• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Το μνημείο που… άργησαν να στήσουν οι Έλληνες για τον Σόιμπλε. Πολύχρονος…


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Λατρεμένος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… Ο πραγματικός “πατέρας” της Επανένωσης της Γερμανίας, ένας από τους σημαντικότερους “Ευρωπαϊστές” ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών, και εμπνευστής του μείγματος… κυνικής οικονομικής πολιτικής, που κράτησε ενωμένη την ευρωζώνη, και την Ελλάδα… ενεργό μέλος της, σβήνει σήμερα κεράκια.
Γεννημένος την 18η Σεπτεμβρίου του 1942, 76 ετών πλέον, ο σημερινός Πρόεδρος του Μπούντεσταγκ φλερτάρει με τον ιστορικό του μέλλοντος, για όσα έκανε, όσα πέτυχε και όσα του… καταμαρτυρούν.
Τα γερμανικά ΜΜΕ θύμισαν προ μηνών τις παλαιότερες δηλώσεις του περί “μνημείου που θα έπρεπε να του στήσουν οι Έλληνες”, με την αναπόφευκτη συνέπεια να γίνει εκ νέου επαρκής φασαρία στη δική μας γειτονιά.
Ας δούμε τα δεδομένα ψύχραιμα. Η ελληνική κοινωνία εκπαιδεύτηκε στο να βλέπει στο πρόσωπο του Γερμανού πρώην Υπουργού Οικονομικών το… απόλυτο κακό. Τον μεγάλο εχθρό. Η κοινωνία μας άλλωστε έχει αποδείξει ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο… σπρώξιμο, για να φτιάξει μύθους, να τους πιστέψει και τους υπερασπιστεί με πάθος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά την εικόνα που διαμορφώθηκε για το πρόσωπό του, είναι ένας από τους θεμελιωτές της ιδέας της Ενωμένης Ευρώπης. Μιας Ευρώπης μάλιστα που δεν θα ήταν απαραίτητα “γερμανική”. Στην πορεία βέβαια, θα ήταν αφελής και απρόσεκτος, να μην αξιοποιήσει το δώρο της συγκυρίας, και να μετατρέψει τη χώρα του στην απόλυτη ηγέτιδα δύναμη της ηπείρου μας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο ξεκίνημα της ελληνικής κρίσης, πριν ο τελευταίος των Παπανδρέου υπογράψει την καταδίκη ενός ολόκληρου λαού, με την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, ήταν ο μόνος που επεσήμανε πόσο επικίνδυνη θα ήταν η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και φυσικά, δικαιώθηκε.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη συνέχεια της κρίσης, ανέχτηκε τα φάλτσα και τις αστοχίες όλων όσων κάθισαν στην καρέκλα του πρωθυπουργού στην Αθήνα. Από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο, από εκείνον στον Αντώνη Σαμαρά, και από εκείνον στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που λειτούργησε για λογαριασμό των Ελλήνων, αποτρέποντας τα χειρότερα από τις επιλογές των πρωθυπουργών μας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “εκτέλεσε” τον λαϊκισμό. Τόσο τον πρώιμο μνημονιακό της Νέας Δημοκρατίας, μετά το 2010, όσο και πολύ περισσότερο εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015. Το απόλυτο ξενέρωμα της ελληνικής κοινωνίας για πολιτικούς που έταζαν… για να τάζουν, οφείλεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θα έπρεπε βεβαίως να υπάρχει ένα “δια ταύτα”. Όλη αυτή η διαδρομή να οδηγεί κάπου. Οι Έλληνες, να έχουμε σοβαρευτεί. Να έχουμε βάλει σε τάξη τη χώρα. Να έχουμε εκδιώξει από τον δημόσιο βίο, όλους αυτούς τους απαράδεκτους και ολίγιστους που πάρκαραν στη Βουλή την προσωπική ανεπάρκειά τους.
Δεν τα καταφέραμε. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Και το φως, που… θεωρητικά, στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι, αργεί να φανεί για την Ελλάδα.
Αυτό ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι… αργήσαμε να στήσουμε μνημείο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με την ευκαιρία λοιπόν… πολύχρονος.
 

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...