Το… καλύτερο μας το φυλάει για το τέλος (το 2020);

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Αυτό το δραματικό έτος, δεν τελειώνει ποτέ. Δεν τελειώνει ακόμη, τουλάχιστον, και σίγουρα δεν δείχνει διάθεση να μας αφήσει, χωρίς… συγκινήσεις.

Η τραγωδία της πανδημίας του κορονοϊού φυσικά, δεν συγκρίνεται με τίποτα, αν όμως… το ζήσουμε και αυτό, θα μπορούμε να πούμε ότι… τα είδαμε (σχεδόν) όλα.

Σύμφωνα με επίμονες πληροφορίες των δυτικών ΜΜΕ, το Ιράν, το πυρηνικό, εκμοντερνισμένο, μαζικό και φανατικό Ιράν, βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική αλλαγή ηγεσίας, με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ να παραμερίζει για λογαριασμό του γιο του, Μοστάμπα Χαμενεϊ.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν διαδέχτηκε στο αξίωμα τον εμβληματικό Αγιατολάχ Αλί Χομεϊνί, το 1989, και είναι σήμερα 81 ετών, με κλονισμένη υγεία του. Ο γιος του, Μοστάμπα Χαμενεϊ, σε ηλικία 51 ετών, εμφανίζεται να ασκεί παρασκηνιακά την εξουσία, και να διαδραματίζει τον κομβικό ρόλο στις ζυμώσεις με τον Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, και την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης.

Δεν θεωρείται ότι μπορεί να σηκώσει το θεολογικό βάρος του αξιωμάτος, η εικόνα του ωστόσο περνάει το Ιράν στην επόμενη φάση, δυσκολεύοντας τους χειρισμούς της Δύσης απέναντί του. Αν αυτό λέει κάτι, υπήρξε φίλος, σύμμαχος και… χορηγός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με κομβικό ρόλο στις δυο εκλογικές νίκες του πρώην Προέδρου του Ιράν.

Το Ισραήλ ήδη… ανασκουμπώνεται. Είπαμε, τα… καλύτερα έρχονται στο τέλος του 2020.

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας