• 13 Ιουλίου, 2020

Το σοκαριστικό τέλος του ανθρώπου που… δεν πρόλαβε να ανατρέψει τις ισορροπίες στον πλανήτη

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Για τους παλαιότερους, η είδηση θυμίζει έντονα… Μένιο Κουτσόγιωργα. Ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, “έφυγε” σε ηλικία 67 ετών, μέσα στο δικαστήριο, και ενώ είχε ολοκληρώσει την κατάθεση στη δίκη του.

Τα διεθνή ΜΜΕ πήραν φωτιά, όπως και τα ειδησεογραφικά δίκτυα στη Μέση Ανατολή, καθώς μιλούν για το σοκαριστικό τέλος του ανθρώπου που… δεν πρόλαβε να ανατρέψει τις ισορροπίες στον πλανήτη.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι ήταν “παιδί” της Αραβικής Άνοιξης, πρωταγωνίστησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, και ηγήθηκε της κατάληψης της Αιγύπτου από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Μέχρι να πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο στρατός, και με τον… τότε στρατάρχη και σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένο “Φαραώ” Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να ανατρέψει τον Μόρσι, να ξεδοντιάσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να οδηγήσει τους ηγέτες της σε… εκτέλεση ή φυλάκιση.

Τα δικαστήρια στα οποία μίλησε ο Μόρσι, αποτύπωναν την αγωνία ενός πολιτικού που… δεν κατάλαβε τι συνέβη. Ίσως και εκείνος υποτίμησε τι συνεπαγόταν για τη Μέση Ανατολή και κατά συνέπεια ολόκληρη την ανθρωπότητα, η παράδοση της Αιγύπτου σε ακραίους Μουσουλμάνους. Και έτσι, βρέθηκε πίσω από τις μπάρες της φυλακής.

Η είδηση του θανάτου του προσφέρει την ευκαιρία για μεγάλες και σύνθετες συζητήσεις. Που μόλις ξεκίνησαν…

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...