Το "Σχέδιο Β'" της Μέρκελ για την αποχώρησή της από την Καγκελαρία

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Τώρα που… ταπείνωσε και πάλι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το παραδοσιακό κατεστημένο του κόμματος, το οποίο της προσέφερε μια στοργική αγκαλιά, μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας, μπορεί να σχεδιάσει με προχωρημένη άνεση το μέλλον του CDU.

Πριμοδοτώντας την εκλογή της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, η Άνγκελα Μέρκελ κοιτάζει πλέον τα επόμενα βήματά της. Βήματα κοινά με τη “μινι Μέρκελ”, όπως αποκαλείται στο Βερολίνο η διάδοχος και… προστατευόμενή της.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να εξαντλήσει τη θητεία της στην Καγκελαρία. Σχεδιάζει να παραιτηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να προσφέρει στην “ΑΚΚ” την ευκαιρία να οικοδομήσει το προσωπικό ηγετικό προφίλ της. 

Για να συμβεί αυτό, ενδεχομένως η Άνγκελα Μέρκελ… ωθήσει τους Σοσιαλδημοκράτες σε αποχώρηση από τον Μεγάλο Συνασπισμό, ώστε το CDU να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Και η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, να έχει την ευκαιρία να συνθέσει ένα διακριτό πολιτικό αφήγημα για το μέλλον της Γερμανίας.

Φυσικά, υπό τη… διακριτική επιστασία της Άνγκελα Μέρκελ. 

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής