Τ. Παππάς: Γιατί δεν έχουν ξεκολλήσει τα ποσοστά της ΝΔ…


 
Γράφει ο Τάσος Παππάς
Πηγή: efsyn.gr
 
«Θα νικήσουμε, όχι μόνο επειδή έχουν αποτύχει οικτρά, αλλά επειδή και εμείς έχουμε αλλάξει. Και πιστεύω πραγματικά ότι θα εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή, η οποία θα καθοριστεί από πολιτικές που στέκονται απέναντι στον λαϊκισμό». Μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η πίστη στη νίκη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση ενός ηγέτη. Τα κόμματα εξουσίας είναι υποχρεωμένα να καλλιεργούν κλίμα ενθουσιασμού στους οπαδούς τους, διαφορετικά θα εκδηλωθούν φυγόκεντρες τάσεις. Η ηγεσία θέτει σε εκλογική ετοιμότητα τον μηχανισμό, για να τον κρατήσει συσπειρωμένο και να αποτρέψει την εμφάνιση προσωπικών στρατηγικών από φιλόδοξα στελέχη που καραδοκούν.
Αρκεί να το κάνει με ρέγουλα και όχι όπως ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζητάει εκλογές τρεις φορές την εβδομάδα εδώ και τρία χρόνια. Δικαιούται ο κ. Μητσοτάκης να εκφράζει σιγουριά για τη νίκη; Δικαιούται. Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές. Εχει καθαρό προβάδισμα που κυμαίνεται από τις πέντε μέχρι τις δέκα μονάδες.
Ως εκεί όμως. Τα περί βέβαιης αυτοδυναμίας, που διακινούν στελέχη του και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης μετατρέποντας την αχαλίνωτη επιθυμία τους σε πραγματικότητα, μάλλον δεν έχουν βάση. Ακόμη και οι πιο φιλικές προς τη Νέα Δημοκρατία εταιρείες μετρήσεων δυσκολεύονται να εντοπίσουν ευρήματα που θα ενισχύουν μια τέτοια πρόβλεψη. Οσες αναγωγές κι αν κάνουν (εν πολλοίς αυθαίρετες), σε όποιες εκτιμήσεις κι αν προβούν για την επιλογή των αναποφάσιστων (κατά κανόνα βολικές για τη Ν.Δ.), τα κουκιά δεν βγαίνουν. Σε όλα τα γκάλοπ το ανώτερο ποσοστό που συγκεντρώνει η Ν.Δ. είναι κοντά στο 30%. Η συσπείρωσή της έχει πιάσει ταβάνι (γύρω στο 85%), δηλαδή μιλάμε για μέγεθος που εμφανίζεται την ημέρα της κάλπης.
Πιο ψηλά δεν γίνεται να πάει, εκτός αν έχουμε κατάρρευση του δεύτερου κόμματος και μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων του είτε στην αποχή είτε στο πρώτο κόμμα -κάτι που δεν φαίνεται πιθανό- ή αν εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή συγγενές κόμμα, οπότε οι οπαδοί του θα αναγκαστούν να επιλέξουν το πιο κοντινό στις θέσεις τους σχήμα. Αναφέρομαι στις ομάδες και τις οργανώσεις που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.
Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε αν θα αντέξουν στην πίεση που θα δεχτούν, αλλά εφόσον καταφέρουν και φτάσουν στις κάλπες θα κάνουν ζημιά στη Ν.Δ. και θα απομακρύνουν τον έτσι κι αλλιώς δύσκολο στόχο της αυτοδυναμίας. Πού στηρίζει όμως την υπερβολική αισιοδοξία του ο κ. Μητσοτάκης; Ισχυρίζεται ότι οι επικίνδυνοι λαϊκιστές που κυβερνούν «έχουν αποτύχει και εμείς έχουμε αλλάξει».
Μαχητά και τα δύο επιχειρήματα. Αν αφήσω έξω από την ανάλυση τον προσδιορισμό λαϊκιστές -γιατί και η Δεξιά και η Κεντρο(αντι)αριστερά τον χρησιμοποιούν για να συκοφαντήσουν ό,τι δεν τους αρέσει και να δυσφημήσουν ό,τι βρίσκεται εκτός του ιδεολογικού πλαισίου τους, με άλλα λόγια ο λαϊκισμός είναι γι’ αυτές ο αποδιοπομπαίος τράγος, ο επικίνδυνος εχθρός που απειλεί την οικονομία και τη δημοκρατία η άποψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει, μπάζει.
Θα μπορούσε αυτό να το υποστηρίξει κάποιος που τοποθετείται στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος την απόσταση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οχι όμως η Δεξιά η οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένη που ο ατίθασος ΣΥΡΙΖΑ έχει ηρεμήσει. Τα στοιχεία για την οικονομία (ανάπτυξη, πλεόνασμα, απασχόληση) που εκδίδονται από ανεξάρτητες αρχές και από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς και τα μέτρα ανακούφισης που θα ψηφιστούν εντός του 2018 για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες δείχνουν ότι η κριτική περί παταγώδους αποτυχίας είναι τουλάχιστον ιδιοτελής.
Η χώρα έχει σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, αν κερδίσει την εξουσία η Ν.Δ. δεν θα παραλάβει ερειπιώνα. Αλλά και το άλλο θέμα που προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης («θα κερδίσουμε επειδή έχουμε αλλάξει») σηκώνει πολλή κουβέντα. Εχει αλλάξει πράγματι η Ν.Δ.; Το μόνο που έχει αλλάξει στη Ν.Δ. είναι ο επικεφαλής της. Κατά τ’ άλλα, όπως και με την προηγούμενη ηγεσία, τον τόνο δίνει η πιο συντηρητική πτέρυγά της, η οποία συμπεριφέρεται ως ηγεμονεύουσα φράξια, χειραγωγεί τον αρχηγό υποχρεώνοντάς τον να λέει και να κάνει πράγματα που δεν του ταιριάζουν.
Ενας ακραιφνής φιλελεύθερος, όπως ήταν ο κ. Μητσοτάκης πριν αναλάβει την αρχηγία, δεν θα έθετε πρώτο θέμα στην ατζέντα του την ασφάλεια και την τάξη με εμπρηστική ρητορική που παραπέμπει σε ακροδεξιούς πολιτικούς. Ενας ακραιφνής φιλελεύθερος δεν θα μπάταρε προς τον εθνικισμό για να ικανοποιήσει τους πατριδοκάπηλους και δεν θα πολεμούσε με ζήλο ιεραπόστολου τη συμφωνία για το Μακεδονικό.
Ενας ακραιφνής φιλελεύθερος δεν θα ανεχόταν στο κόμμα του παράγοντες που, αντί να αντικρούουν με επιχειρήματα τις απόψεις των αντιπάλων τους, σημαδεύουν τους σβέρκους τους. Η εικόνα του δεν καθησυχάζει τους νοικοκυραίους και τους μετριοπαθείς. Τους τρομάζει. Ισως γι’ αυτό δεν λένε να ξεκολλήσουν τα ποσοστά της Ν.Δ. από το αναιμικό 31% -αναιμικό σ’ ό,τι αφορά την αυτοδυναμία.

Best Of

Ανθ΄ ημών οι … Γουλιμίνες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Ανθ΄ ημών οι …Γουλιμίνες! Κάπως...

Κικίλιας: Δουλεύουμε για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια

Κατά 17% αυξήθηκαν οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού...

Ο μεθοδικός σχεδιασμός Κικίλια για επέκταση της τουριστικής περιόδου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο τουρισμός σώζει και φέτος την ελληνική...

Ο Σταϊκούρας παίρνει πάνω του κοινωνικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παίρνει πάνω...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές...

Kώστας Σλούκας στον ΟΠΑΠ: «Θέλω να πιστεύω ότι εφέτος θα ζήσουμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο»

Αποκλειστικές δηλώσεις του διεθνούς γκαρντ στην κάμερα του ΟΠΑΠ     Ο...

Η “απομόνωση” Ερντογάν… μεγαλώνει

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τι ντροπή για τη Δύση. Τι ντροπή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Όταν επιλέγεις να γίνεις… προτεκτοράτο, προσέχεις και τη… σκιά σου

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Αν μέναμε στο πρώτο βίντεο, εκείνο στο οποίο χορεύει και διασκεδάζει ως... κανονικός άνθρωπος, ως μια νέα γυναίκα που χαίρεται τη ζωή,...

Μ. Κοττάκης: Στις μέρες μας, το Κέντρο είναι… επάγγελμα. Και πούλησε τον Μητσοτάκη, λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Το σκάνδαλο των υποκλοπών αφαιρεί από τον Μητσοτάκη την πρωτοβουλία των κινήσεων μετεκλογικώς, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών Το ερώτημα που κυριαρχεί...

Απόψε η σέντρα στο πρωτάθλημα της Super League 1 με δυνατές αναμετρήσεις

Σημαντικοί αγώνες στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, πολλές στοιχηματικές επιλογές στα καταστήματα ΟΠΑΠ για όλους τους αγώνες των εγχώριων πρωταθλημάτων     Νέα σεζόν, νέες ομάδες, νέοι παίκτες...