• 25 Ιανουαρίου, 2021

Τα πρώτα γενέθλια του… άλλου Τσίπρα

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Ένας… πρώην, ετών 45. Τα φετινά γενέθλια του Αλέξη Τσίπρα, την 28η Ιουλίου 2019, είναι τα πρώτα ενός… άλλου εαυτού του. Τρεις εβδομάδες μετά την ήττα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να συνηθίσει τον ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε διαφορετικό πλαίσιο ωστόσο από εκείνον της περιόδου 2012-2015, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο ίδιος εξελίχτηκε στον μακροβιότερο πρωθυπουργό της μνημονιακής περιόδου, και πλέον… έχει παρελθόν.

Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη. Δεν ήταν, για κανέναν άλλον πρώην πρωθυπουργό στο παρελθόν, πολλοί εκ των οποίων άλλωστε αποχώρησαν από την ηγεσία του κόμματός του.

Με τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αντίπαλο δεν έχει, όχι μονάχα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, τον οποίο επιδιώκει να εκφράσει πλειοψηφικά, όπως έκανε σττο παρελθόν για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις βέβαια, ο χειρότερος εχθρός σου είναι ο… δικός σου κακός εαυτός. Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να μελετήσει προσεκτικά τα λάθη που έκανε. Ώστε να μην τα επαναλάβει.

Νίκος Φυλάγγελος

Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Διαβάστε Ακόμα...