• 23 Φεβρουαρίου, 2020

Το δίδυμο που ανέλαβε να ανατρέψει καθεστώτα. Αρχικά στη Βενεζουέλα και… βλέπουμε


 
Της Μαρίκας Λυσιάνθη
 
Η… παρεμβατικότητα της Ουάσινγκτον σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αποτελεί περίπου φυσική συνέχεια της εξέλιξης της ανθρωπότητας.
Μύθος και πραγματικότητα… στο ίδιο σενάριο, ολόκληρες γενιές ωστόσο μεγάλωσαν με την πεποίθηση ότι, η Αμερική παρεμβαίνει παντού.
Και επηρεάζει κυβερνήσεις και καθεστώτα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Εσχάτως, με αφορμή το αποκρουστικό καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, το δίδυμο Μάικ Πομπέο και Τζον Μπόλτον, κάνει… δοκιμές για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κινήσεις.
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια, που ο αμερικανικός παράγοντας επιχειρεί τόσο απροκάλυπτα την ανατροπή ενός καθεστώς. Την αντικατάσταση ενός εχθρού της Δημοκρατίας, όπως είναι ο Μαδούρο, με μια… μαριονέτα, όπως είναι ο Γκουαϊδό.
Στο παρελθόν, τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στη Μέση Ανατολή, τέτοιου είδους καθεστωτικές ανατροπές γίνονταν με… τακτ, και σε καμία περίπτωση με την υπερέκθεση που εμφανίζει σήμερα η επιχείρηση ανατροπής Μαδούρο, με τον Μάικ Πομπέο, Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και τον Τζον Μπόλτον, Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, να δίνουν αγώνα για το ποιός θα γράψει τη μεγαλύτερη… χοντράδα στο Twitter.
Φυσικά, όλοι καταλαβαίνουν ότι, στη Βενεζουέλα δοκιμάζεται το μοντελο μιας τέτοιας στρατηγικής ανατροπής καθεστώτων.
Εφόσον πετύχει… βλέπουμε, αν μπορεί να φτάσει μέχρι το Ιράν, για παράδειγμα.

Μαρίκα Λυσιάνθη

Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος

Διαβάστε Ακόμα...