• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Το παιχνίδι για τον Λευκό Οίκο (αρχίζει να) κρίνεται…

 Το παιχνίδι για τον Λευκό Οίκο (αρχίζει να) κρίνεται…

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

 

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, αυτή η… μάστιγα. Το 2016, οι Αμερικανοί προτίμησαν για Πρόεδρο τη Χίλαρι Κλίντον, με διαφορά περίπου 3 εκατομμυρίων ψήφων, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η μάχη στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων απέδειξε ότι οι Ρεπουμπλικανοί ήταν περισσότερο συγκροτημένοι και… έξυπνοι.

Το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν κατάφερε να “κλέψει” από τους Δημοκρατικούς Πολιτείες-κλειδιά, που χάρισαν στον Ντόναλντ Τραμπ τα κλειδιά του Οβάλ Γραφείου, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τη Χίλαρι Κλίντον: 306 εκλεκτορικοί ψήφοι, έναντι 232.

Το 2020 ωστόσο… δεν είναι 2016. Το Δημοκρατικό Κόμμα… έπαθε και έμαθε, ο Τζο Μπάιντεν δεν κουβαλάει την τοξικότητα της Χίλαρι Κλίντον, ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να απολογηθεί για τις αστοχίες της θητείας του, και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, τα πράγματα μοιάζουν να εξελίσσονται… αντίστροφα.

Έξι μεγάλες Πολιτείες. Η Φλόριντα, η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, που το 2016 ψήφισαν Τραμπ, ενώ το 2008 και το 2012 τις είχε κερδίσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Η Βόρεια Καρολίνα και η Αριζόνα, που παραδοσιακά στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς.

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών, επιμένουν… πεισματικά. Και οι 6 Πολιτείες “ψηφίζουν” Μπάιντεν, στον οποίο θα αρκούσαν μονάχα οι τρεις, εφόσον ήταν οι μεγαλύτερες, όπως η Φλόριντα και η Πενσιλβάνια, για να συγκροτήσει προεδρική πλειοψηφία στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Η αντοχή του προβαδίσματος Μπάιντεν είναι… ενδιαφέρουσα. Στη δεδομένη συγκυρία λοιπόν, το παιχνίδι για τον Λευκό Οίκο δείχνει να αρχίζει να κρίνεται. Οι εκλογές ωστόσο είναι σε κάτι λιγότερο από 100 ημέρες, επομένως… υπομονή.

 

Κονδυλία Ορτανσίου

Κονδυλία Ορτανσίου

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας

Διαβάστε Ακόμα...