Το… αδιανόητο, που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της Τερέζα Μέι


 
Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
 
Τα… κουκιά δεν βγαίνουν, και αυτό το συμπέρασμα το πιστοποιούν εχθροί και φίλοι της Τερέζα Μέι.
Η σημερινή ένοικος του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, είναι το κεντρικό πρόσωπο του δράματος για το οδυνηρό και μοιραίο Brexit, το Συντηρητικό Κόμμα ωστόσο, αδυνατεί να απαλλαγεί από εκείνη, και μαζί να… απαλλάξει τη Βρετανία από το δικαίωμα υπογραφής της για το μέλλον.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγείται εδώ και μήνες της εκστρατείας εσωτερικής υπονόμευσης, με στόχο την ανατροπή της, δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει μειοψηφικό ρεύμα, επειδή… είναι ο εαυτός του.
Και επειδή, όπως επισημαίνουν οι περισσότερο ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές, η διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, μπορεί να εκτοπιστεί μονάχα από έναν μετριοπαθή πολιτικό. Που δεν θα διστάσει να προσφέρει στους Βρετανούς ένα… δεύτερο ημίχρονο δημοψηφίσματος, αντί για ένα τυφλό Brexit, όπως επιθυμεί ο Μπόρις Τζόνσον και οι υποστηρικτές του.
Για τον λόγο αυτό, πληθαίνουν εσχάτως τα σενάρια για το… αδιανόητο. Την “εγκάρδια συνεννόηση” ανάμεσα στους τρεις εκπροσώπους της γενιάς των σαραντάρηδων, που ενέπνευσαν και εξέφρασαν τον εκσυγχρονισμό του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, βάζοντας τέλος στην απόλυτη πολιτική ηγεμονία των Νέων Εργατικών, του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.
Οι δυο παραμένουν φίλοι. Και… εχθροί με τον τρίτο. Γι’ αυτό και η εκ νέου συνεννόηση των Ντέιβιντ Κάμερον και Τζορτζ Όσμπορν με τον Μπόρις Τζόνσον, περιγράφεται ως το… αδιανόητο, που μπορεί ωστόσο να οδηγήσει στην ανατροπή της Τερέζα Μέι.
Το σενάριο του βρετανικού Τύπου είναι ενδιαφέρον. Ο Μπόρις Τζόνσον κάνει πίσω από τις φιλοδοξίες του. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφασίζει να κινητοποιήσει τη μετριοπαθή πτέρυγα των Τόρις. Και ο Τζορτζ Όσμπορν, αφού…. ξεκουράστηκε, ως αρχισυντάκτης της “Evening Standard”, αποφασίζει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική μετά τις επόμενες εκλογές.
Εφόσον τα τρία “αν” ικανοποιηθούν στην πράξη, το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορεί να ενωθεί απέναντι στην Τερέζα Μέι. Για να διορθώσει το μέλλον που χάλασε το Brexit. Και να σώσει τη Βρετανία ταυτόχρονα και από τον… Τζέρεμι Κόρμπιν.
 

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος