• 2 Ιουνίου, 2020

Το στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν που θέλει ο… Νετανιάχου (από τον Τραμπ)

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ευθέως με στρατιωτικό χτύπημα το Ιράν, μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone από τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Στην τελική ευθεία για τις νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ το φθινόπωρο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου… διψάει για ένα στρατιωτικό χτύπημα της Ουάσινγκτον κατά της Τεχεράνης, που θα του επιτρέψει να εκμεταλλευτεί, ως… γεράκι, τη συγκυρία, και να τονώσει το προφίλ του, ώστε ν απετύχει μια άνετη νίκη απέναντι στον Μπένι Γκαντζ, σε σχέση με την προ μηνών επικράτηση-θρίλερ.

Και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο, με την εκστρατεία για την επανεκλογή του το 2020 να μην είναι όσο… αισιόδοξη θα προσδοκούσε ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου, θα ήθελε να κάνει… πρόβα αρχιστρατήγου, με ένα “αδιανόητο” χτύπημα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Φυσικά… αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι και τόσο εύκολα, με τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πατούν ήδη φρένο στον Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, τα σύννεφα έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...