Τσίπρας: Τα ΜΜΕ σας παρουσίαζαν ως τον… Μωυσή που μας έσωσε, κ. Μητσοτάκη

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα είχε μία ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Είχε μία ευκαιρία να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια. Είχε μία ευκαιρία να αποδείξει, όχι στους βουλευτές, αλλά τον ελληνικό λαό που τον ακούει σήμερα, που είναι κλεισμένος για δεύτερη φορά μέσα στο σπίτι, ότι κατανοεί ότι τούτες τις κρίσιμες ώρες οφείλει και πρέπει να έχει την ευθύνη, το θάρρος, την ενσυναίσθηση να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα πολιτικά κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, μιας και τόσο πολύ του αρέσει οκτώ μήνες, τώρα, να αναφέρεται διαρκώς στην ατομική ευθύνη.

Αυτή η χώρα έχει έντεκα εκατομμύρια ευθύνες ατομικές, όσοι και οι πολίτες της. Μόνο ένας δεν έχει ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε ατομική ευθύνη ούτε πολιτική ευθύνη.

Θα περίμενα, λοιπόν, σήμερα να μην ακούσω μία ομιλία διχαστική και προκλητική. Διότι ήταν προκλητική η ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Ήταν διχαστικός, ήταν προκλητικός, ήταν και ασυνάρτητος. Ακούσαμε ένα μίγμα απολογίας και διχαστικής ρητορικής απέναντι στα πολιτικά κόμματα.

Και θα περίμενα να προβεί σε αυτό το πολύ αυτονόητο και πολύ ανθρώπινο, αυτό, στο οποίο σε μία έκλαμψη ειλικρίνειας προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης -δεν είναι στα έδρανα, σήμερα, ο κ. Γεωργιάδης- σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση χθες, όπου όταν οι δημοσιογράφοι επανειλημμένως τον ρώτησαν «μα, καλά και εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη;», σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας είπε το πολύ ανθρώπινο, το πολύ απλούστατο: «Πέσαμε έξω»!

Πόσο δύσκολο είναι να πείτε δύο λέξεις;  «Πέσαμε έξω». «Πέσαμε έξω με το άνοιγμα του τουρισμού», μας είπε. Πέσαμε έξω με τη διασπορά της πανδημίας. Πέσαμε έξω!

Βεβαίως, μετά από διαρκείς και επίμονες προσπάθειες σας -γίνατε ακόμα περισσότερο ρεζίλι, ιδίως τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν, τέσσερις φορές άλλαξαν τον τίτλο της δήλωσής του, αλλά υπάρχει το βίντεο- έρχεστε σήμερα και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μας λέτε. Είστε ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μετράει καθημερινά πάνω από σαράντα νεκρούς. Είστε ο πρωθυπουργός μιας χώρας που κατάφερε και ήμασταν πρώτοι εμείς που το είπαμε –εγώ το πίστωσα και στην κυβέρνηση αυτό- ότι όταν έχουμε μια επιτυχία της χώρας είναι και επιτυχία της κυβέρνησης. Πότε ήταν αυτό; Ήταν τον Μάιο, τον Ιούνιο. Τι έρχεστε και συγκρίνετε, όμως;

Τι ακριβώς συγκρίνετε; Συγκρίνετε τις χώρες εκείνες που τον Μάρτη, τον Φλεβάρη, τον Απρίλη, τον Μάη είχαν βρεθεί με εκατοντάδες νεκρούς και με μια διασπορά στην κοινότητα, η οποία ήταν αντίστοιχη της σημερινής διασποράς στη Βόρεια Ελλάδα με εμάς που είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε τον ιό έξω από την κοινότητα; Τι ακριβώς συγκρίνετε;

Και ήρθατε να μας πείτε τι σήμερα; Δεν έχουμε καμία ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού. Καμία ευθύνη. Διότι τι έπρεπε να κάνουμε; Να μην ανοίξουμε τον τουρισμό;

Διαρκώς αναφέρεστε σε δικές μου δηλώσεις. Ναι, σας έλεγα ότι δεν έχετε σχέδιο από τον Μάη για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός. Αυτό ακριβώς έλεγα. Και όταν άνοιξε ο τουρισμός χωρίς σχέδιο, αλλοπρόσαλλα, με διαφορετικά υγειονομικά κριτήρια από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου, σας είπαμε ότι κάνετε λάθος. Σας είπαμε ότι κάνετε λάθος που δεν ζητάτε, που δεν απαιτείτε να υπάρχουν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και απαίτηση για το ελάχιστο. Δεν σας είπαμε να μην ανοίξετε. Είπαμε όποιος εισέρχεται στη χώρα να έχει ένα τεστ, αν όχι τριάντα οχτώ, εβδομήντα δύο ωρών, όπως κάνατε στον Προμαχώνα κατόπιν εορτής και όπως κάνετε τώρα. Τώρα το νομοθετήσατε αυτό. Μας λέγατε ότι δεν γίνεται. Τώρα, όμως, που είμαστε στο χείλος του γκρεμού το νομοθετήσατε.

Κι έρχεστε σήμερα από αυτό εδώ το βήμα να μας κάνετε μια αυθαίρετη παραδοχή ότι αν το κάναμε αυτό, θα είχαμε -λέει- 10% των εσόδων. Πού στηρίζετε αυτήν την παραδοχή; Ποιος επιστήμονας πια θα έλθει να σας επιβεβαιώσει και για αυτό; Πείτε μας. Ποιος; Πού στηρίζεται αυτό; Σε ποιο δεδομένο, αν όχι ότι είναι εικασία;

Και θέλω να σας πω ότι και εδώ ψεύδεστε. Δεν είναι 5 δισεκατομμύρια του τουρισμού. Ήταν 2,5 μέχρι τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, με τα επίσημα στοιχεία, 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια θα φτάσουν τα έσοδα του τουρισμού.

Ξέρετε, με βάση τα δικά σας -εγώ δεν λέω δικές μας εκτιμήσεις- πόσο κοστολογεί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών το συνολικό lockdown για κάθε μήνα που περνάει; Στο 2,5% με 3% του ΑΕΠ. Είναι, δηλαδή, 4 με 5,5 δισεκατομμύρια το κόστος στην οικονομία.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Όλα τα κάνατε σωστά; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν ήσασταν; Σε ποια χώρα ζούμε;

Εκτός αν ζω σε άλλη χώρα, κύριε Μητσοτάκη, και με συγχωρείτε, δηλαδή, αλλά δεν καταλαβαίνω πού βρίσκομαι. Εσείς δεν ήσασταν εδώ που βγαίνατε και λέγατε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό; Εσείς δεν κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη, στο ηλιοβασίλεμα, και καλούσατε τους τουρίστες, λέγοντας τους «Νικήσαμε τον κορωνοϊό»;

Λέτε ότι «δεν καυχηθήκαμε εμείς ότι νικήσαμε». Μα, δεν κάνατε τίποτα άλλο από το να προσπαθείτε να αξιοποιήσετε και να πιστωθείτε πολιτικά τη θετική πορεία της χώρας, στην οποία θετική πορεία της χώρας συνέδραμαν όλοι οι Έλληνες πολίτες και όλα τα πολιτικά κόμματα. Αυτό κάνατε. Αυτοανακηρυχθήκατε ως μεσσίας. Κάποια Μέσα Ενημέρωσης έλεγαν: «Ο Μωυσής που μας έσωσε». Δίνατε  συνεντεύξεις να πείτε πόσο δύσκολη, αλλά καταλυτική, ήταν η απόφασή σας.

Εσείς δεν λέγατε: «Ευτυχώς που είμαι εγώ και δεν είναι ο Τσίπρας, γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς»; Εσείς δεν τα λέγατε αυτά;  Ναι, εσείς τα λέγατε αυτά.

Το αν το λέει όλη η Ελλάδα να πάτε να το πείτε στις οικογένειες που έχουν χάσει αυτήν τη στιγμή ανθρώπους, κύριε Λιβανέ. Να το πείτε στις οικογένειες που θρηνούν. Να το πείτε στους ανθρώπους που είναι αυτήν τη στιγμή με τη λευκή μπλούζα στα νοσοκομεία, στους γιατρούς και κάνουν επιλογή ποιους ανθρώπους θα βάλουν για τακτικά χειρουργεία. Σε αυτούς να το πείτε και να αφήσετε την αυταρέσκεια.

Όμως, όταν μου απαντάτε έτσι, επιβεβαιώνετε τα λεγόμενά μου, ότι προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και στον ανθρώπινο πόνο. Ε, δεν ήταν η πρώτη φορά που το κάνατε, αλλά αυτό κάνατε.

Και έρχεστε, λοιπόν, σήμερα και λέτε πάλι τα ίδια. Λέτε ότι εσείς δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος. Λέτε ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Ξανά το ίδιο μας είπατε.

Δηλαδή, με συγχωρείτε, εκεί εντοπίζετε μονάχα, στους νέους ανθρώπους, τη διάδοση του ιού; Στη διασκέδαση των νέων ανθρώπων; Προφανώς, υπάρχει και εκεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως, δεν υπάρχει διάδοση του ιού εξαιτίας του γεγονότος ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις, ιδίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μέσα στο Μετρό, στα λεωφορεία; Διότι εσείς δεν προνοήσατε οχτώ μήνες, ίσα-ίσα ακυρώσατε διαγωνισμούς για επτακόσια πενήντα λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει.

Είναι δραματική η συνθήκη την οποία βιώνει ο Έλληνας πολίτης. Και εδώ πρέπει να ακουστούν τα επιχειρήματα και να τα απαντήσετε. Έχετε αρχηγό, εξάλλου, μπορεί να τα απαντήσει -νομίζω τουλάχιστον.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να μας απαντήσετε: Μόνο στους νέους ανθρώπους; Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Καμία ευθύνη για το άνοιγμα των σχολείων; Ενώ σε άλλες χώρες, στη γειτονική Ιταλία, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με χιλιάδες νέες αίθουσες, με μονά θρανία και μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, εσείς νομοθετήσατε μέσα στο καλοκαίρι για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, εν μέσω πανδημίας! Καμία ευθύνη και για αυτό; Καμία ευθύνη και για αυτό. Άρα, λοιπόν, μόνο οι νέοι και μόνο εκεί η διάδοση του ιού.

Σε εργασιακούς χώρους, που είχαμε κατά συρροή περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, με εκατοντάδες κρούσματα; Σε εργασιακούς χώρους που δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας πουθενά; Εκεί δεν υπήρχε θέμα; Μόνο με τους νέους ανθρώπους που διασκεδάζουν;

Και θαρρώ, κύριε Μητσοτάκη -και θα το πω αυτό με επίγνωση των λόγων μου και αυτό είναι ίσως το κρισιμότερο πρόβλημα, διότι είστε πρωθυπουργός της χώρας-, ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Διότι η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν είναι αυτό το μοντέλο που έχετε εσείς στο μυαλό σας, που σκέφτεται μονάχα πώς θα διασκεδάσει και πώς θα πάει το βράδυ να κάνει πάρτι. Ίσως εσείς στον περίγυρό σας να βλέπετε τέτοια νέα παιδιά. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων σήμερα είναι στην ανεργία, είναι στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική.

Και δεν ήταν το μόνο κρούσμα -ας μου επιτραπεί η λέξη «κρούσμα»- που αποδεικνύει ότι δεν έχετε εικόνα, επίγνωση του ποια χώρα κυβερνάτε. Αναφερθήκατε στο διάγγελμα που κάνατε προχθές λέγοντας ότι κατανοείτε ότι υπάρχει ένα μέρος του πληθυσμού -άκου, άκου!- που είναι εξαρτημένο από τον μισθό του!

Ε, τι να κάνουμε, κύριε Μητσοτάκη; Η πλειοψηφία είναι αυτή, η πλειοψηφία των συμπολιτών μας! Ναι, δεν είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων γύρω μας με καταθέσεις στις τράπεζες, μάνατζερς επιχειρήσεων, ούτε διαχειρίζονται offshore. Τι να κάνουμε; Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι αυτή, εξαρτημένη από το μισθό! Και οι μικρομεσαίοι που κλείνουν τα μαγαζιά τους εξαρτημένοι από αυτό το εισόδημα είναι. Και τι παίρνουν; Τίποτα δεν παίρνουν. Η μεσαία τάξη, που την κάνατε σημαία για να ανέλθετε στην εξουσία; Την κάνατε σημαία τη μεσαία τάξη! Πηγαίνετε να μιλήσετε σήμερα με μία ένωση μικρομεσαίων. Στους εστιάτορες, τους ανθρώπους που προσπαθούν με πολύ μεγάλη δυσκολία να τα βγάλουν πέρα, πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι τα μέτρα που λαμβάνετε είναι αποτελεσματικά.

Δώσατε μια συνέντευξη τηλεοπτική, με την ευκαιρία του Ελληνοαραβικού Φόρουμ, στην οποία είπατε το εξής αμίμητο και αδιανόητο: «Θα είναι τάχιστη η ανάπτυξη αμέσως μετά την ανακάλυψη του εμβολίου στη χώρα μας, διότι οι Έλληνες τούτη την ώρα αποταμιεύουν και αυξάνονται οι αποταμιεύσεις.».

Με τι αποταμιεύουν οι Έλληνες; Με τα 534 ευρώ που παίρνουν το μήνα για να ζήσουν τέσσερις και πέντε μήνες; Με αύξηση της ανεργίας κατά εκατόν είκοσι χιλιάδες όλο αυτό το εξάμηνο αποταμιεύουν οι Έλληνες; Σε ποια χώρα ζείτε;

Ξέρετε, αυτό είναι, αν θέλετε, πιο οδυνηρό από την προπαγανδιστική προσπάθεια να ωραιοποιήσετε τα πράγματα. Γιατί καταλαβαίνει κανείς την προπαγάνδα. Το καταλαβαίνει. Όμως, το να βλέπει τον πρωθυπουργό της χώρας να μην κατανοεί ποια χώρα κυβερνά είναι προβληματικό, εξόχως προβληματικό!

Μας είπατε, λοιπόν, σήμερα το εξής ασυνάρτητο και αμίμητο, ότι όσες μονάδες εντατικής θεραπείας και να είχαμε, θα τελείωναν κάποια στιγμή και θα παίρναμε μέτρα. Άρα, μια χαρά τα κάνατε που δεν τις αυξήσατε αρκετά. Άρα, γιατί δεν καταργείτε και αυτές που έχετε; Γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχετε;

Μα, είναι επιχείρημα αυτό; Είναι επιχείρημα αυτό που λέει από αυτό εδώ το Βήμα ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν γίνεται διαλογή ασθενών;

Κύριε Κικίλια, μην εξάπτεσθε! Θα έρθω και σε εσάς διότι έχετε κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση ως πρωτοεμφανιζόμενος υπουργός. Ήσασταν εξαφανισμένος για οκτώ μήνες! Εξαφανισμένος! Υγειονομική κρίση τρομακτική και δεν βγήκατε ούτε μία φορά να κάνετε ενημέρωση στους πολίτες! Και βγήκατε προχθές. Όλως τυχαίως βγήκατε προχθές! Μην εξάπτεσθε, λοιπόν! Θα ακούσετε την κριτική σήμερα. Θα την ακούσετε την κριτική.

Μου λέτε μην τυχόν και κάνω καμιά σύγκριση σήμερα, για να αποδείξω με τα στοιχεία -τα οποία δεν είναι δικά μου- του ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τι; Τι να αποδείξω; Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα μας από τον Ιούνιο και μετά, πράγμα το οποίο δεν το αμφισβητεί κανείς.

Όμως, μην μιλάτε για ύβρη, κύριε Μητσοτάκη, όταν εσείς σε όλη την πρώτη φάση της πανδημίας διαρκώς κάνατε συγκρίσεις νεκρών και διασωληνωμένων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες καθημερινά και όταν εσείς εδώ από αυτό το Βήμα της Βουλής, για να ωραιοποιήσετε την πραγματικότητα, στη συζήτηση για τον πτωχευτικό νόμο που σας φέραμε στη Βουλή -ενώ δεν θέλατε να έρθετε-, καταθέτοντας πρόταση μομφής στον Υπουργό Οικονομικών, αναφερθήκατε εκτενώς στην πανδημία και μας φέρατε πίνακες, για να συγκρίνετε πόσο καλά πάμε διότι έχουμε λιγότερους νεκρούς στην Ελλάδα από όσους νεκρούς έχουν στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι ύβρις;

Εγώ, λοιπόν, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας να αφήσουμε αυτή τη μακάβρια σύγκριση και να πάμε στην ουσία. Η ουσία ποια είναι; Η ουσία είναι ότι υπήρξε ένας εγκληματικός εφησυχασμός από την πλευρά σας τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και πιο πριν, όταν πανηγυρίζατε για το ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό και ανοίξατε με τον τρόπο που ανοίξατε τον τουρισμό και οδηγήσατε με τον τρόπο που οδηγήσατε τα πράγματα να πάνε εδώ που είμαστε σήμερα. Διότι σας λέω και πάλι να μην συγκρίνετε με την Ευρώπη που συνέχιζε τότε, τον Ιούνιο, που εμείς είχαμε ελάχιστα κρούσματα, να έχει εκατοντάδες κρούσματα, χιλιάδες κρούσματα και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Και ταυτόχρονα, σας λέω, κύριε Μητσοτάκη, ότι αυτό το οποίο πράξατε όλο αυτό το διάστημα ήταν να μην ενισχύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ουσιαστικά, αλλά να συνεχίσετε μια πολιτική. Μια πολιτική που, βεβαίως, λέτε εσείς ότι είναι η πολιτική σας, το πρόγραμμά σας, αυτό για το οποίο εκλεγήκατε. Αλλά αυτό το πρόγραμμά σας είναι αντιλαϊκό, είναι αντικοινωνικό και θα έπρεπε να έχετε την ενσυναίσθηση σε συνθήκες πανδημικής κρίσης και υγειονομικής κρίσης τουλάχιστον το να αναστείλετε.

Αφήσατε, λοιπόν, τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης. Αφήσατε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, νομοθετώντας την αναστολή συμβάσεων και τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Εκτοξεύσατε τις απολύσεις, την ύφεση. Ένας στους δέκα εργαζόμενους ζει με κάτω από 200 ευρώ. Χάθηκαν περίπου -έτσι λένε τα στατιστικά στοιχεία- 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημα.

Και ταυτόχρονα, όλο το προηγούμενο διάστημα -και έρχομαι αποκλειστικά στην ευθύνη που αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας- δεν προβήκατε σε κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης. Προφανώς, αυξήσατε τις μονάδες εντατικής θεραπείας -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ως προς αυτό- όχι στα νούμερα που λέτε. Διότι κάνατε την εξής αλχημεία: Προσθέτετε σε αυτά που εμείς σας αφήσαμε τις μονάδες εκείνες που αφορούν τις ιδιωτικές, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα κρεβάτια που αντιστοιχούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια -εκατόν πενήντα με εκατόν ογδόντα-, τα κρεβάτια εκείνα που αντιστοιχούν σε στρατιωτικά νοσηλευτήρια, στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ειδικές κλίνες, ειδικές μονάδες εντατικής θεραπείας που ήταν παράπλευρα στο σύστημα.

Αν θέλετε να μιλήσουμε επί της ουσίας, η πραγματική αύξηση των κλινών Εντατικής Θεραπείας μετά την έναρξη της πανδημίας -διότι πριν την έναρξη δεν κάνατε ούτε ένα καινούριο κρεβάτι- ήταν περίπου στα διακόσια κρεβάτια.

Και πάμε τώρα να δούμε το εξής: Είναι ζήτημα κρεβατιών και μόνο στα δημόσια νοσοκομεία το θέμα της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Η Βουλή έδωσε -και σωστά, κύριε Πρόεδρε- την οικονομική ενίσχυση να φτιαχτούν πενήντα κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Πόσες λειτουργούν σήμερα;

Ο κ. Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι λειτουργούν οι εννέα. Και γιατί; Διότι το πρόβλημα είναι το προσωπικό.

Το πρόβλημα, λοιπόν, τούτη την ώρα είναι η ελλιπής στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και η ελλιπής στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έγκειται στο γεγονός ότι αρνείστε κατηγορηματικά να προχωρήσετε σε έναν σχεδιασμό ουσιαστικών προσλήψεων και ιδιαίτερα μόνιμων προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Νομίζω ότι το πιο χαρακτηριστικό από όλα τα γραφήματα που αξίζει τον κόπο να ξαναδείτε και να κατατεθεί στα Πρακτικά είναι το γράφημα το οποίο αφορά το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι από την απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του ελληνικού δημοσίου.

Δείχνει, λοιπόν, το ανθρώπινο δυναμικό σε όλο το σύστημα υγείας και αφορά μόνιμους και συμβασιούχους τον Σεπτέμβρη του 2019, λίγο μετά αφότου εμείς παραδώσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δεν υπήρχε πανδημία και τον Σεπτέμβρη του 2020. Θα δείτε, λοιπόν, ότι τον Σεπτέμβρη του 2019 υπήρχαν πάνω από εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ενώ τον Σεπτέμβρη του 2020 ήταν ενενήντα τέσσερις χιλιάδες τετρακόσιοι είκοσι τέσσερις. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Επίσης, όμως, χαρακτηριστικό, και αξίζει τον κόπο να του δώσετε μία σημασία, είναι να δείτε τη σύγκριση -ας μην πιάσουμε λοιπόν αυτήν τη μακάβρια σύγκριση, κύριε Μητσοτάκη, όσον αφορά τους θανάτους- αλλά να δείτε πόσο ενισχύθηκε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Εθνικό Σύστημα Υγεία και πόσο ενισχύθηκε στην Ελλάδα.

Παίρνω, λοιπόν, δύο χώρες οι οποίες ήταν πράγματι πρωταθλήτριες, αν θέλετε, στην εξάπλωση του ιού, την Ισπανία και την Ιταλία. Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουμε 5,3 δις για την Ισπανία, 3,3 δις για την Ιταλία και 230 εκατομμύρια μόνο για την Ελλάδα.

 

Δείτε ποια ήταν η αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Γαλλία, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Από τις πέντε χιλιάδες πήγαν στις οκτώ χιλιάδες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εδώ, λοιπόν, το κρίσιμο θέμα είναι πως ό,τι και να κάναμε, όσο και να αυξάνουμε τις μονάδες, θα είχαμε πάλι lockdown; Αυτή είναι η απάντηση;

Και θέλω να έρθω στην ουσία. Διότι εγώ, κύριε Μητσοτάκη, δεν θα μείνω μονάχα στο ότι έχετε χάσει τη μπάλα και ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε –φαίνεται αυτό-, όταν βγαίνει από τη μία, ο υπουργός Επικρατείας και λέει «άλφα», βγαίνει μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και λέει «βήτα» και βγαίνει την επομένη ο πρωθυπουργός και λέει «γάμα», σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Τη μία ο ένας λέει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown και την άλλη ο άλλος λέει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες γίνονται αυτά; Σε εικοσιτέσσερις ώρες αυξάνεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα η μεταδοτικότητα του ιού; Εδώ δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας!

Όμως, εγώ δεν θα επιμείνω σε αυτό, γιατί πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ. Το πρόβλημα είναιστρατηγικό, κύριε Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι στρατηγικό. Δεν ενισχύετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Δεν προχωράτε ούτε σε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Διότι το πρόγραμμά σας ήταν οι Συμβάσεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αξίζει τον κόπο να αντιπαρατιθέμεθα σε ζητήματα στρατηγικής και σε ζητήματα ιδεολογικά, αν θέλετε. Αξίζει τον κόπο. Δεν είναι ζήτημα αν το ένα στοιχείο είναι άλφα ή το άλλο στοιχείο είναι βήτα. Είναι ζητήματα στρατηγικής.

Δεν ενισχύετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διότι η βασική σας αντίληψη –και πριν από την πανδημία και συνεχίζει και τώρα- είναι ότι το ΕΣΥ είναι για πέταμα και ότι θα αναστηλωθεί όχι διαμέσου της ενίσχυσής του, όχι διαμέσου της προσλήψεως μόνιμου προσωπικού, νοσηλευτικού και ιατρικού, όχι μέσα από την αναμόρφωση του μισθολογίου και την αύξηση των μισθών ώστε να υπάρχουν κίνητρα να έρθουν γιατροί –γιατί έχουμε και πρόβλημα ότι δεν έρχονται οι γιατροί- αλλά μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή μέσα από τη δυνατότητα που θα παρέχετε σε ιδιώτες να έρχονται και να αξιοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ, για να κερδίζουν.

Γι’ αυτό και δεν θέλετε να αυξήσετε το μόνιμο προσωπικό. Δεν θέλετε να το αυξήσετε στον σχεδιασμό σας αύριο διότι αυτό θα είναι ένα βάρος. Γιατί το μόνιμο προσωπικό εσείς θέλετε να το αντικαταστήσετε με το προσωπικό των ιδιωτών. Και σε όλη αυτήν την κρίση είδαμε αυτή τη μονομέρεια που σας διακατέχει.

Τόσο δύσκολο ήταν να προχωρήσετε στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ και αφήνετε το ένα τρίτο (1/3) του κόσμου που έχει την ανάγκη να κάνει ένα τεστ να πάει σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να πληρώνει 80 και 100 ευρώ από την τσέπη του; Γιατί; Διότι αυτή είναι η αντίληψή σας. Αυτή τη στιγμή, την ώρα που μιλάμε, η Θεσσαλονίκη εκπέμπει «SOS» και δεν είναι θέμα στατιστικών και αλχημειών να λέμε ότι είναι άδεια τα κρεβάτια, διότι παίρνουμε κρεβάτια από τις non-COVID μονάδες θεραπείας.

Αυτό κάνατε, κύριε Κικίλια. Δεν είναι εδώ. Έφυγε. Μήπως αποδέχθηκε την πρότασή μου.

Δεν είναι λύση αυτή, διότι, ξέρετε, τούτη την ώρα γίνεται διαλογή. Αυτή η ηθικά κρίσιμη διαδικασία της επιλογής ασθενών γίνεται. Ξέρετε από ποιους γίνεται; Δεν γίνεται στους COVID ασθενείς προς ώρας, ευτυχώς –αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, έτσι όπως πάνε τα στοιχεία- αλλά γίνεται στους non-COVID ασθενείς, όταν αναστέλλεται κατά 80%…

Κύριε Μητσοτάκη και κύριε Κικίλια, έλεγα πριν ότι αυτήν την ώρα, την κρίσιμη ώρα, γίνεται διαλογή. Και γίνεται διαλογή από τους γιατρούς στους ασθενείς που δεν έχουν κορωνοϊό, διότι όταν έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία κατά 80%, αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει. Προφανώς δεν είναι τα έκτακτα περιστατικά, αλλά κανένας συμπολίτης μας δεν έχει ένα τακτικό χειρουργείο για πλάκα. Υποφέρει, πονάει. Έχει να αντιμετωπίσει μία πολύ σοβαρή ασθένεια και ο γιατρός βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή να επιλέξει ποιον ασθενή θα οδηγήσει στο χειρουργείο και με τους άλλους να παίξουμε το ρίσκο. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή δεν έχει ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτούς τους οκτώ μήνες που είχατε τη δυνατότητα να το κάνετε.

Και βεβαίως, να χειροκροτάμε αυτούς τους ανθρώπους είναι καλό. Όλοι μαζί τους χειροκροτήσαμε. Εγώ, όμως, πηγαίνω σχεδόν κάθε εβδομάδα και τους βλέπω και μιλάω μαζί τους και βγάζουν κραυγή αγωνίας. Δεν θα πνιγεί αυτή η κραυγή αγωνίας, όπως πνίγηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Θα ακουστεί και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι αυτή η κραυγή της αγωνίας.

Αυτοί οι άνθρωποι λένε, λοιπόν, ότι είναι πολλές φορές με υπερωριακή εργασία που τους ξεπερνάει. Λένε αυτοί οι άνθρωποι, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, ότι είναι τα βράδια δίπλα σε δεκάδες ανθρώπους, είτε ύποπτους να έχουν κορωνοϊό είτε με την ασθένεια του κορωνοϊού, για 8,5 ευρώ!

Και σας ρωτώ, κύριε Μητσοτάκη: Θα προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο ουσιαστικό να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους και το σύστημα υγείας; Να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο.

Εμείς κυβερνήσαμε σε συνθήκες μνημονίων, όπως κι εσείς παλαιότερα. Και ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε η δική μας κυβέρνηση σε συνθήκες μνημονίων και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν έβγαινε ο κ. Γεωργιάδης και έλεγε «δεν θα μου πάρει τη δόξα η τρόικα» και «εγώ θα είμαι αυτός που πρώτος θα περικόψω μόνιμο προσωπικό από το ΕΣΥ» και έβαζε 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και δεν δέχονταν τα δημόσια νοσοκομεία τους ανασφάλιστους.

Εμείς σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, δημοσιονομικής ασφυξίας, ο Ξανθός και ο Πολάκης, τον οποίο τόσο πολύ εχθρεύεστε -κάνει λάθη, αλλά στη θητεία του στο υπουργείο της Υγείας, όπως και ο Αντρέας Ξανθός- έχουν να επιδείξουν μόνο  θετικό έργο.

Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ήρθαμε και αυξήσαμε κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ τις ετήσιες δαπάνες στο εθνικό σύστημα υγείας. Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ήρθαμε εμείς -και δεν είχαμε κορωνοϊό- και αυξήσαμε κατά εκατόν πενήντα τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν υπήρχε κορωνοϊός.

Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας εμείς φέραμε δεκαεννιάμισι χιλιάδες εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους, στο εθνικό σύστημα υγείας. Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας εξυγιάναμε τους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων που ήταν όλοι ελλειμματικοί. Σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, ήμασταν αυτοί οι οποίοι κάναμε μία μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φτιάχνοντας δεκάδες ΤΟΜΥ -μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας- σε όλη την Ελλάδα, όταν εσείς ερχόσασταν τότε και λέγατε: «Μα, τι είναι αυτό που κάνετε; Είναι μεταρρύθμιση αυτή;». Και σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ήμασταν αυτοί οι οποίοι δώσαμε τη δυνατότητα σε ενάμισι εκατομμύριο ανασφάλιστους να μπορούν να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν ότι έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι δεν ξέρει κανείς πού να ξεκινήσει και πού να τελειώσει σήμερα, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που έχει κανείς να πει.

Θα έρθω, όμως, και θα σας πω, νομίζω, το πιο κρίσιμο που πρέπει να εξάγουμε απ’ αυτήν εδώ τη συζήτηση. Μακάρι, κύριε Μητσοτάκη, να είχα και εγώ μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα.

Γελάτε, ε; Γελάτε!  Όταν η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού, εσείς τι κάνατε;

Λέγατε «γερά, Γερούν!» εσείς, κύριε Μητσοτάκη! Αυτό κάνατε.  Λέγατε «γερά, Γερούν!» ζητάγατε εκλογές και παραίτηση της κυβέρνησης.

Όλα αυτά τα οποία λέτε δεν έγιναν υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πιο ακραίος Αρχηγός Αντιπολίτευσης που πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ζητούσε εκλογές επί τριάμισι συναπτά χρόνια. Αυτό έκανε.

Και αξιοποίησε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή. Δεν δίστασε ακόμα και να αξιοποιήσει πολύ άσχημες στιγμές -θυμίζω: τραγωδίες, νεκρούς-, όπως δεν δίστασε –και είναι το πιο κλασικό παράδειγμα που μπορεί να δώσει κανείς- στη Συμφωνία των Πρεσπών, που σήμερα ο κ. Ζάεφ έρχεται και λέει ότι την τιμά, ότι την τηρεί και ότι δίνει και μάχες, να βρίσκεται δίπλα με αυτούς οι οποίοι έλεγαν ότι είναι προδοτική. Αφήστε, λοιπόν, τι αντιπολίτευση κάνατε εσείς.

Το μόνο που θέλω να σας θυμίσω είναι ότι είχατε έρθει σε αυτήν εδώ την αίθουσα -σε άσχετο νομοσχέδιο, βεβαίως, σε άσχετη συζήτηση- και καταγγείλατε τον υπουργό Υγείας Ξανθό και εμένα ότι έχουμε την ευθύνη, διότι είχαμε σαράντα θανάτους όλο τον χρόνο από τον ιό της γρίπης.

Μας είπατε χαρακτηριστικά -υπάρχουν και τα πρακτικά- ότι έχουμε την ευθύνη για αυτούς τους σαράντα συμπολίτες μας.

Όταν μιλώ στη Βουλή, είμαι απόλυτα τεκμηριωμένος σε ό,τι λέω και εσείς διαρκώς προσπαθείτε να καλυφθείτε μετά, με τη στήριξη που σας παρέχουν κάποια μέσα ενημέρωσης, τα οποία αδρά έχετε χρηματοδοτήσει. Αυτή ήταν η αντιπολίτευση που κάνατε σε εμάς.

Εμείς δεν ακολουθήσαμε αυτόν τον δρόμο και δεν ακολουθήσαμε αυτόν τον δρόμο συναισθανόμενοι την ευθύνη και συναισθανόμενοι ότι πρέπει να είμαστε πρωτίστως χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία, διότι αυτές είναι οι αξίες και οι αρχές της δικής μας παράταξης, της Αριστεράς, του δημοκρατικού χώρου. Δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς, όπως κάνατε εσείς τον Μάρτη, δεν είναι η τυμβωρυχία με τους νεκρούς της γρίπης, δεν είναι η έξαλλη και αλλοπρόσαλλη αντιπολιτευτική στάση.

Και στην πρώτη φάση της πανδημίας βάλαμε πλάτη και στηρίξαμε και μέτρα τα οποία μας φαίνονταν τότε υπερβολικά. Τα στηρίξαμε μέχρι τέλους και τώρα αυτό κάνουμε. Όμως, προσέξτε: Δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας, δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη και να δίνουμε άλλοθι στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και στη διαρκή αμεριμνησία, στον διαρκή εφησυχασμό, στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία απέναντι στην ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό.

Σας ζήτησα, λοιπόν, να παραδεχτείτε την αποτυχία σας ως ένα πρώτο βήμα να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Η παραδοχή της αποτυχίας, η παραδοχή του λάθους είναι πράξη ευθύνης και γενναιότητας. Δεν το κάνατε σήμερα. Δεν θέλετε να το κάνετε, λέγοντας «έφταιξα»; Δεν θέλετε να το κάνετε, λέγοντας «έπεσα έξω», «πέσαμε έξω», όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης χθες; Κάντε το με άλλον τρόπο. Πείτε το στα λατινικά, όπως είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου «meaculpa». Βρείτε έναν τρόπο.

Εμείς σας δώσαμε αυτή την ευκαιρία απλόχερα και τι σας είπαμε; Αναγνωρίστε την εγκληματική ολιγωρία και τα βαρύτατα λάθη, τον αδιανόητο εφησυχασμό και ζητήστε την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, μην τις καταγγέλλετε. Δεν διχάζετε μόνο το Κοινοβούλιο. Ο διχαστικός λόγος δεν αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αφορά τους πολίτες που σας ακούν σήμερα και αγωνιούν.

Σας ζήτησα να παραδεχθείτε την αποτυχία, να συγκαλέσετε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όχι για να μας ενημερώσετε. Δεν έχουμε ανάγκη να μας ενημερώσετε. Ξέρουμε καλύτερα από σας την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, την ασφυξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, με την αγωνία για το αύριο.

Να πάμε σε ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όχι για μας ενημερώσετε, αλλά για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο σωτηρίας και προφανώς όχι συγκυβέρνησης, κύριε Μητσοτάκη. Δεν θα σας σώσουμε εμείς. Δεν μπορείτε να σωθείτε έτσι όπως τα έχετε κάνει στην οικονομία, στην κοινωνία, όσο και αν σας στηρίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι μια «φούσκα» αυτό.

Όμως, πρώτιστο για μας τούτη την ώρα δεν είναι να σας πούμε «φύγετε τώρα και εκλογές», διότι πεθαίνουν άνθρωποι αυτή την ώρα που μιλάμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το πρώτιστο που έχουμε να σας πούμε είναι να αλλάξετε έστω και τώρα στρατηγική και να ζητήσετε τη βοήθειά μας και να εκπονήσουμε ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας, με ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι με μπαλώματα.

Ξέρετε ποια ήταν η μεγαλύτερη παραδοχή της αποτυχίας σας; Ότι μετά την κρίση, όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, φέρατε τροπολογία εδώ, στη Βουλή, για τριακόσιες προσλήψεις μονίμων εντατικολόγων. Αυτό μετά την κρίση.

Δύο πράγματα σας λέγαμε οκτώ μήνες: Προσλήψεις και μέτρα στις πύλες εισόδου, στον τουρισμό και τα κάνατε εσείς προχθές, αφότου περάσαμε το όριο του κόκκινου συναγερμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη παραδοχή της αποτυχίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν η παραδοχή του κ. Γεωργιάδη. Η τρίτη ήταν όλα τα αλλοπρόσαλλα που κάνει -γιατί ξέχασα να αναφερθώ σε αυτήν- η κυρία Κεραμέως δίπλα σας, κύριε Κικίλια. Μεγάλη επιτυχία οι μάσκες, έτσι; Οι μάσκες στα σχολεία και τα παγουρίνο, μάσκες τεντόπανα!

Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Έρχεται σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναβάλλει τον διαγωνισμό, διότι δεν είχατε τη δυνατότητα ούτε να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέτοιο μπάχαλο το έχετε κάνει.

Και βγαίνετε και μας κουνάτε και το δάχτυλο εις ό,τι αφορά την παταγώδη αποτυχία με τη Cisco, την ψηφιακή πλατφόρμα. Και μας λέτε: «Μα, σε όλη την Ευρώπη». Σε όλη την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη Cisco. Αλλά καμία άλλη χώρα και κανένα άλλο υπουργείο παιδείας σε όλη την Ευρώπη δεν είχε δώσει το 100% της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο δημόσιο σε έναν πάροχο. Καμία! Υπήρχαν, λοιπόν, μικροπροβλήματα, διότι υπήρξαν προβλήματα στον server στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά καμία άλλη χώρα δεν είχε δώσει το 100% της διαδικασίας σε έναν πάροχο. Το κάνατε εσείς. Καμία άλλη χώρα δεν είχε αφήσει χωρίς να ενισχύσει το δημόσιο δίκτυο, τη δημόσια πλατφόρμα, το σχολικό δίκτυο, το πανελλήνιο που έχουμε εμείς εδώ. Και δεν σας το λέμε μόνο εμείς. Εμείς και ο κ. Φίλης σας το λέει από το καλοκαίρι, σας το λέει και το ΚΙΝΑΛ: Φέρτε τη σύμβαση στη Βουλή. Γιατί δεν τη φέρνετε τη σύμβαση στη Βουλή; Να δούμε τι ακριβώς υπογράψατε με την εταιρεία αυτή. Είναι τόσο γενναιόδωρη και μας δίνει δωρεάν τις υπηρεσίες της; Αν ο καπιταλισμός έχει εξευμενιστεί τόσο, εντάξει, να αλλάξουμε θεώρηση, αγαπητέ Δημήτρη, για τον καπιταλισμό, αλλά μάλλον κάτι άλλο κρύβεται. Γιατί δεν φέρνετε τη σύμβαση στη Βουλή; Περιμένουμε να φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή.

Θα κλείσω. Δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο. Στη βάση αυτής της έκτακτης ανάγκης σάς ζητήσαμε τρία πράγματα: Να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για τη σωτηρία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων μας, έστω και τώρα. Να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με γνώση, αξιοπιστία, εμπειρία, που δεν θα κάνει μικροπολιτική για να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης, αλλά θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο το οποίο θα έχουμε συμφωνήσει. Και δεν σας είπαμε να βάλουμε κάποιο δικό μας στέλεχος. Όχι, δεν σας είπαμε αυτό.

Κύριε Κικίλια, δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Σας έχει υπερβεί η κρίση. Κρυφτήκατε οκτώ μήνες πίσω από έναν άξιο επιστήμονα, τον κ. Τσιόδρα. Δεν είναι ο μοναδικός που υπάρχει σε αυτήν τη χώρα. Δεν είναι ο μοναδικός και κάνει και αυτός λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Θα μπορούσε να σας αξιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, να σας κάνει Υπουργό Αθλητισμού. Ήσασταν και μπασκετμπολίστας. Θα είστε καλύτερος από τον κ. Αυγενάκη. Αλλά υπουργό Υγείας σε αυτήν την κρίση, οκτώ μήνες εξαφανισμένος και να έρχεστε στο «και πέντε» για να κατηγορήσετε την Αντιπολίτευση, αντί να παρουσιάσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης;

Βεβαίως υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες κοινής αποδοχής, που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν συμφωνήσετε στην εκπόνηση ενός σχεδίου κοινής αποδοχής για τη σωτηρία του Συστήματος Υγείας στο «πάγωμα» των αντιλαϊκών νομοσχεδίων, όχι όλου του προγράμματός σας. Είναι δυνατόν να εφαρμόσετε αυτό που ψηφίσατε προχθές, τον πτωχευτικό νόμο, να τον θέσετε σε εφαρμογή εν μέσω της κρίσης και να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καλούνται την ίδια ώρα να είναι σε καραντίνα, αλλά να τους παίρνουν το σπίτι τους; Το αυτονόητο σάς ζητήσαμε, όπως ταυτόχρονα και να «παγώσετε» τον σχεδιασμό σας το επόμενο διάστημα να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο. Αυτονόητα πράγματα σάς ζητήσαμε.

Υπάρχουν, λοιπόν, άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν αυτό τον ρόλο αν αυτό είναι το ερώτημα σας και όχι στελέχη μας. Εγώ θα σας προτείνω την κυρία Αθηνά Λινού, την καθηγήτρια ιατρικής. Δεν ήταν απούσα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης. Ήταν παρούσα. Δεν έβγαινε στις 30 Σεπτεμβρίου να λέει ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι η Θεσσαλονίκη μας άκουσε και ότι εδώ στην Αθήνα φταίμε. Έλεγε «παντού προσοχή». Έλεγε «παντού μάσκες».

Εν τοιαύτη περιπτώσει, θέλετε κάποιον άλλον; Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο. Σταματήστε, όμως, αυτήν την ανοησία να κρύβεστε δήθεν ότι εσείς είσαστε με την επιστήμη κι ότι εμείς εδώ είμαστε αυτοί που υποτιμάμε την επιστήμη. Υπάρχουν δεκάδες αξιόλογοι επιστήμονες στον τόπο μας που μπορούν τούτη την ώρα να παίξουν ρόλο, όχι για να κρυβόμαστε από πίσω τους και να κρύβουμε τις δικές μας πολιτικές ευθύνες, αλλά για να μας αναδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε και να μας ασκούν κριτική, όταν χρειάζεται να μας ασκούν κριτική.

Σε κάθε περίπτωση, κύριε Μητσοτάκη, όμως, η διαρκής σας και σημερινή σας άρνηση να δεχθείτε τη χείρα βοηθείας που σας προσφέρουν η αντιπολίτευση και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δεν σημαίνει μόνο αλαζονεία. Είναι και μία επιλογή αυτοκαταστροφής. Δεν μας ενδιαφέρει, όμως, η δική σας αυτοκαταστροφική πορεία. Μας ενδιαφέρει ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται στην ελληνική κοινωνία, είτε αυτό αφορά τις ανθρώπινες ζωές, είτε αυτό αφορά την κοινωνική συνοχή, διότι τούτη την ώρα η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας στενάζει και εσείς το μόνο που κάνετε είναι να συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε «εγώ δεν έχω φταίξει σε τίποτα και για όλα μου φταίνε οι άλλοι».

Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ανεβαίνω στο Βήμα, διότι θεωρώ ότι είναι υγειονομικά πιο ασφαλές αυτό. Είναι και το plexiglass.

Κύριε Πρωθυπουργέ, άκουσα τη δευτερομιλία σας και παρότι ξεκινήσατε με ύφος εκπαιδευτικού, γυμνασιάρχη, απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη, για να τον φέρετε στο σωστό δρόμο και μιλήσατε για αυθάδεια, για αναίδεια και για έναν τρόπο που δεν συνάδει με τα κοινοβουλευτικά ήθη, εντούτοις εσείς δεν μπορέσατε να κρύψετε τον εκνευρισμό σας. Απευθυνθήκατε με σκληρά επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς απέναντι σε όλους τους πολιτικούς σας αντιπάλους, ενώ θα περίμενε κανείς, μετά από μια διαδικασία σχεδόν πέντε ωρών, να έχετε συναισθανθεί πού ακριβώς βρισκόμαστε.

Εγώ άκουσα όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι περισσότεροι κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις και κριτική, στην οποία, φυσικά, έχετε μια δυσανεξία. Όμως, κατέθεσαν προτάσεις εποικοδομητικές. Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση.

Εγώ θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση σε σχέση με τις προτάσεις που ακούστηκαν, πριν έρθω στην ουσία και όσων είπατε στη δευτερομιλία σας.

Μια σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών σε αυτή τη φάση, με δεδομένο -επαναλαμβάνω- ότι όλα τα κόμματα και όλοι οι Αρχηγοί συναισθάνονται την κρισιμότητα των στιγμών -εκτός από εσάς μάλλον- θα ήταν χρήσιμη όχι για να ενημερωθούμε, αλλά για να καταλάβετε και εσείς πώς θα μπορούσατε ό,τι να σωθεί, να σωθεί τούτη την κρίσιμη στιγμή. Όμως, εσείς το αρνείστε. Όμως εσείς επιμένετε στη λογική του να απορρίπτετε κάθε ιδέα και να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση. Νομίζω ότι δεν συναισθάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών.

Μόνο την ώρα που μιλάμε σε αυτή εδώ την Αίθουσα -είναι πάνω από πέντε ώρες- με βάση τα στατιστικά στοιχεία έχουν φύγει από τη ζωή πάνω από είκοσι συμπολίτες μας στις ΜΕΘ, στις κλίνες εκτός ΜΕΘ και πολλοί αβοήθητοι στα σπίτια τους. Και εσείς τι έχετε να απαντήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ήρθατε πάλι εδώ στη δευτερομιλία σας να επαναφέρετε τα στοιχεία της στατιστικής και να μας πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι; Είναι λίγοι, δηλαδή, οι πάνω από σαράντα που πεθαίνουν κάθε μέρα στη χώρα μας. Να πάτε στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν συνανθρώπους τους και να τους πείτε ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι!

Α, ναι; Έπρεπε να καταλάβω κάτι άλλο, κύριε Μητσοτάκη;

Μας καταλαβαίνει και μας ακούει ο κόσμος, όμως -μη στεναχωριέστε- και βλέπει και κρίνει και συγκρίνει.

Μας είπατε τι θα κάνετε, για να αντιμετωπιστεί η κρίση; Δεν μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μας είπατε για άλλη μία φορά ευφυολογήματα.

Την ώρα που ο κόσμος χάνεται, εσείς να επιτεθείτε ξανά και ξανά στην Αριστερά, εσείς να επιτίθεστε στους πολιτικούς σας αντιπάλους, εσείς να καλείτε τους Βουλευτές σας όρθιοι να σας αποθεώσουν, γιατί μας είπατε ότι στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν πολίτες από όλα τα κόμματα, από όλες τις πολιτικές πτέρυγες και από όλες τις τάσεις. Αυτό, κύριε Μητσοτάκη, το κάνετε συχνά.

Δεν έρχεται εδώ να αμφισβητήσει κανένας. Κανένας δεν έρχεται να αμφισβητήσει. Είναι ζητήματα που έχουν λυθεί προ πολλού. Το κάνατε και με το θέμα της Εθνικής Αντίστασης, στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όμως, η κάθε πολιτική παράταξη και η κάθε κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά τον συμβολισμό των πράξεων της Αντίστασης και πόσο αυτή η τιμή έρχεται εδώ, στο σήμερα. Διότι εσείς είσαστε η Κυβέρνηση που έφερε, για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά, έναν νόμο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων. Δεν τον έφερε καμία άλλη κυβέρνηση.

Εδώ τίθεται και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι στο όνομα των μέτρων προστασίας που πρέπει να πάρουμε όλοι μας, δεν θα λειτουργούν οι θεσμοί, θα υπάρχει ένα καθεστώς επιτήρησης της καθημερινότητας των ανθρώπων, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να εκφράσουν οι πολίτες, τα κόμματα, οι κινήσεις, οι φορείς, με τρόπο που σέβεται τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, τις επιδημιολογικές συνθήκες, αλλά με έναν συμβολικό τρόπο, να εκφράσουν τα πολιτικά τους μηνύματα.

Ξεκινήσατε την ομιλία σας με ένα ευφυολόγημα -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- της πλάκας, με την έννοια ότι είπατε ότι μοίρασα την ομιλία μου πιο πριν. Ήταν από τις ομιλίες που έχω κάνει που δεν έχω χρησιμοποιήσει καθόλου το κείμενο.

Προσέξτε, όμως. Εγώ στέλνω, πράγματι, πριν την ομιλία μου, ένα σχέδιο κειμένου στους δημοσιογράφους. Εσείς ξέρετε τι κάνετε; Στέλνετε μετά ένα σχέδιο.

Φιρμάνι στέλνετε μετά στους δημοσιογράφους για το τι θα παίξουν, όχι μόνο από τη δική σας ομιλία, αλλά και από τη δική μου ομιλία, όπως σας ξέφυγε πριν από μία βδομάδα και στείλατε από το Γραφείο του Μαξίμου φιρμάνι και κάποια Μέσα Ενημέρωσης το αναπαρήγαγαν αυτούσιο.

Τι θέλετε να συγκρίνουμε τώρα; Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία. «Παίξτε ότι ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσιόδρα» γράφατε και το αναπαρήγαγαν δύο Μέσα Ενημέρωσης. Το ένα από αυτά, το “Liberal”, ζήτησε συγγνώμη από εμένα και από τους χρήστες, από τους αναγνώστες. Αλλά εσείς τα στείλατε αυτά. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η αντίληψή σας για την ενημέρωση των πολιτών.

Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι λέμε ψέματα διαρκώς και διαρκώς εσείς βγαίνετε ο ψεύτης. Είπατε ότι ποτέ δεν είπατε, ποτέ εσείς δεν μας κατηγορήσατε για τους σαράντα νεκρούς της γρίπης, πριν από δύο χρόνια. Ορίστε, εδώ, τα πρακτικά.

Ήδη, το διαδίκτυο βρίθει από τα βίντεο που παίζουν, που αφορούν εκείνη τη συνεδρίαση. Μάλιστα, ήταν και το αγαπημένο σας θέμα, για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, για την ενταξιακή της προοπτική. Ήρθατε να μας καταγγείλετε τότε ότι εσείς «ουδέποτε», με στόμφο είπατε τότε, «θα δεχθείτε την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Θα παγώσετε», είχατε πει, «την ενταξιακή διαδικασία».

Και είπατε, με το που ξεκινήσατε την ομιλία σας: «Σαράντα συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες νοσηλεύονται. Πολλοί στην εντατική, πολλοί περισσότεροι νοσούν από τον ιό της γρίπης. Λυπάμαι, κύριε υπουργέ, αλλά αυτό είναι γεγονός απαράδεκτο για τον 21οαιώνα και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν αντιμετώπισε εγκαίρως αυτήν την υπόγεια φημολογία του αντιεμβολιασμού. Δεν προχώρησε ούτε στη σωστή ενημέρωση του κοινού…».

Και τι σημαίνει αυτό; «[…] ούτε στον γρήγορο εφοδιασμό των φαρμακείων, ενώ πολλά κρεβάτια στις εντατικές -δυστυχώς- παραμένουν κλειστά και η πρωτοβάθμια φροντίδα, η τόσο πολυδιαφημισμένη από εσάς μεταρρύθμιση των ΤΟΜΥ, στην πραγματικότητα δεν εφαρμόστηκε. Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα σύστημα το οποίο καταρρέει».

Μας καταγγέλλατε, κύριε Μητσοτάκη, για τους σαράντα νεκρούς από τον ιό της γρίπης. Και έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο ότι εμείς παίζουμε και τυμβωρυχούμε, τη στιγμή που έχουμε στη χώρα μας σαράντα νεκρούς την ημέρα σήμερα. Την ημέρα και όχι σε ένα ολόκληρο εξάμηνο!

Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Και διαρκώς προσπαθείτε να διαψεύσετε τους συνομιλητές σας που βρίσκονται στο Βήμα.

Διαρκώς αναφέρεστε στο κρίσιμο θέμα του lockdown. Μας ρωτήσατε κατά τη διάρκεια της πρωτομιλίας σας αν εμείς είμαστε υπέρ ή κατά του lockdown. Μα, το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά τώρα. Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ.

Κάθε μέρα φέρνετε και ένα επιπλέον μέτρο. Σχεδόν κάθε μέρα αναιρείτε τα μέτρα που ανακοινώσατε την προηγούμενη. Σήμερα ακούμε ότι ετοιμάζεστε, λέει, για μέτρα στρατιωτικού νόμου, στρατιωτικού τύπου. Απαγόρευση ήδη έχετε προαναγγείλει από τις 21.00΄.

Ξέρετε κάτι; Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Χρειάζεται και πρόληψη, όχι μόνο καταστολή. Ανακοινώσατε χθες ότι μετά τις 21.00’ θα μπορούμε ευτυχώς όσοι έχουμε κατοικίδια ζώα και είμαστε φιλόζωοι να τα βγάζουμε έξω από το σπίτι με το συγκεκριμένο SMS. Όμως, για τα άτομα που χρήζουν φροντίδας; Δεν έχετε μεριμνήσει για αυτά. Για τα κατοικίδια, εντάξει. Δηλαδή, αν κάποιες οικογένειες έχουν ανθρώπους που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα με την απαγόρευση κυκλοφορίας να πάνε να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους;

Έρχομαι στο πιο ουσιαστικό θέμα, γιατί λέω ότι δεν είναι μόνο η καταστολή. Κυρίως είναι η πρόληψη. Βγάλατε ένα ολόκληρο λογύδριο για το Πολυτεχνείο. Δεν μας είπατε, όμως, τι θα γίνει τώρα, άμεσα στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα. Θα επιτάξετε ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά. Το Διαβαλκανικό Κέντρο, όμως, είναι άνετο. Όλα τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, τα δημόσια, έχουν πληρότητα οριακή, 100%. Το Διαβαλκανικό, όμως, είναι άνετο. Γιατί;

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα δεχθούν περιστατικά COVID ή θα γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομεία μιας νόσου; Θα ανοίξετε το 424; Το ζήτησα πριν από μια βδομάδα. Θα το ανοίξετε; Θα δώσετε ανάσα αυτήν τη στιγμή στο ασφυκτικό πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα;

Αλλά και το ζήτημα είναι πώς θα αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που μπορεί να σας δώσει ο ιδιωτικός τομέας. Ακόμα και η αναγκαία επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα στο θέμα των ΜΕΘ γίνεται με προνομιακούς όρους για τους κλινικάρχες, με διπλάσιο ημερήσιο νοσήλιο και με χαμηλότερα στάνταρντς στελέχωσης και ασφάλειας, με τη δυνατότητα αύξησης 40% των κλινών ΜΕΘ, αλλά με το ίδιο προσωπικό.

Αυτήν την περίοδο της κρίσης, ερωτώ: Υπάρχουν κάποιοι που πρέπει να βάζουν ως προτεραιότητα την κερδοσκοπία; Και μπορούμε εμείς αυτό να το αφήνουμε να συμβαίνει; Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το Διαβαλκανικό, υπάρχει ο «Άγιος Λουκάς», υπάρχει ο «Κυανούς Σταυρός», υπάρχει το νοσηλευτήριο «Γαληνός», η Γενική Κλινική. Πρέπει άμεσα, τώρα, να δοθεί η δυνατότητα οι κλίνες τους να δοθούν και για COVID περιστατικά, να ανασάνει το σύστημα υγείας.

Σας άκουσα να μας κατηγορείτε και για το θέμα του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Κοιτάξτε, επειδή είμαι απολύτως ακριβής σε όσα λέω, είπα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτό εδώ το Βήμα ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του προχθές είπε ότι από τις πενήντα κλίνες ΜΕΘ στο «Σωτηρία» λειτουργούν μόνο εννέα. Και να, λοιπόν, το δημοσίευμα. Είναι συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στον διαδικτυακό τόπο Militaire.gr. στον κ. Καρβουνόπουλο, τον δημοσιογράφο, που λέει ακριβώς αυτό.

Και ελάτε να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» υπάρχουν τρεις ΜΕΘ. Αυτές αφήσαμε. Αυξήσαμε κατά δεκαοκτώ στο «Σωτηρία» τις ΜΕΘ, με δώδεκα, δεκαέξι και δέκα κλίνες αντίστοιχα, σύνολο κρεβατιών τριάντα οκτώ. Όλα είναι γεμάτα με περιστατικά COVID. Από τα πενήντα κρεβάτια που έδωσε η Βουλή χρησιμοποιούνται -είχε δίκιο ο κ. Κακλαμάνης προχθές- δώδεκα ή εννιά. Δεν ξέρω πόσα ακριβώς είναι σήμερα. Τα υπόλοιπα που λέτε, κύριε Πρόεδρε, και δεν έχετε άδικο, είναι λειτουργικά. Αλλά, προσέξτε. Είναι λειτουργικά διότι ήρθαν άτομα, μεταφέρθηκαν, μετακινήθηκαν γιατροί και νοσηλευτές από αναισθησιολογικά τμήματα μικρών νοσοκομείων, στην αρχή για έναν μήνα. Αργότερα κάνατε τη σύμβαση για εννιά.

Με δυο λόγια, για να το καταλάβουμε -γιατί αναφέρθηκε και η κ. Γεννηματά και είχε προφανώς γνήσια ενημέρωση από το «Σωτηρία»- προφανώς αυτό το οποίο έχετε κάνει είναι ότι προκειμένου να καταστήσετε λειτουργικά τα κρεβάτια που έφτιαξε η Βουλή, φέρνετε προσωπικό και μάλιστα από κρίσιμες υπηρεσίες, αναισθησιολογικά τμήματα μικρών νοσοκομείων, δηλαδή αποψιλώνετε τα χειρουργεία. Αυτό κάνετε. Αυτό αν εσείς λέτε ότι λύνει το πρόβλημα, εμείς λέμε ότι επιτείνει το πρόβλημα. Διότι το πρόβλημα το ουσιαστικό, το βασικό πρόβλημα -επαναλαμβάνω- είναι η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη στελέχωσης και μόνιμου προσωπικού.

Δεν χρειάζεται να μακρηγορήσει κανείς. Η απόδειξη της αποτυχίας σας είναι το γεγονός ότι ενώ όλη η αντιπολίτευση επί οκτώ μήνες σάς μιλούσε για την έλλειψη προσωπικού, εσείς ήρθατε μόλις προχθές να καταθέσετε τροπολογία για τριακόσιους εντατικολόγους. Μόνιμη πρόσληψη τριακοσίων εντατικολόγων. Αρκούν αυτοί για να στελεχώσουν το σύστημα;

Για να δείτε και τη διαρκή μονομέρειά σας απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη διαρκή παραμέληση των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, των γιατρών και των νοσηλευτών του εθνικού συστήματος υγείας, τώρα που πιάνουν τα ζόρια έρχεστε και λέτε: «Θα δίνουμε σε ιδιώτες γιατρούς αφορολόγητα 2.000 ευρώ για να έρθουν να συνδράμουν για έξι μήνες». Προφανώς θα το κάνετε.

Το ερώτημα είναι: Έχετε σκεφτεί για τους ανθρώπους που δίνουν εκεί τη μάχη, τους επικουρικούς που δίνουν εκεί τη μάχη, τους μόνιμους γιατρούς που δίνουν εκεί τη μάχη και παίρνουν λιγότερα, ότι φτιάχνετε και με αυτόν τον τρόπο προσωπικό δύο ταχυτήτων; Το έχετε σκεφτεί αυτό;

Έχετε επίσης σκεφτεί ότι τώρα θα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συνομολογήσουμε σε ένα σχέδιο ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, όχι μόνο με νέες θέσεις πρόσληψης μόνιμων ιατρών; Πήγατε στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, ενώ λέγατε ότι έχουμε πόλεμο, και ανακοινώσατε δεκαπέντε χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στον Στρατό.

Ναι, καλά κάνατε. Στα νοσοκομεία; Δεν έχουμε πόλεμο στα νοσοκομεία; Ή μήπως -να το πούμε κι αλλιώς, τώρα- οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τούτη την ώρα, η αδυναμία να ελέγξουμε την τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό στον Στρατό;

Εγώ, όμως, δεν θα έρθω να συγκρίνω. Θα πω να πάρουμε και στον Στρατό. Όταν λέτε, όμως, ότι έχουμε πόλεμο στην Υγεία, γιατί πηγαίνετε στη ΔΕΘ και λέτε ότι διαχειριζόμαστε καλύτερα τη δεύτερη φάση της πανδημίας απ’ ό,τι την πρώτη και δεν λέτε κουβέντα για μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία; Σας το εξήγησα στην πρωτομιλία μου. Διότι έχετε την ιδεολογική εμμονή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού, της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας και δεν θέλετε έναν επιπλέον μπελά στο κεφάλι σας, να φορτώσετε δηλαδή μόνιμο προσωπικό. Θέλετε, όμως, να δώσετε υπηρεσίες στους ιδιώτες.

Τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι ένα ώριμο αίτημα αυτών των ανθρώπων που παίρνουν 8 ευρώ την υπερωρία και βρίσκονται εκεί για πάρα πολλές ώρες αντιμετωπίζοντας το ρίσκο να μολυνθούν, αλλά και την ανθρώπινη δυστυχία. Εσείς, όμως, έχετε μία άλλη αντίληψη. Και το ίδιο έχετε κάνει σε ό,τι αφορά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η αντίληψή σας ήταν: Όχι πρόσληψη οδηγών. Διακόσια και πλέον οχήματα αυτή τη στιγμή είναι παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια και θα μπορούσαν να βγουν στην καθημερινή λειτουργία. Δεν το κάνετε. Ξέρετε όμως να κάνετε αποσπάσεις οδηγών σε υπουργικά γραφεία. Μόνο σε υπουργούς σας αυτή τη στιγμή είναι δεκαπέντε οδηγοί.

Μας λέτε διαρκώς ότι εσείς τάχα είστε με την επιστήμη, ενώ εμείς δεν είμαστε. Η αλήθεια είναι ότι θέλετε να κρυφτείτε πίσω από συγκεκριμένους επιστήμονες και όχι γενικά από την επιστήμη, διότι άλλο πράγμα είναι η επιστήμη και άλλο οι επιστήμονες.

Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη: Θα θέσετε υπόψη των κομμάτων, θα καταθέσετε εν γνώσει των κομμάτων τα πρακτικά της Επιτροπής, για να μάθουμε και εμείς επιτέλους τι ακριβώς σας πρότειναν οι επιστήμονες και τι ακριβώς κάνετε εσείς;

Διότι αυτό -πώς το είπατε στην ομιλία την πρώτη;- που μας ερέθισε, που μας σκανδάλισε -αυτή τη λέξη χρησιμοποιήσατε- δεν ήταν ότι απαξιώσατε έναν επιστήμονα σε δημόσια πανελλαδική απευθείας μετάδοση, λέγοντάς τον «Σωτήρη». Δεν μας ενόχλησε αυτό. «Σωτήρη, δείξε τα slights». Όχι, δεν ήταν αυτό, δηλαδή το ότι δεν του μιλούσατε στον πληθυντικό.

Αυτό που μας ενόχλησε είναι ότι διαρκώς θέλετε να επιρρίπτετε τις ευθύνες στην επιστημονική κοινότητα. Θέλετε να επιρρίπτετε τις ευθύνες των δικών σας πολιτικών αποφάσεων.

Σας ζητώ, λοιπόν, να μας πείτε: Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να ανοίξει ο τουρισμός έτσι όπως άνοιξε, το «πέσαμε έξω» του κ. Γεωργιάδη; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να αυξήσετε στο 80% την πληρότητα στα πλοία; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να μην κάνετε τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην αυξήσετε τα δρομολόγια; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους να ανοίξετε τα σχολεία ακριβώς όπως τα κλείσατε, αυξάνοντας μάλιστα τους μαθητές ανά τάξη στο Δημοτικό; Ήταν σύμφωνη η γνώμη τους από την αρχή να θέλετε να ανοίξετε τα γήπεδα, ενώ είχατε την εικόνα ότι τα κρούσματα αυξάνονται; Φέρτε τα πρακτικά, λοιπόν.

Βεβαίως να μας πείτε, εσείς που επιρρίπτετε διαρκώς την ευθύνη στους νέους -και σήμερα το κάνατε αυτό- τι σας είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκομεία. Δεν επωάζεται ο ιός μόνο στις καφετέριες. Στα γηροκομεία θερίζει ο ιός. Τι φταίει εκεί; Φταίνε οι ανεύθυνοι γέροντες που κάνουν πάρτι; Τι σας είπαν για τα γηροκομεία; Τις σας είπαν για τους χώρους δουλειάς; Τι σας είπαν για τις κλειστές δομές; Τι σας είπαν για τις δομές μεταναστών; Σας είπαν να πάρετε μέτρα ή δεν σας είπαν να πάρετε μέτρα;

Αφήνω, δυστυχώς, πολλά που έχω να πω για τα ζητήματα της οικονομίας. Θα τελειώσω με δύο προτάσεις.

Πρώτη πρόταση για τα σχολεία: Κάντε μαζικά τεστ, κύριε Μητσοτάκη. Κατέθεσε μία συγκλονιστική προσωπική εμπειρία εδώ η κ. Γεννηματά. Ακούστε τη. Δεν την είπα εγώ. Την είπε η κ. Γεννηματά. Αφορά κρούσμα στην οικογένειά της.

Όταν ένα παιδί σε μία τάξη αρρωσταίνει με κορωνοϊό, δεν υπάρχει πρωτόκολλο να κάνουν όλα τα παιδιά τεστ. Πηγαίνουν απλά σπίτι τους. Και τι κάνουν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα; Δεν κάνουν τεστ και κολλάει όλη η οικογένεια.

Δεύτερον, δεν είναι μόνο το θέμα του παρόχου, της Cisco, και της τηλεκπαίδευσης. Δεύτερο και κρίσιμο, κατά την άποψή μου, θέμα είναι αυτό που έθεσε ορθά ο κ. Βαρουφάκης. Είναι το θέμα της ταξικότητας. Έχετε την εντύπωση ότι κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα έχοντας δύο παιδιά -ίσως και παραπάνω- που κάνουν τηλεκπαίδευση και μπορεί να έχει και γονέα, ο οποίος κάνει την τηλεργασία να έχει δύο, τρεις, τέσσερις υπολογιστές; Το πιστεύετε αυτό;

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, μιας και θέλετε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, εκπόνησε πρόγραμμα –βέβαια, είναι σοσιαλιστής και όχι κεντροδεξιός που είστε εσείς. Πώς θέλετε να σας λέμε; Νεοφιλελεύθερο, φιλελεύθερο;-για εκατό χιλιάδες laptop στα σχολεία για να αντιμετωπίσει με κριτήρια εισοδηματικά αυτό το μείζον ζήτημα της ανισότητας. Εσάς σας απασχολεί αυτό το θέμα; Θα κάνετε κάτι;

Και κλείνω με το, κατά την άποψή μου, πολύ κρίσιμο ζήτημα. Για τον κόσμο της εργασίας είναι αυτό που θα πω. Ανακοινώσατε ένα επίδομα εργασίας. Το δικαιούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν δωδεκάμηνη εγγεγραμμένη ανεργία μετά την 1η Μαρτίου. Δηλαδή, δίνετε επίδομα ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, όμως, είναι μακροχρόνια άνεργοι τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Οι προηγούμενοι; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μιλάμε για 130.000 περίπου που θα πάρουν το επίδομα από τους 578.000. Οι υπόλοιποι;

Σας καλούμε, κύριε Μητσοτάκη, έστω για τον μήνα των Χριστουγέννων, να προχωρήσετε σε μια εισοδηματική ενίσχυση-ανάσα για την ελληνική κοινωνία που στενάζει. να υλοποιήσετε την πρότασή μας για το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που παρέχει 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ σε κάθε παιδί.

Πρόκειται για ένα μέτρο, από το οποίο θα ωφεληθούν 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά, τέσσερα εκατομμύρια άτομα. Το δημοσιονομικό του κόστος είναι 900 εκατομμύρια για έναν μήνα.

Σε ό,τι αφορά τους πληττόμενους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σας καλούμε να αναλάβει το κράτος, επίσης, την πλήρη κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων -επαναλαμβάνω για τις πληττόμενες επιχειρήσεις- για να τελειώσει έτσι αυτός ο εμπαιγμός με το δώρο Χριστουγέννων. Να το λάβουν πλήρως οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις που πλήττονται. Αυτό θα καλύψει πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους με ένα δημοσιονομικό κόστος μόλις 1,4 δισεκατομμυρίων.

Η πρόταση είναι εισόδημα έκτακτης ανάγκης και δώρο Χριστουγέννων. 2,3 δισεκατομμύρια. Θα πείτε: «Δεν τα έχουμε τα λεφτά, είναι πολλά».

Έχετε 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, κύριε Μητσοτάκη. Εμείς σας τα αφήσαμε. Τα διατηρήσατε. Εμείς σας τα αφήσαμε. Έχετε την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλεί όλα τα κράτη-μέλη να δαπανήσουν όσα χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και η κοινωνική και οικονομική κρίση, ένα έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δίνει τη δυνατότητα να δανειζόμαστε με μηδενικά επιτόκια, χρηματοδοτικά εργαλεία διαθέσιμα. Όλα τα έχετε.

Αντιληφθείτε μόνο ότι ο κόσμος, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος, αυτός που αντιλαμβάνεστε εσείς. Η μεγάλη πλειοψηφία στενάζει, είναι πράγματι εξαρτημένη από τον μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στον χώρο του πολιτισμού που στενάζουν.

Και εσείς διαρκώς θριαμβολογείτε ότι τα κάνατε όλα καλά και μας λέτε διαρκώς για δισεκατομμύρια. Έχουμε χορτάσει από δισεκατομμύρια, αλλά κανένας, ή μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία, δεν έχει δει μια ουσιαστική στήριξη για να ξεπεράσει αυτήν την μπόρα. Οι μόνοι που βλέπουν ουσιαστική στήριξη είναι τα funds και οι τραπεζίτες.

Με αυτήν την πολιτική, όμως, δεν μπορείτε να πάτε μακριά και ευθύνη δική μας είναι να αναδείξουμε τις προτάσεις αυτές, αλλά και να αγωνιστούμε και για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για τη σωτηρία της κοινωνίας.

 

Best Of

Προλαβαίνει ο Μητσοτάκης να… κλωνοποιήσει τον Βορίδη;

Ο πρόλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης της πρότασης...

Προκόπης Παυλόπουλος: Να διαδραματίσει η Ευρώπη τον ρόλο που της αναλογεί

Στην ομιλία του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις της Μεταναστευτικής...

Κωστής Χατζηδάκης: Το μεταρρυθμιστικό έργο μας συνεχίζεται

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και...

(Πάλι) ο Άδωνις δίνει τη μάχη της υπεράσπισης της κυβέρνησης (στα δύσκολα)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μαχητικός, όπως πάντα. Ειδικά στα δύσκολα. Ο Άδωνις...

Newsletter



spot_img

Δείτε επίσης...

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα....

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Μανώλης Κοττάκης: Οι διπλές εκλογές τον Ιούνιο ίσως είναι η λύση

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχεται...

Δημήτρης Καμπουράκης: Εδώ βασιλεύει η έξυπνη ατάκα

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης Πηγή: liberal.gr Εγώ θα επιμείνω να μην...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

“Σκοπός της τραγωδίας είναι η κάθαρση”…

Ο τέως Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών. Ως το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, και...

Το “κόκκινο τείχος”. Στο 5% (ξανά) το προβάδισμα Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Οι δημοσκοπήσεις, στις ΗΠΑ πάντα, λένε την αλήθεια. Πάντα. Αρκεί να διατηρεί κανείς την ψυχραιμία, την υπομονή και την οξυδέρκεια να τις διαβάζει και...

Μαρία Δεναξά: Στη Γαλλία αναζητούν… ανέργους για το πολεμικό μέτωπο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Μαρία Δεναξά σχολίασε με νόημα την... αγγελία εξεύρευσης στρατιωτών, από το καθεστώς Μακρόν...