Συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Αττικής


 
Συστηματικοί καθημερινοί έλεγχοι διενεργούνται στην αγορά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Συγκεκριμένα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Οι έλεγχοι διενεργούνται σε πάσης φύσεως χώρους που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο – χώροι εστίασης/ αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά / εποχικών ειδών καταστήματα και γενικότερα χώροι τροφίμων και ποτών.
Διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ
Αναλυτικά, από τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, τo τελευταίο 20ήμερο, σε καθημερινή βάση μέχρι και σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε 930 επιχειρήσεις συνολικά. Συγκεκριμένα σε 336 καταστήματα τροφίμων (αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κ.λπ.), σε 145 υπεραγορές τροφίμων /παντοπωλεία, σε 187 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης/ αναψυχής, σε 225 εμπορικά καταστήματα και σε 37 λοιπές διαφόρων ειδών επιχειρήσεις ως προς την παροχή υπηρεσιών.
Επιπλέον έχουν ελεγχθεί 81 αντλίες καυσίμων και έχουν διενεργηθεί 138 έλεγχοι για τη διακρίβωση ακρίβειας ζυγαριών. Στους ελέγχους διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ. Ελήφθησαν 15 δείγματα προϊόντων για έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης
Στο ίδιο πλαίσιο, από τις αρχές Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από κοινού με τον ΕΦΕΤ, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς και σε σφαγεία και σε προϊόντα φυτικής προέλευσης στο Τελωνείο Πειραιά. Επίσης οι Υπηρεσίες συμμετείχαν σε μικτά κλιμάκια ελέγχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορούσαν σε έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης σε Λαϊκές Αγορές.
Συνολικά ελέγχθηκαν 694 επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ οι έλεγχοι κατέληξαν σε 40 συστάσεις, έγιναν δεσμεύσεις 5.650 κιλών προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς και 368 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ενώ έγιναν κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Υγειονομικοί έλεγχοι σε 1.306 επιχειρήσεις το τελευταίο 20ήμερο
Ακολούθως, σε διάστημα 20 ημερών, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας έχουν πραγματοποιήσει υγειονομικούς ελέγχους σε 1.306 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, έγιναν έλεγχοι σε 221 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής, σε 112 υπεραγορές τροφίμων, σε 598 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σε 206 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε 169 επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας.
Στους συγκεκριμένους ελέγχους διαπιστώθηκαν 5 παραβάσεις και απεστάλησαν οι σχετικές εκθέσεις στην εισαγγελία πρωτοδικών, ενώ έγιναν συστάσεις σε 633 επιχειρήσεις.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις προϊόντων.
Οι εντατικοί καθημερινοί έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με στόχο την προστασία των καταναλωτών και με έμφαση στην πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Best Of

Με «πιλότο» τη συνέντευξη στο Mega προεκλογικά ο Τσίπρας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η συνέντευξη την οποία παραχώρησε την προηγούμενη...

Όλια Νικολοπούλου: Εμείς οι γυναίκες ξέρουμε πώς να φέρνουμε το φως της Άνοιξης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο πλευρό γυναίκων που ξεχώρισαν, αποτελούν έμπνευση,...

Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί τον μετριοπαθή λόγο Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι από...

Περιζήτητη η Λατινοπούλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Το πολιτικό διαζύγιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου με...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή...

Όταν δεν καταλαβαίνεις. Επειδή δεν θέλεις, ή επειδή… δεν μπορείς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αμετανόητος και επομένως αδιόρθωτος. Στη συνέντευξη που...

Ο… παθητικός θεατής των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Ακόμη και ο Ρίτσαρντ Νίξον, την εποχή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, που όλοι… ξορκίζουν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Δυο συνεντεύξεις μέσα σε ελάχιστες ώρες, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθαν να βάλουν μεγαλύτερη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, την...

Οι (κυνικοί) εκμεταλλευτές μιας… ζαλισμένης Δύσης

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Υποτίθεται ότι η Δύση επικράτησε στη διαδρομή της ανθρωπότητας, ως η φυσική κληρονόμος των ιδεών του Διαφωτισμού. Του μωσαϊκού ελευθερίας, που επέτρεπε...

Όταν δεν καταλαβαίνεις. Επειδή δεν θέλεις, ή επειδή… δεν μπορείς

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αμετανόητος και επομένως αδιόρθωτος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση, ο Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιμείνει στην προώθηση και υλοποίηση...