• 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Το (μαθηματικό) μοντέλο που προβλέπει… συντριβή του Τραμπ στις εκλογές

 Το (μαθηματικό) μοντέλο που προβλέπει… συντριβή του Τραμπ στις εκλογές

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Ο ίδιος είναι αφόρητα πεισματάρης για να το βάλει κάτω. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι τα δεδομένα δεν είναι με το μέρος του. Και όσο περνάει ο καιρός χωρίς να μπορεί να ανακτήσει την κανονικότητα της αδιαμεσολάβητης επαφής του με τους πολίτες, ο Ντόναλντ Τραμπ θα… ζορίζεται ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και την αναμέτρηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Πρόσφατα μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας σε αμερικανικά ΜΜΕ ένα μαθηματικό μοντέλο που επεξεργάζεται ποιοτικά δεδομένα δημοσκοπήσεων και ανάλυσης των τάσεων της κοινής γνώμης. Κυρίως σε ό, τι έχει να κάνει με εκλογικά κοινά-βαρόμετρο, όπως τους Αφρο-Αμερικανούς, τους Λατίνους, τους λευκούς μέσης μόρφωσης, τις γυναίκες και όσες δεν έχουν ξαναψηφίσει. Σε συνδυασμό με τις τάσεις που διαμορφώνονται σε Πολιτείες-κλειδιά για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, όπως τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν και το Άρκανσα.

Σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματα λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλείται με… συντριβή από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δηλαδή μια διαφορά περίπου 10%, 55%-45%.

Φυσικά, στον Λευκό Οίκο χαμογελούν, όταν δεν οργίζονται. Το Οβάλ Γραφείο ωστόσο ανησυχεί.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...