Φιλοθέη Μακριδάκη: Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

 

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Ειδικός Φοροτεχνικός

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Άνοιξε η εφαρμογή του taxis προκειμένου οι φορολογούμενοι πολίτες να υποβάλουν και φέτος την φορολογική τους δήλωση. Όμως φέτος η χώρα μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή δοκιμασία. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και έχει δυσκολέψει πολύ τις ζωές όλων μας. Με βάση το υπουργείο οικονομικών, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η υποβολή της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δεν είναι απλώς η εκπλήρωση μιας  ετήσιας υποχρέωσής μας αλλά η συνεισφορά μας στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις μας, και αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης και στήριξης της κοινωνικής συνοχής, της ενίσχυσης του συστήματος υγείας και της προάσπισης της εθνικής μας οικονομίας.

Να γνωρίζουμε ότι οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, στα οποία ο φόρος, τα

τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Και βεβαίως μην ξεχνάμε ότι πλέον, οι σύζυγοι ναι μεν υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή ενιαίο, ίδιο, έντυπο Ε1, αλλά η εκκαθάριση του φόρου, το εκκαθαριστικό δηλαδή , είναι διαφορετικό για τον καθένα. Κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο κάθε σύζυγος έχει το δικό του εκκαθαριστικό και γνωρίζει τι φόρο οφείλει ο ίδιος για τα εισοδήματά του στο κράτος.

Κοινή δήλωση δύνανται να υποβάλουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση που έχουν ενημερώσει βέβαια έγκαιρα το τμήμα μητρώου της εφορίας που υπάγονται.

Όσοι από τους συζύγους επιθυμούσαν να κάνουν χώρια δήλωση από το έτερον ήμισυ και πρόλαβαν φυσικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2020 να γνωστοποιήσουν αυτή την επιθυμία τους , στην ΑΑΔΕ, μπορούν τώρα να την υποβάλουν ξεχωριστά , ο καθένας με τους δικούς του κωδικούς taxis.

Καλή αρχή και εδώ θα είμαστε

να λύνουμε απορίες

και να δίνουμε συμβουλές,

περιμένοντας την παράταση

της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολών

και την αύξηση του αριθμού των δόσεων

για εξόφληση του φόρου.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι