Συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής


 
Συστηματικοί καθημερινοί έλεγχοι διενεργούνται στην αγορά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Συγκεκριμένα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε πάσης φύσεως χώρους που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο – χώροι εστίασης/ αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά / εποχικών ειδών καταστήματα και γενικότερα χώροι τροφίμων και ποτών.
Διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ
Αναλυτικά, από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, τo τελευταίο 20ήμερο, σε καθημερινή βάση μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 930 επιχειρήσεις συνολικά. Συγκεκριμένα σε 336 καταστήματα τροφίμων (αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κ.λπ.), σε 145 υπεραγορές τροφίμων /παντοπωλεία, σε 187 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης/ αναψυχής, σε 225 εμπορικά καταστήματα και σε 37 λοιπές διαφόρων ειδών επιχειρήσεις ως προς την παροχή υπηρεσιών.
Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 81 αντλίες καυσίμων και έχουν διενεργηθεί 138 έλεγχοι για τη διακρίβωση ακρίβειας ζυγαριών. Στους ελέγχους διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ. Ελήφθησαν 15 δείγματα προϊόντων για έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης
Στο ίδιο πλαίσιο, από τις αρχές Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από κοινού με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς και σε σφαγεία και σε προϊόντα φυτικής προέλευσης στο Τελωνείο Πειραιά. Επίσης οι Υπηρεσίες συμμετείχαν σε μικτά κλιμάκια ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορούσαν σε έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης σε Λαϊκές Αγορές.
Συνολικά ελέγχθηκαν 694 επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ οι έλεγχοι κατέληξαν σε 40 συστάσεις, έγιναν δεσμεύσεις 5.650 κιλών προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς και 368 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ενώ έγιναν κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Υγειονομικοί έλεγχοι σε 1.306 επιχειρήσεις το τελευταίο 20ήμερο
Ακολούθως, σε διάστημα 20 ημερών, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχουν πραγματοποιήσει υγειονομικούς ελέγχους σε 1.306 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, έγιναν έλεγχοι σε 221 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής, σε 112 υπεραγορές τροφίμων, σε 598 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σε 206 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε 169 επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας.
Στους συγκεκριμένους ελέγχους διαπιστώθηκαν 5 παραβάσεις και απεστάλησαν οι σχετικές εκθέσεις στην εισαγγελία πρωτοδικών, ενώ έγιναν συστάσεις σε 633 επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις προϊόντων.
Οι εντατικοί καθημερινοί έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με στόχο την προστασία των καταναλωτών και με έμφαση στην πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Best Of

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...

Ανδρουλάκης: Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα κ. Μητσοτάκη

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αν...

Τζήμερος και Φαήλος “τέλειωσαν” τον “αμετροεπή και αλαζονικό” Μπογδάνο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Σε πολιτικό διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο...

Δυο διεθνολόγοι… το σκέφτονται να πολιτευτούν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς τα κόμματα έχουν εισέλθει σε τροχιά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους...

Γ. Λακόπουλος: Υπόνοιες για εξ αρχής σχεδιασμένες παρακολουθήσεις αντιπάλων

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr «Αλλαξε μέτρα και σταθμά, καημό...

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου     Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται στη χώρα μας σχετικά με...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που ξεχαρβάλωσαν τον κοινωνικό ιστό, απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα και το αξιακό πλαίσιο των Θεσμών,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους παίκτες τουPamestoixima.gr   Πρόκριση. Αυτή είναι η λέξη που κυριαρχεί στα αποδυτήρια των 3 εκπροσώπων του ελληνικού...