• 28 Νοεμβρίου, 2020

Το ρίσκο της υστεροφημίας ενός “μύθου”…

 Το ρίσκο της υστεροφημίας ενός “μύθου”…

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Στη Φιλαδέλφεια, την πόλη του… Ρόκι Μπαλμπόα. Στην Πενσιλβάνια, που κινείται στις δημοσκοπήσεις στα όρια του στατιστικού λάθους. Και μετά ακολουθεί η Φλόριντα.

Φυσικά και η επιστροφή του Μπαράκ Ομπάμα… στο δρόμο, με την “επιθετική” ενεργοποίησή του στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης για την Προεδρία των ΗΠΑ, είναι το θέμα της ημέρας.

Ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, εκείνος που έγραψε Ιστορία ως ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός αλλά και ως ο πλέον… ανθρώπινος, κατά τη διάρκεια της οκταετούς παραμονής του στο Οβάλ Γραφείο, παραμένει… λατρεμένος για τα social media.

Διατηρεί ωστόσο και τοξικές φορτίσεις, κάτι που φάνηκε στις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ… τσουβάλιασε τη Χίλαρι Κλίντον, παρουσιάζοντάς τη ως συνέχεια της εποχής Ομπάμα. Κάτι που φαίνεται και σήμερα, καθώς ένα τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας, απογοητευμένο, αν όχι εξοργισμένο από τη θητεία του, δείχνει και πάλι έτοιμο να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ… από αντίδραση πείσματος απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρώην Πρόεδρος εμπλέκεται τόσο ενεργά σε μια προεκλογική εκστρατεία. Χρησιμοποιεί επιθετικούς χαρακτηρισμούς για τον διάδοχό του στο Οβάλ Γραφείο. Και δίνει στη μάχη προσωπικά χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, ένας “μύθος” σαν τον Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα, ρισκάρει την υστεροφημία του, συνδέοντας ένα ζωηρό αποτύπωμά της με την έκβαση των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Μεγάλο το ρίσκο. Αλλά… αξίζει τον κόπο, όπως φαίνεται.

 

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...