Το “κόμμα του Μπέρνι Σάντερς” προσπαθεί να κάνει Πρόεδρο των ΗΠΑ τον… Τζο Μπάιντεν

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η διαδρομή. Αυτή μετράει πάντα. Το καβαφικό ταξίδι (προς την Ιθάκη). Οι εμπειρίες διευρύνουν το επίπεδο κατανόησης της πραγματικότητας, εξηγούν όσα δυσκολεύεται να αποδεχτεί το μυαλό και προσφέρουν διέξοδο για τα όνειρα, ώστε να ανατροφοδοτούν τη δυναμική τους να σεργιανίζουν στη ζωή.

Στην πολιτική, η διαδρομή είναι σκανδαλωδώς ενδιαφέρουσα, όπως απέδειξε η μάχη για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η “συνωμοσία” του “βαθέως κόμματος”, με την ενθάρρυνση του Μπαράκ Ομπάμα… έκανε χώρο για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σάρωσε στις Πολιτείες όπου στήθηκαν κάλπες τη Σούπερ Τρίτη. Και “επέστρεψε” ως βασικό φαβορί για το προεδρικό χρίσμα, απέναντι στον Μπέρνι Σάντερς.

Στην πραγματικότητα, οι Δημοκρατικοί βιώνουν μια οξύμωρη πολιτική πραγματικότητα, στην οποία… συνήθισαν οι Ρεπουμπλικανοί τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν με γεωμετρική συνέπεια, ακριβώς όπως το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν έγινε το κόμμα του… Ντόναλντ Τραμπ, έτσι και το κόμμα του Τόμας Τζέφερσον εξελίσσεται στο κόμμα του… Μπέρνι Σάντερς.

Η λαϊκιστική εκδοχή της προσδοκίας για ένα καλύτερο αύριο, με δυο όμοια είδωλα στον καθρέφτη. Το “κόμμα του Μπέρνι Σάντερς” λοιπόν, δείχνει να… ψάχνεται, ώστε να κάνει Πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν. Και το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την επιμέρους ποιοτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού… μπορεί να τα καταφέρει.

Written by

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας