Τσακαλώτος: Τα μνημόνια συνοδεύτηκαν από μεγάλο κοινωνικό κόστος

Κύρια σημεία τοποθέτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου και Συντονιστή Οικονομικού Κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

 

Συμμετείχα σήμερα σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με θέμα τη δημοσιονομική προσαρμογή και μακροοικονομική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας την περίοδο 2010-2018. Σας παραθέτω τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής μου:

 

  1. Το γεγονός ότι το προπατορικό αμάρτημα της Ελληνικής κρίσης είναι ότι το 2010 μπήκαμε στα μνημόνια χωρίς να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους.

Γιατί κάθε φορά που οι θεσμοί και κράτη-μέλη παρέπεμπαν στο μέλλον την αναδιάρθρωση του χρέους οι επενδυτές παρέπεμπαν στο μέλλον της επενδυτικές τους αποφάσεις.

Γιατί πλέον είναι γνωστό και από διαρροές ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν ουσιαστικά πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών του Βορρά.

Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν σημαντικό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχτηκε την πρόταση των θεσμών το καλοκαίρι για ένα πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, πήγε στο δημοψήφισμα και πήραμε σαφείς εγγυήσεις για το χρέος.

Και ήταν σημαντικό γιατί έτσι καταφέραμε να αφήσουμε το μαξιλάρι και έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, για το χρέος έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να σχεδιάσουμε και να κάνουμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη.

  1. Διαφώνησα με την άποψη που ακούστηκε ότι ήταν πολιτική επιλογή να κοπούν οι επενδύσεις παρά να κοπούν άλλες δαπάνες

Ο ένας λόγος που διαφώνησα ήταν ότι η μείωση των επενδύσεων δεν έγινε σκόπιμα. Δυστυχώς οι μηχανισμοί του Ελληνικού κράτους που είχαν χτιστεί τα τελευταία 40 χρόνια δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν την υλοποίηση του ΠΔΕ. Και δεν μπορούσαν γιατί χτίστηκαν με σκοπό την εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και όχι την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων.

Ο άλλος λόγος είναι ότι αυτή η άποψη υπονοεί ότι έπρεπε να περικοπούν και άλλες κοινωνικές δαπάνες. Και με αυτό διαφωνώ κάθετα.

Για αυτό πρότεινα ότι σε κάθε περίπτωση οι επενδύσεις θα έπρεπε να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους. Γιατί είναι ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτούμενες.

  1. Το τρίτο σημείο αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σημείωσα ότι θα έπρεπε να αναλυθούν σε βάθος οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων αυτών, το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων σε κάθε προϊόν ξεχωριστά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα που είχε η απορρύθμιση της εργασίας στην εμβάθυνση της λιτότητας. Και πρέπει να γίνει κριτική στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας γιατί το αποτέλεσμα τους ήταν η μείωση των μισθών αλλά και η χειροτέρευση της ποιότητας των θέσεων εργασίας.

Και αυτά πρέπει να εξεταστούν γιατί το να μειωθούν οι μισθοί σε επίπεδα άλλων βαλκανικών χωρών ήταν δυστυχώς εκπεφρασμένος στόχος του ΔΝΤ. Το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρότεινε μέτρα βάση των προβλέψεών του αλλά έκανε προβλέψεις βάση των μέτρων που ήθελε να προτείνει. Και για αυτό ήταν εμμονικό στην μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ανεξαρτήτως των πραγματικών δεδομένων.

 

Έκλεισα την τοποθέτηση μου λέγοντας ότι ανεξαρτήτως από το εάν το 3ο μνημόνιο ήταν το τελευταίο και μάλιστα πέτυχε το στόχο για την αναδιάρθρωση του χρέους, κανένα μνημόνιο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ποτέ success story. Και δεν θα μπορούσε γιατί τα μνημόνια συνοδεύτηκαν από μεγάλο κοινωνικό κόστος. Για αυτό οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση.

Best Of

Στέλεχος μεγάλου κόμματος «φλέρταρε» με την εκλογική αξιοποίηση της«Κιβωτού του Κόσμου»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το πόσο… απροετοίμαστο φάνηκε το πολιτικό σύστημα...

«Ψήνονται» γυναικείες συνεργασίες ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική...

Ανδρουλάκης: Έχουμε άλλες αξίες

Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στα...

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το...

Πόσο απέτυχε η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ώστε να τη διορθώνει η… Μελόνι

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η διαπίστωση είναι τραγικά μελαγχολική. Η ιδέα...

Ραντεβού για το Παγκόσμιο στο κατάστημα ΟΠΑΠ στην OPAP Arena

Η απόλυτη ποδοσφαιρική εμπειρία σε μοντέρνο και άνετο περιβάλλον Το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η… απελπισία των Δημοκρατικών, με το “εικονικό” προβάδισμα Χάρις για τη διαδοχή Μπάιντεν

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Το παλεύουν οι άνθρωποι, και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Οι δημοσκοπήσεις που άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στην άλλη...

Το “όχι” της Ινδίας στην… απεσταλμένη των Αμερικανών (που… παριστάνει την ΥΠΕΞ της Γερμανίας)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Η περίπτωση της Αναλένα Μπέρμποκ θα απασχολήσει με ένταση τον ιστορικό του μέλλοντος, αν και ήδη απασχολεί τη Δικαιοσύνη, για το αποτύπωμα...

Η… αναλαμπή του Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η “παράσταση” στην Ουκρανία

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν φυσικά το γεγονός ότι η... αναλαμπή του Εμμανουέλ Μακρόν για το πώς μπορεί να λήξει η "παράσταση"...