Το… συμβόλαιο συγκυβέρνησης, που προσπαθούν να υπογράψουν Γκαντζ και Νετανιάχου

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι πληροφορίες… γρονθοκοπούνται, κάτι που σημαίνει ότι παρασκηνιακά βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες ζυμώσεις.

Δυο βασικά σενάρια διακινούνται εσχάτως στο Ισραήλ, για τη συγκρότηση συμμαχικής κυβέρνησης, και την αποφυγή της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, τρίτη μέσα στον ίδιο χρόνο.

Το ένα σενάριο θέλει τον Μπένι Γκαντζ να τα “σπάει” με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να μην βρίσκουν κοινό τόπο συνεννόησης, και να επιλέγει να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας στην Κνεσέτ, με πιθανή ανά πάσα στιγμή την ανατροπή του.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τους τους μεγάλους αντιπάλους των εκλογών να καταλήγουν σε “εγκάρδια συνεννόηση”, για τη συγκρότηση συγκυβέρνησης ανάμεσα στο κόμμα Γαλάζιο και Λευκό και το Λικούντ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα παραμείνει πρωθυπουργός, και στη συνέχεια θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Μπένι Γκαντζ, ώστε να… κόψουν στη μέση τη θητεία.

Το κλειδί ωστόσο βρίσκεται στο περιεχόμενο και το εύρος της ασυλίας που θα εξασφαλίσει ο Νετανιάχου, με φόντο την επικείμενη δίωξή του για σκάνδαλα. Αν πάρει όσα θέλει, η συγκυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Διαφορετικά, πάμε πάλι σε εκλογές.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής