Το σενάριο της δημοσκόπησης της Metron Analysis που… εξηγεί τη στρατηγική Τσίπρα


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Ένα σενάριο εργασίας που παρουσίασε η Metron Analysis στη δημοσκόπησή της για το κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του Alpha με τον Δημήτρη Κοντομηνλά, εξηγεί εν πολλοίς τη στρατηγική την οποία έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, παραπέμποντας τις εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Το σενάριο αναφέρεται στην πιθανότητα επαναπατρισμού των αναποφάσιστων από την αναμέτρηση του 2015, κάτι που συρρικνώνει τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στο 6,6%. Με τα σημερινά δεδομένα, και με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν πολύ μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκεί εστιάζει η κεντρική στόχευση του Πρωθυπουργού. Να ξαναφέρει στην κάλπη, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όσους τον στήριξαν το 2015, και σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι και απογοητευμένοι. Γι’ αυτό κα φορτίζει τη ρητορική του, επισημαίνοντας θέσεις του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τα εργασιακά και τις κοινωνικές δομές, που εκτιμά ότι ξυπνούν στη συγκεκριμένη εκλογική δεξαμενή, αρνητικά αντανακλαστικά για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Και φυσικά, περιμένει ότι, έχοντας περιορίσει συνολικά τις απώλειες του, η επιστροφή των αναποφάσιστων θα μικρύνει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία, και θα διαμορφώσει καινούρια δεδομένα ενόψει της αναμέτρησης του φθινοπώρου.
Για όλα αυτά, χρειάζεται επαρκή χρόνο μπροστά του. Και έτσι… καθυστερεί τις βουλευτικές εκλογές.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής