• 6 Ιουνίου, 2020

Τα άκρα (και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν) ως μη συμβατό μόσχευμα για την «επόμενη Ελλάδα»

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Facebook: Manos Oikonomidis

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί όπου εδώ και πλεόνασμα γενεών λαμβάνονται οι αποφάσεις για το κεντρικό σενάριο προόδου της ανθρωπότητας, η σχετική φράση… ομιλεί από μόνη της: Failed State… Έτσι περιγράφεται ένα έθνος που φλερτάρει, σεργιανίζει και εγκλωβίζεται σε μη αναστρέψιμα αδιέξοδα φθοράς, κρίσης και παρακμής.

 

Στην… από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, ας μιλήσουμε για «χαλασμένα έθνη». Δηλαδή, για «χαλασμένες κοινωνίες». Δηλαδή, για «χαλασμένα μυαλά». Σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά και βάσης. Ένα θανατηφόρο και μοιραίο τανγκό αυτοκαταστροφής.

 

Τοποθετήστε τώρα στο κάδρο την Ελλάδα μας. Τη χώρα που πέρασε μια βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη δεκαετή κρίση, αδυνατώντας να εξέλθει σοφότερη, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία.

 

Την Ελλάδα της επέλασης των άκρων, που διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα, επιτείνοντας τη φθορά και εδραιώνοντας την εθνική παρακμή. Φρενάροντας, σε πλείστες περιπτώσεις αυτή τη σπαρακτική δεκαετία, το δικαίωμα του λαού μας να εξέλθει από το τέλμα της εθνικής καταστροφής. Να υπερβεί την εθνική μελαγχολία. Να ανακτήσει τα πιο συναρπαστικά στοιχεία ταυτότητας που παρέσυρε μαζί της η εθνική κακοφωνία αυτής της δεκαετίας.

 

Η κακοφωνία των άκρων. Όπως ακριβώς το είχε πει ο Κώστας Καραμανλής. «Τα άκρα, και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν». Εγκλωβισμένα σε αδιέξοδα και ψυχώσεις. Περίπου γονιδιακά προσανατολισμένα στο περιθώριο. Την απομόνωση. Τα «κλειστά μυαλά».

 

Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την πρωθυπουργία το 2009, και ως συνέχεια της αποκρουστικής ρητορικής του τελευταίου των Παπανδρέου περί «χρημάτων που υπάρχουν», ένα μεγάλο τμήμα της μετριοπαθούς κοινωνίας επέλεξε να απέχει από την εκλογική διαδικασία. Γύρισε την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Άφησε τα άκρα… στους όμοιούς τους.

 

Μόλις εσχάτως, στον επίλογο της κρίσης, και με το προωθητικό αφήγημα εθνικής συναίνεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα κομμάτι εκείνης της «ξενερωμένης κοινωνίας» επέστρεψε στις κάλπες.

 

Επειδή γνωρίζει ότι, τα άκρα και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν, είναι μη συμβατό μόσχευμα για την «επόμενη Ελλάδα». Την Ελλάδα που θέλει να αφήσει πίσω της τον χειρότερο εαυτό της. Και τους εκφραστές του.

 

Μάνος Οικονομίδης

Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Διαβάστε Ακόμα...