• 6 Ιουνίου, 2020

Το "λόμπι των μηχανικών", που έκανε πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη (αλλά δεν τα κατάφερε με τη Ντόρα)


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Έπρεπε να “φύγει” ο Κυριάκος Γριβέας, για να επανέλθει στην ιστορική μνήμη των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας το θρυλικό “λόμπι των μηχανικών”.
Μιλάμε φυσικά για τους κανονικούς οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας.
Εκείνους που έδωσαν με συνέπεια, επί δεκατίες, τη μάχη κατά του συστήματος ΠΑΣΟΚ, και της διαπλοκής που το συντηρούσε οικονομικά.
Όχι των… περαστικών, και όσων προσεγγίζουν την ιστορική παράταξη την οποία ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως… κουμπαρά για σίτιση, ενώ είχαν στο παρελθόν, περίπου ως επάγγελμα, το να είναι χυδαίοι υβριστές της.
Επανερχόμαστε λοιπόν. Τρία ονόματα με θυελλώδη ιστορία. Αντώνης Σγαρδέλης, Κυριάκος Γριβέας, Γιάννης Δημητροκάλης.
Το “λόμπι των μηχανικών”, στο οποίο στηρίχτηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για να αναγεννήσει οργανωτικά τη Νέα Δημοκρατία, να την κάνει περισσότερο σύγχρονη και φιλελεύθερη, και τελικά να γκρεμίσει από την εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Σγαρδέλης, Γριβέας, Δημητροκάλης. Στην πορεία, συνέχισαν μονάχα οι δυο πρώτοι, για να διδάσκουν στις νεώτερες γενιές, τι σημαίνει αυταπάρνηση και προσήλωση στις ιδεολογικές αρχές και το αξιακό ήθος μιας παράταξης, ανεξαρτήτως του συγκυριακού αρχηγού της.
Βοήθησαν τον Κώστα Καραμανλή να εδραιωθεί, να γεφυρώσει το χάσμα με το μητσοτακικό στρατόπεδο, και τελικά να γίνει και εκείνος πρωθυπουργός, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Μια μονάχα μεγάλη μάχη έχασαν, όλα αυτά τα χρόνια. Τη μάχη, να επιτρέψουν και στην κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να φλερτάρει με την ιστορική διαδρομή του πατέρα της.
Στη μάχη για τη διαδοχή Καραμανλή το 2009, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, δεν κατάφεραν να υπερβούν τις ενδογενείς παθογένειες άλλων κομματικών στελεχών, που βρέθηκαν τότε κοντά στη Ντόρα Μπακογιάννη.
Και το αποτέλεσμα… το ζήσαμε.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...