Την τέχνη του συμβιβασμού, η Εκκλησία τη δίδαξε στην… πολιτική


 
Του Νίκου Φυλάγγελου
 
Ως συνήθως, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να καταλάβουν τον ιδιαίτερο κώδικα στρατηγικής που χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες κάθε προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Υποτιμούν δε οι περισσότεροι, το γεγονός ότι, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος είναι “παλιά καραβάνα”. Πολύ παλιά.
Στον απόηχο της περιπετειώδους συνεδρίασης της Ιεραρχίας, στην οποία φυσικά… δεν μπήκε κάλπη για να μετρηθούν δυνάμεις, και μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι… το καραβάνι προχωράει, υπονοώντας ακόμη και αντίθετα με τη θέληση της Εκκλησίας, η δήλωση του κ. Ιερωνύμου ότι “χαιρετίζει με ικανοποίηση”, την ανταπόκριση του Πρωθυπουργού… μαρτυρά τι έρχεται.
Την τέχνη του συμβιβασμού άλλωστε, η Εκκλησία ήταν εκείνη η οποία τη δίδαξε στην πολιτική.
Αιώνες πριν.
Ακόμη κι αν, ορισμένες φορές, συνοδεύτηκε από… εξάψαλμο.
ΥΓ: Οι δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και Μεγάρου Μαξίμου:
 
«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».
 
“Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας.”.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής