Φώφη Γεννηματά: Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ομοψυχία του ελληνικού λαού


 
 
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Κυρία Πρόεδρε, κάνατε συνέδριο, εκλέξατε όλα τα όργανα του ΚΙΝΑΛ και προχωράτε στην εκλογική μάχη. Τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω σας;
Κρατάω την πίστη και την αισιοδοξία. Την απόφαση 4.000 συνέδρων να πάμε ξανά μπροστά. Με ενιαία λειτουργία και στυλοβάτη το ΠΑΣΟΚ. Ενωμένοι και πιο δυνατοί με αυτόνομη πορεία. Να είμαστε η θετική έκπληξη στις εκλογικές αναμετρήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αφήνω πίσω μου το χθες, όσα και όσους απαξιώνουν την πολιτική. Την εσωστρέφεια και τα θολά μηνύματα που δημιουργούσαν σύγχυση στους πολίτες. Προχωρούμε για αγώνες και νίκες.
Η στρατηγική σας στόχευση είναι, όπως είπατε, το Κίνημα Αλλαγής να ταυτιστεί με την θετική έκπληξη των εκλογών. Προηγούνται οι ευρωεκλογές. Φαντάζεστε από τώρα, τι θα πείτε το βράδυ των εκλογών;
Θα περιμένω πρώτα να δω τι θα πουν οι πολίτες. Πιστεύω και αυτά τα μηνύματα παίρνω, ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για ψήφο αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Για ψήφο δύναμης, στο κίνημα, ψήφο προμήνυμα ανατροπής στις εθνικές εκλογές. Στις Ευρωεκλογές έχουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο μάχης για προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με τον Φρανς Τίμμερμανς βγαίνουμε μπροστά για να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα και να αντιμετωπιστούν οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε ανθρώπους με όραμα και με σημαντικό έργο, αναγνωρισμένο από τις τοπικές κοινωνίες. Σε όλες μας τις συγκεντρώσεις πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας.
Γιατί, πιστεύετε, ο κ. Τσίπρας, απάντησε αρνητικά στο δίλημμα για εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωκάλπες;
Γιατί τις φοβάται. Ξέρει ότι οι πολίτες του έχουν γυρίσει την πλάτη. Άλλωστε αν πιστεύει, όπως λέει ότι θα τις κερδίσει ,τον προκαλώ, να προκηρύξει εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου. Ιδού η Ρόδος. Όποτε και αν γίνουν πλέον, δεν θα αποφύγει την συντριβή. Ήδη νοιώθει την ανάσα του Κινήματος Αλλαγής και αυτό τον πανικοβάλλει. Το μόνο που καταφέρνει με τις «γέφυρες» , είναι να γεφυρώσει την απόσταση στα ποσοστά μας, που όλο και μικραίνει. Τον ευχαριστούμε…
Γιατί εκτιμάτε ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει στις εξαγγελίες περί αντιμετώπισης της υπερφορολόγησης;
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ως αντίδοτο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά τη μείωση των φόρων. Την οποία όπως ισχυρίζεται θα πετύχει με περικοπές στο κράτος. Καμία αναφορά στις αναγκαίες αλλαγές στους όρους της συμφωνίας. Χωρίς αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, όλες οι εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη θα μείνουν στον αέρα. Οι προτάσεις του δεν αφορούν τη μεσαία τάξη και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια πολιτική που όλα τα αφήνει στο έλεος των αγορών και διαλύει το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται ουσιαστικά να εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν επί τέσσερα χρόνια οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ακροδεξιάς. Είναι οι δύο όψεις της συντήρησης. Γι αυτό εμείς λέμε όχι άλλο πια δεξιά το τιμόνι.
Εσείς αναδεικνύετε την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Μπορεί ένα κόμμα, χωρίς την τρίτη διερευνητική εντολή να εγγυηθεί συγκεκριμένες πολιτικές. Πως;
Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε ποιον θα δώσει και ποια εντολή. Εμείς διεκδικούμε ισχυρή εντολή με βάση το σχέδιο Ελλάδα την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Ο τόπος χρειάζεται προοδευτικές λύσεις και Κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης. Όσο αφορά για το κοινωνικό κράτος, έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια μας σε αυτό τον τόπο. Είμαστε η παράταξη που το θεμελίωσε στην Ελλάδα. Χωρίς κοινωνικό κράτος και πολιτικές αναδιανομής του πλούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή, δεν μπορεί να υπάρξει ταξική ειρήνη, δεν μπορεί να υπάρξει μεσαία τάξη και βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική δημοκρατία. Είναι η μεγάλη μας διαφορά από την Δεξιά παράταξη αλλά και από την δεξιά πολιτική του ψευτοαριστερού ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν λέτε δεν λάβετε την τρίτη διερευνητική εντολή θα μείνετε, όπως δηλώνετε, στην αντιπολίτευση. Το ΚΙΝΑΛ είναι κόμμα διαμαρτυρίας;
Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε Κυβέρνηση που θα αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα. Η χώρα στο σημείο που βρίσκεται δεν χρειάζεται αδύναμες Κυβερνήσεις. Εμείς είμαστε κόμμα δημιουργίας. Έχουμε στελέχη, έχουμε σχέδιο, ξέρουμε πώς να το υλοποιήσουμε. Με το Σχέδιο Ελλάδα δίνουμε απαντήσεις για το πώς θα παραχθεί νέος πλούτος και πως θα γίνει δίκαιη αναδιανομή του, πως θα ξαναχτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στον τόπο τους και να ξεκινήσουν να επιστρέφουν και αυτά που έφυγαν. Με λίγα λόγια δίνουμε απαντήσεις για το πως θα ξεπεράσουμε την κρίση. Θέτουμε την πρόταση μας υπ’ όψη του Ελληνικού λαού και ζητάμε τη στήριξή του ώστε να αποτελέσει πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης ευρείας στήριξης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαντούν όχι στην πρότασή σας για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Δηλαδή εκλογές ξανά με απλή αναλογική;
Το 15 όπως αποκαλύφθηκε ήταν έτοιμοι για τον μεγάλο συνασπισμό…Τώρα ΣΥΡΙΖΑ και νέα Δημοκρατία, αν αποφασίσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές θα πρέπει να αναλάβουν και τις συνέπειες των πράξεών τους για την πολιτική σταθερότητα και την εθνική οικονομία. Το θέτετε σωστά . Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και την ομοψυχία του ελληνικού λαού.
Σας κατηγορούν πάντως ότι ασκείτε σκληρή κριτική μόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που βέβαια είναι κυβέρνηση…
Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή με κατηγορούν ότι έχω ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο ότι επιτίθεμαι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία και αυτόνομη στρατηγική. Είμαστε κάτι εντελώς διαφορετικό και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν.Δ. Κάνουμε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι στην κυβέρνηση και εμείς είμαστε αντιπολίτευση, αυτό το ρόλο μας έδωσαν οι πολίτες. Τους κατηγορούμε για τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής της. Από την άλλη μεριά αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία τι σημαίνει η δεξιά και του κ.Μητσοτάκη. Τι σημαίνει να φύγεις από τη μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθείς με άλμα στο κενό με τον κ.Μητσοτάκη.
Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε την στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην υπόθεση Novartis μετά και την άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου;
Ψηφίσαμε την άρση της ασυλίας για να φανεί η αλήθεια. Δεν υπάρχει κανένας στο Κίνημα Αλλαγής με πρώτο τον κ.Λοβέρδο, που να μη βάζει ως προτεραιότητα ν’ αποκαλυφθεί η σκευωρία που για μας είναι ολοφάνερη. Εμείς δεν κρυβόμαστε όπως οι Υπουργοί της Κυβέρνησης πίσω από τις ασυλίες και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις για την ουσία του ζητήματος. Αν κανείς παρακολουθήσει τί ακριβώς συνέβη, νομίζω θα καταλάβει πώς υπήρξε μεθόδευση και θα αντιληφθεί τον τρόπο που αυτή στήθηκε. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι ημερομηνίες: Εσπευσμένα εμφανίστηκε μάρτυρας την Πέμπτη 4 Απριλίου. Στην πραγματικότητα, αυτά που είπε ήταν τα γνωστά, «μου είπαν, άκουσα , εικάζω» κλπ. Κανένα στοιχείο. Την αμέσως επόμενη μέρα, Παρασκευή 5 Απριλίου, έρχεται η εφημερίδα Ντοκουμέντο και διαφημίζει πως στο φύλλο της Κυριακής, έχει στοιχεία για πολύ σημαντική νέα μαρτυρία εναντίον του Α. Λοβέρδου. Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς υποβάλλουν έγγραφο στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή. Την ίδια ημέρα, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, μελετά το πόρισμα. Το αντιγράφει και το διαβιβάζει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω. Την ίδια ακριβώς μέρα, Δευτέρα 8 Απριλίου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στη Βουλή. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν τί ακριβώς έχει γίνει.
Έχετε μικρά παιδιά. Τι θα λέγατε στους σημερινούς 17ρηδες που θα ψηφίσουν για να τους πείσετε;
Να δώσουν τη μάχη της γενιάς τους, για ένα καλύτερο αύριο. Η ψήφος τους είναι δύναμη. Να δώσουν το παρόν στις κάλπες. Να κλείσουν τα αυτιά τους στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Να δώσουν την ψήφο τους, «με λογισμό και μ’ όνειρο». Να επιλέξουν προοδευτικά προγράμματα που μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή στον τόπο τους. Να αντισταθούν στη νέα απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, της ακροδεξιάς και του φασισμού. Να τους κλείσουν οριστικά το δρόμο. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε χώρο για τους νέους. Μαζί τους πάμε ξανά μπροστά.
Η αποχή μπορεί να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα;
Σίγουρα το ποσοστό της αποχής θα παίξει μεγάλο ρόλο. Γι΄ αυτό καλούμε όλους όσους απογοητευμένοι απείχαν τα προηγούμενα χρόνια να έρθουν και να ψηφίσουν. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα να σέρνεται μέσα στη μιζέρια ενός ψευτοδικομματισμού ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Οι περισσότεροι είναι προοδευτικοί πολίτες του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είναι ένας κόσμος που όχι αναίτια επέλεξε την αποχή, που είναι πολιτικοποιημένος, απαιτητικός και παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι ένας «κοιμώμενος γίγαντας» που ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.
Η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπετε ότι θα αφήσει αποτύπωμα στο εκλογικό αποτέλεσμα;
Σίγουρα ναι. Ήδη καταγράφεται το αποτύπωμα της συμφωνίας των Πρεσπών, μιας κακής συμφωνίας που συνιστά μία εθνική παραχώρηση. Θα αποτυπωθεί και στις κάλπες.

Best Of

Ο Δήμος Αθηναίων στο… μάτι της αντιπολίτευσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του 2023, αναμένεται...

Ο Γιάννης Μπρατάκος «κερδίζει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο διάδοχος του Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο...

Τσίπρας: Εμείς κυβερνήσαμε όταν εθνικός στόχος ήταν η έξοδος από τα Μνημόνια

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα,...

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα εξάγει τεχνογνωσία

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς...

Mega και ΑΝΤ1 κυριάρχησαν στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής

Του Μανώλη Κομνηνού Το Mega και ο ΑΝΤ1 κυριάρχησαν για...

Πρώτο παιχνίδι απόψε για την ΑΕΚ στην OPAP ARENA

  Το Pamestoixima.gr προσφέρει την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» στον...

Αλ. Παπαχελάς: Ο Ερντογάν παζαρεύει σκληρά

Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς Πηγή: εφημερίδα "Καθημερινή"   Οσο περίεργο και αν...

Ο Δήμος Αθηναίων στο… μάτι της αντιπολίτευσης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη  Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, του 2023, αναμένεται...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μια ιστορία αγάπης, που συνεχίζεται…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η επέτειος του προεδρικού ζεύγους... της καρδιάς μας. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα γιορτάζουν την 30η επέτειο του γάμου της, με αφετηρία...

Mega και ΑΝΤ1 κυριάρχησαν στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής

Του Μανώλη Κομνηνού Το Mega και ο ΑΝΤ1 κυριάρχησαν για ακόμη μια φορά στο δυναμικό κοινό στην πρωινή ζώνη της Κυριακής, με το δίδυμο Σιωμόπουλου-Γκαντώνα...

Πρώτο παιχνίδι απόψε για την ΑΕΚ στην OPAP ARENA

  Το Pamestoixima.gr προσφέρει την αγορά «Τελικό Αποτέλεσμα-Ενισχυμένες Αποδόσεις» στον αγώνα ΑΕΚ-Ιωνικός έως την έναρξή του   Η ώρα του πρώτου αγώνα της ΑΕΚ στην OPAP ARENA...