• 4 Ιουλίου, 2020

Το… δώρο του Τραμπ στους Φρουρούς της Επανάστασης. Και τον Χαμενεϊ


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις ανά τον κόσμο. Μια πρωτοβουλία που υπαγορεύτηκε από “γεράκια” σαν τον Τζον Μπόλτον, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και ως δώρο για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν τις εκλογές στο Ισραήλ, που αποδείχτηκαν οι πιο αμφίρροπες των πολλών τελευταίων ετών.
Ο “Βασιλιάς Μπίμπι” κατάφερε να διασωθεί, η Τεχεράνη… δεν έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα, και η ανάλυση οδηγείται στο επόμενο επίπεδο. Το πραγματικό δώρο το έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στους Φρουρούς της Επανάστασης και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, οι οποίοι εδραίωσαν τη θέση τους έναντι των περισσότερο μετριοπαθών, όπως ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Στην πραγματικότητα, η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ… βολεύονται με το σκιάχτρο ενός “κακού” στην Τεχεράνη. Και φυσικά, διευκολύνουν σε αντίστοιχη δημόσια ρητορική και τη Σαουδική Αραβία, την παραδοσιακή σύμμαχο και… χρηματοδότη τους στην περιοχή.
Το Ιράν από την άλλη, συνηθισμένο σε κινήσεις επιθετικού εντυπωσιασμού από την Αμερική, συνεχίζει απτόητο να… κερδίζει συμμάχους στην περιοχή, απέναντι στον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδική Αραβία.
Υπό μια έννοια… όλοι κερδισμένοι.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...