Το δεύτερο "πραξικόπημα" του Σίσι, για να παραμείνει (ισόβιος)… Φαραώ


 
Του Φρίξου Παλαιολόγου
 
Η Αίγυπτος διεκδικεί τον ρόλο της πιο “επώνυμης” περίπτωσης που αποτυπώνει το κοινωνικό αδιέξοδο της λεγόμενης “Αραβικής Άνοιξης”, η οποία σάρωσε στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου.
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, Πρόεδρος της Αιγύπτου με ποσοστό… 97% στις εκλογές του 2018, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αλλαγή της “επίμαχης” διάταξης του Συντάγματος, που… φρενάρει έναν ηγέτη, σε μόλις δυο συνεχόμενες θητείες.
Οι υποστηρικτές του Σίσι, οι οποίοι προωθούν τη σχετική αλλαγή, προβλέπουν ότι, αυτή θα έχει λάβει σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2019, καταργώντας το όριο διαδοχικών θητειών.
Από τη στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο, ο Σίσι θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία της Αιγύπτου το 2022, και να συνεχίσει… ισοβίως τη θητεία του ως “Φαραώ”.
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δρομολογεί έτσι ένα δεύτερο “πραξικόπημα”, θεσμικό αυτή τη φορά. Είχε προηγηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2013, όταν με τη δύναμη των όπλων ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και “ξεδόντιασε” τους Αδελφούς Μουσουλμάνους από την ηγεσία της Αιγύπτου.
Στις εκλογές του 2014, εξελέγη Πρόεδρος της Αιγύπτου, και η δεύτερη θητεία του ξεκίνησε με την επικράτησή του στις εκλογές του 2018.

Written by

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής