Το “βαθύ κράτος” των Δημοκρατικών παίζει… τα ρέστα του για να σταματήσει τον Μπέρνι Σάντερς

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Έτσι μάλιστα… Το κόμμα του Τόμας Τζέφερσον δείχνει να έχει διδαχθεί από την πλαδαρότητα που παραδοσιακά το χαρακτήριζε, με κορύφωση την αναιμική καμπάνια του 2016, που επέτρεψε στους Ρεπουμπλικανούς να… απαλλοτριώσουν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου μέσω του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων, παρά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ από τη Χίλαρι Κλίντον στη λαϊκή ψήφο.

Μερικές ώρες πριν τη Σούπερ Τρίτη, το “βαθύ κράτος” του Δημοκρατικού Κόμματος έπαιξε τα ρέστα του, προκειμένου να σταματήσει τον Μπέρνι Σάντερς, με αντίπαλο δέος τον Τζο Μπάιντεν.

Ο μετριοπαθής Αντιπρόεδρος της εποχής Ομπάμα έμοιαζε ως απόλυτο φαβορί πριν από μερικούς μήνες. Το… σενάριο άλλαξε όταν η συμμαχία του Μπέρνι Σάντερς με την Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ επέτρεψε στον βετεράνο Γερουσιαστή του Βερμόντ να φλερτάρει με τους νέους, τους Λατίνους και τους Αφρο-Αμερικανούς, την ώρα που η… πλευρά της λογικής στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν πολυδιασπασμένη.

Όχι πια. Η σαρωτική νίκη του Τζο Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα, χάρη στην ψήφο των Αφρο-Αμερικανών, οδήγησε τον Πιτ Μπούτετζετζ και την Έιμι Κλομπουσάρ στην απόφαση να αποσυρθούν. Και να τον στηρίξουν ανοικτά, κατανοώντας ότι αυτή ήταν η επιθυμία της κοινωνικής βάσης στην οποία απευθύνονται.

Με τη συμμαχία των τριών, οι… σοφοί του Δημοκρατικού Κόμματος προσδοκούν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει στη διαδικασία της Σούπερ Τρίτης αρκετές Πολιτείες ώστε να… φρενάρει τον Μπέρνι Σάντερς. Και να έχει στη συνέχεια επαρκή χρόνο στη διάθεσή του για να ξαναγίνει φαβορί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει ήδη για… πραξικόπημα. Δεν έχει και πολύ άδικο. Καταλαβαίνει ωστόσο ότι, είτε με τον Τζο Μπάιντεν είτε με τον Μπέρνι Σάντερς απέναντί του τον Νοέμβριο, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα η προοπτική να εξελιχθεί σε Πρόεδρο… μιας θητείας.

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας