• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Τ. Παππάς: Οι δανειστές μας είχαν προειδοποιήσει για τα δεινά που μας περίμεναν


 
Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
 
Επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης το κατάλαβε και το είπε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από το 2011 και μετά έχουν μεγάλη ευθύνη και οι δανειστές. Καλώς τον κι ας άργησε. Τους κατηγόρησε ότι συμφώνησαν με την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πάντες -λίγο αργά το θυμήθηκε, μάλλον επειδή οι δανειστές αποθεώνουν τον Τσίπρα, ενώ εκείνος ισχυρίζεται ότι ζούμε σε μια κόλαση εξαιτίας του- και έθεσε ένα ερώτημα: «Ρωτώ ευθέως: θα συμφωνούσαν οι δανειστές σε μια τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;».
Η απάντηση είναι αυτονόητη: όχι, δεν θα συμφωνούσαν ούτε οι κυβερνήσεις τους ούτε οι πολίτες τους. Αλλωστε, αρκετοί Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι τέτοια μέτρα σαν κι αυτά που εφαρμόζονται στην Ελλάδα (με δική τους επιμονή, για να μην ξεχνιόμαστε) θα είχαν ξεσηκώσει τους πάντες στη Γερμανία. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ, παραδέχτηκε ότι «τσαλακώσαμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ιδιαίτερα μετά το 2015».
Ομως για να είμαστε δίκαιοι, οι δανειστές και ειδικότερα ο αρχιτέκτονας των προγραμμάτων, Β. Σόιμπλε, μας είχαν προειδοποιήσει για τα δεινά που μας περίμεναν. Οπως έχει αποκαλύψει ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο Β. Σόιμπλε το 2012 του είχε προτείνει να βγει εθελοντικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη, να τη βοηθήσουν οι εταίροι τον πρώτο καιρό με οικονομικές ενισχύσεις και κούρεμα του χρέους μέχρι να σταθεί στα πόδια της και στη συνέχεια να εξεταστεί η περίπτωση της επιστροφής της. Η τότε κυβέρνηση είπε ένα περήφανο «όχι», δηλαδή «ευρώ και ξερό ψωμί». Και το ευρώ έμεινε και ξερό ψωμί έφαγαν πολλοί συμπολίτες μας.
Τα ίδια ακριβώς είπε ο κ. Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη όταν εκείνος τον ρώτησε –κι αυτός ευθέως– αν θα πρότεινε ποτέ στους Γερμανούς ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό που ζητά από την Ελλάδα να υλοποιήσει. Η απάντηση του Γερμανού ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι» και επανέλαβε την ιδέα του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τέλος, η πρόταση για έξοδο από το ευρώ με οικονομική στήριξη κατατέθηκε ξανά από το ίδιο πρόσωπο (Σόιμπλε) τον Ιούλιο του 2015. Υστερα από 17 ώρες συζητήσεων, πιέσεων και ωμών εκβιασμών, ο Τσίπρας υπέκυψε γιατί, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτη του, «αν έλεγα όχι, θα γινόμουν ήρωας για τρεις μέρες και μετά θα με κυνηγούσαν όλοι στην Ελλάδα».
Αντί λοιπόν να πει «όχι» στο τρίτο μνημόνιο, όπως του έλεγε το μισό κόμμα του, είπε «όχι» στην έξοδο από το ευρώ, όπως τον παρότρυναν τα περισσότερα κόμματα, τα οποία μάλιστα τον πίεζαν να αφήσει τις περιττές διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσει χωρίς αστερίσκους με τους δανειστές. Ετσι, η χώρα έζησε για οκτώ χρόνια με μνημόνια επειδή οι κυβερνήσεις της φοβήθηκαν να ξανοιχτούν σε αχαρτογράφητα νερά. Οι κυβερνήσεις, και οι παλιές και η σημερινή, αποφάσισαν ερήμην του λαού. Καμιά τους δεν μπήκε στον κόπο να θέσει στους πολίτες το δίλημμα: Μένουμε στο ευρώ και πληρώνουμε βαρύ τίμημα ή ξεκινάμε μια περιπέτεια την έκταση της οποίας και τις συνέπειές της στο κοινωνικό σώμα δεν μπορούμε να υπολογίσουμε;
Κάτι πήγε να κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση ο Γιώργος Παπανδρέου με καθυστέρηση (αντί να κάνει δημοψήφισμα πριν από το πρώτο μνημόνιο, το εισηγήθηκε για το μεσοπρόθεσμο) και έπεσαν να τον φάνε και οι ξένοι και οι ντόπιοι και οι δικοί του. Τελικώς συνεργάστηκαν αρμονικά και τα κατάφεραν. Η ηθική αρχή «μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν» δεν ισχύει στις διεθνείς σχέσεις. Στο πεδίο αυτό κουμάντο κάνει ο ισχυρός, εφόσον ο αδύναμος δεν έχει συμμαχίες για να αντισταθεί.

Ανάγωγα

Θύμωσε ο Σταύρος (Θεοδωράκης) επειδή ο Τάκης (Θεοδωρικάκος) κάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού να φύγουν από το κόμμα τους και να πάνε στο δικό του (το τελευταίο δικό του, το τρίτο, αφού έχει περάσει από άλλα δύο). Κατηγόρησε ο Σταύρος τον Τάκη ότι κάνει κάλεσμα σε αποστασία! Δεν είναι λέξη αυτή, Σταύρο μου. Στο 2018 είμαστε, όχι στο 1965. Πιπέρι στο στόμα.

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...