• 16 Ιανουαρίου, 2021

Το… μενού της νέας εκπομπής της Ίνας Ταράντου στην ΕΡΤ

 Το… μενού της νέας εκπομπής της Ίνας Ταράντου στην ΕΡΤ

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».

Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.

Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.

Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.

Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.

Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.

Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια τηςΚέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 18:15

«Εύβοια: Εκεί στο Νότο»

Στη Νότιο Εύβοια, τον τόπο με το επιβλητικό ανάγλυφο, την ποικιλομορφία εικόνων, χρωμάτων και συναισθημάτων, κάνει το ντεμπούτο της η νέα εκπομπή της ΕΡΤ1, «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου.

Οι άνθρωποί της μας υποδέχονται με ζεστασιά, μας ανοίγουν τα σπίτια τους και την καρδιά τους. Μοιράζονται ιστορίες της ζωής και του τόπου τους. Μας δείχνουν το δικό τους τρόπο να ζουν τη «Ζωή αλλιώς», μια ζωή που η φύση μοιάζει να θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις της.

Τα τοπία «κοντράρονται» μεταξύ τους για το ποιο τελικά θα κερδίσει. Ποιος θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το γαλήνιο θέαμα που αντικρίζεις όταν μπαίνεις στη βάρκα και χάνεσαι μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά των Πεταλιών; Όταν μετριέσαι με την απεραντοσύνη που απλώνεται μπροστά σου σαν φτάσεις στα Δρακόσπιτα, στην κορυφή της Δίρφυς;

Ποιος θα μπορούσε να διαλέξει μεταξύ της άγριας ομορφιάς του Κάβο Ντόρο με τους θρύλους και τις ιστορίες που σε ταξιδεύουν στο χρόνο και της αυθεντικότητας των ανθρώπων στην Αντιά που επικοινωνούν μέχρι και σήμερα χρησιμοποιώντας τη δική τους σφυριχτή γλώσσα;

Όποιο τοπίο, όποια ιστορία κι αν σου κλέψει την καρδιά εκεί στο Νότο της Εύβοιας, η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις… αλλιώς!

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στις 18:15

«Σκύρος: Χειμώνας στο νησί»

«Ποια είναι αυτή με την ομπρέλα μέσα στη βροχή; Τρελή είναι, τι κάνει;» Οι κάτοικοι της Σκύρουείναι αυθόρμητοι, αυθεντικοί, αξιαγάπητοι. «Τις δυσκολίες της ζωής να μην τις παίρνεις στα σοβαρά, κορίτσι μου».

Η ενέργεια της Σκύρου σε κάνει να δεις τη «Ζωή αλλιώς», να δώσεις άλλη διάσταση, πιο ανθρώπινη και συγχρόνως μεγαλύτερη από τον άνθρωπο, σε ό,τι σου συμβαίνει.

Η Σκύρος μας γέμισε εικόνες, γεύσεις, ήχους και ομορφιά. Πευκόφυτη και καταπράσινη από τη μια, πιο άγρια και βραχώδης από την άλλη. Στέκει καμαρωτή και ξεχωριστή στη μέση του Αιγαίου. Με μια χώρα-στολίδι, σαν περιδέραιο από κύβους σκαρφαλωμένη στην πλαγιά.

Ο Γιωργής μάς μίλησε για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου του, ο Μανώλης μοιράστηκε μαζί μας την αγάπη και την αφοσίωσή του στα Σκυριανά αλογάκια, η κα Φρόσω μάς μαγείρεψε την περίφημη Σκυριανή αστακομακαρονάδα. Και από τα εκκλησάκια, τις ακροθαλασσιές και το επιβλητικό κάστρο της κορυφής, βρεθήκαμε σε ένα παραδοσιακό Σκυριανό σπίτι, μαζί με Γέρους, Κορέλες και εκκωφαντικά κουδούνια. Ήχος και θέαμα Σκυριανού Καρναβαλιού που προκαλεί δέος και αφυπνίζει τα άδυτα των ανθρώπων.

Όποια εποχή, όποια εμπειρία κι αν σε περιμένει σ’ αυτό το περήφανο νησί των Σποράδων, η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις… αλλιώς!

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.

Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.

Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Μοντάζ επεισοδίου «Ν. Εύβοια»: Κώστας Χριστακόπουλος.

Μοντάζ επεισοδίου «Σκύρος»: Δημήτρης Μέρας.

Υστερόγραφα Team

Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Διαβάστε Ακόμα...