Το κόμμα των Κένεντι, του Κλίντον και του Ομπάμα, στα χέρια του… Μπέρνι Σάντερς

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Αυτό ήταν κάποτε το κόμμα των αδελφών Κένεντι. Του Τζίμι Κάρτερ. Του Μπιλ Κλίντον. Του Μπαράκ Ομπάμα. Είναι να απορείς, πως εξελίχτηκε στο κόμμα… του Μπέρνι Σάντερς.

Στη σκιά των προκριματικών του Νιού Χαμσάιρ, στις οποίες προσήλθε ως… αμετακίνητο φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μπέρνι Σάντερς είδε την, πιθανότατα περισσότερο σοβαρή μέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης που διεξάγεται στην Αμερική, αυτή του Πανεπιστημίου Κουινίπιακ, να του χαρίζει, για πρώτη φορά, την πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, σε παναμερικανικό επίπεδο.

Ο Γερουσιαστής του Βερμόντ… προσπερνάει για πρώτη φορά τον Τζο Μπάιντεν, που μέχρι πρότινος φάνταζε ως… άχαστος, κεφαλαιοποιώντας την εντυπωσιακή αύξηση της δημοφιλίας του μετά τον Νοέμβριο του 2019. Τι συνέβη τότε; Μια… καρδιακή προσβολή, από την οποία βγήκε νικητής και ακμαίος, και η στρατηγική συμμαχία με την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ, την πιο “φωτογενή” νέα πολιτικό στην Ουάσινγκτον, με εντυπωσιακό “γκελ” στις νεώτερες ηλικίες και τα social media.

Κάπως έτσι, ο Μπέρνι Σάντερς… σκαρφάλωσε στο 25%, με τον Τζο Μπάιντεν στο 17%, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ στο 15%, την Ελίζαμπεθ Ουόρεν στο 14%, και τον νικητή της Αϊόβα, Πιτ Μπούτετζετζ στο 10%.

Πριν την Αϊόβα, ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στο 26%, ο Μπέρνι Σάντερς στο 21%, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ στο 8%, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν στο 15% και ο Πιτ Μπούτετζετζ στο 6%.

Αν η μάχη για τον Λευκό Οίκο εξελιχτεί σε μονομαχία… λαϊκιστή εναντίον λαϊκιστή, με τον Τραμπ απέναντι στον Σάντερς, καλό θα ήταν να… προσδεθούμε. Και μαζί μας, η Αμερική…

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος