• 25 Νοεμβρίου, 2020

Τι θα κάνει ο Τραμπ μέχρι τον Ιανουάριο, εφόσον χάσει τις εκλογές

 Τι θα κάνει ο Τραμπ μέχρι τον Ιανουάριο, εφόσον χάσει τις εκλογές

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι περισσότεροι εστιάζουν στην προοπτική άρνησης από τον Ντόναλντ Τραμπ της εγκυρότητας του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ και… ο πλανήτης, εφόσον ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου ηττηθεί.

Στην πραγματικότητα, τέτοιος ουσιαστικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι… βαθιά συστημικός, με πολυετή παρουσία στις παρυφές του πολιτικού συστήματος, ώστε να έχει πλήρη εικόνα των ορίων. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Στο, τι θα κάνει για να… εκδικηθεί τους Αμερικανούς, το “σύστημα”, την… ανθρωπότητα, εφόσον ο Τζο Μπάιντεν αναδειχθεί νικητής και τροπαιούχος από τις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου.

Το πραγματικό κρίσιμο διάστημα αφορά τη “μετάβαση”. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021. Και μπορεί η παράδοση αλλά και η νομοθεσία των ΗΠΑ να προβλέπουν τη δημιουργία “μεταβατικής ομάδας” από την πλευρά του νικητή των εκλογών, και η εμπειρία να μας έχει δείξει ότι διαχρονικά επιτυγχάνεται συνεννόηση, όλοι ωστόσο υποψιάζονται ότι, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο να συμβεί με τον πληγωμένο εγωισμό του Ντόναλντ Τραμπ.

Κυριάκος Βελισσάριος

Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...