Τα “θαύματα” που πιστεύεις μόνο… αν τα ζήσεις

Του Αλέκου Ευγενικού

 

Προερχόμενος από μια άλλη, περισσότερο πολιτισμένη εποχή. Ο Άρβιντας Σαμπόνις, που γιορτάζει τα 56α γενέθλιά του, ανήκει στην… παραπέρα πλευρά της Ιστορίας. Σε εκείνους που δύσκολα μπορεί να προσπεράσει κανείς. Σε αυτούς που κατάφεραν να βγουν νικητές από κάθε δοκιμασία.

Ο μεγάλος Λιθουανός είχε αποκληθεί “το θαύμα της φύσης”. Όχι άδικα. Όσα έκανε στο ξεκίνημα της καριέρας του, για έναν μπασκετμπολίστα ύψους 2.21, πιθανότατα μονάχα ο τεράστιος Μάτζικ Τζόνσον μπορούσε να τα κάνει.

Η ζωή ωστόσο δεν ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί του. Οι πολλαπλοί τραυματισμοί τον φρέναραν και τον καθυστέρησαν, στερώντας κρίσιμες δόσεις από το περίσσευμα ταλέντου που τον διέκρινε.

Ακόμη κι έτσι όμως… έκανε πλάκα στους Αμερικανούς, όταν αγωνίστηκε τελικά στο ΝΒΑ με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Σε μια εποχή ανώτερου μπάσκετ, σε σχέση με το σημερινό… τσίρκο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πού θα μπορούσε να τον οδηγήσει το ταλέντο του, αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί τόσο από τραυματισμούς, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Εκεί ωστόσο σεργιανίζει και η ανυπέρβλητη δύναμη των ονείρων. Στην αμφιβολία.

Κάποια “θαύματα” βλέπετε, πρέπει να τα ζήσεις. Για να τα πιστέψεις.

Written by Αλέκος Ευγενικός

Ο Αλέκος Ευγενικός είναι δημοσιογράφος