• 5 Ιουλίου, 2020

Το μεταναστευτικό ως εθνική πληγή, ή εθνικό πλεονέκτημα

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

 

Η χώρα που στο ιστορικό παρελθόν της σεργιάνισε ως «μαιευτήριο της Δημοκρατίας», δυσκολεύεται αφόρητα στην τρέχουσα συγκυρία να ανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι σε λαούς με αβίαστη ροπή προς την αυτό-περιθωριοποίηση.

 

Έχοντας αφήσει πίσω μας τα χειρότερα της κρίσης, είναι προφανές ότι δεν παρκάραμε… εκεί μακριά στρεβλώσεις και παθογένειες. Δεν ξεχάσαμε τον χειρότερο εαυτό μας. Δεν εκπαιδεύσαμε την καρδιά και το μυαλό μας να «ανοίγουν».

 

Το μεταναστευτικό και όσα το συνοδεύουν, αποτελεί την πρώτη πυρηνική δοκιμασία της «επόμενης Ελλάδας». Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αποκρουστικά, και η πρόβλεψη για το μέλλον εξαιρετικά δυσοίωνη.

 

Σε μια εθνική και κοινωνική συγκυρία στην οποία θα έπρεπε να αντισταθούμε στη γοητεία την οποία μας ασκεί περίπου γονιδιακά ο αυτό-εγκλωβισμός του διχασμού, της διαίρεσης και της διχόνοιας, με αποτέλεσμα να αναζητούμε και να βρίσκουμε αφορμές για να χωριστούμε. Να αφαιρέσουμε από τον εθνικό κορμό και το κοινό μέλλον.

 

Ακόμη χειρότερα, το μεταναστευτικό εργαλειοποιείται για νέες και επικίνδυνες ιδεολογικές τομές στην κοινωνία. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι υστερικές τσιρίδες των άκρων ακούγονται περισσότερο από τον ήπιο λόγο της ηθικής και της κοινής λογικής.

 

Η αλήθεια είναι πάντοτε ένα… συζητήσιμο εύρημα, στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο εξεγείρονται τα ηθικά αντανακλαστικά του καθενός. Το μεταναστευτικό θα καταγραφεί στην Ιστορία ως εθνική πληγή ή εθνικό πλεονέκτημα. Από εμάς εξαρτάται. Και μόνο.

 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...