Στ. Πέτσας: Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν


 
Γράφει ο Στέλιος Πέτσας
Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο capital.gr
 
Η ομιλία του κ. Τσίπρα και συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ ήταν άλλο ένα χαμένο Σαββατοκύριακο βερμπαλισμών και αφόρητης προχειρότητας. Δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο. Μπουκώσαμε από συνθήματα περί “ολιστικού σχεδίου” που θα φέρουν τη “δίκαιη ανάπτυξη”, μετά όμως την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία. Ε, αυτό το ξέρουμε. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με συνεκτικό σχέδιο υπάρχει μέλλον. Με τον κ. Τσίπρα που κατέστρεψε το παρόν, υπάρχει μόνο όπισθεν και παρελθόν.
Δεν ακούσαμε τίποτα από τον κ. Τσίπρα για την επιχειρηματικότητα, την πρωτογενή παραγωγή, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την 4η βιομηχανική επανάσταση της ψηφιακής οικονομίας, τα εφόδια που πρέπει να έχουν οι νέοι για να αδράξουν τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. Τίποτα για τη θέση της Ελλάδας σε ένα κόσμο που αλλάζει. Τίποτα που να μαρτυρά ένα Σχέδιο που υπηρετεί ένα όραμα.
Αλλά δεν είναι μόνο το όραμα που έλειπε. Ήταν και τα πρακτικά ζητήματα που δεν θίχθηκαν ούτε στην ομιλία, ούτε στη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού.
Για παράδειγμα, σε τέσσερις μήνες οι συνταξιούχοι χάνουν μέχρι 438 ευρώ τον μήνα λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Είναι ένα τεράστιο ποσό. Καθορίζει την ποιότητα της ζωής τους. Για πολλούς ακόμη και την επιβίωσή τους. Και όμως ο κ. Τσίπρας, αν και ερωτήθηκε, απέφυγε να τους δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Εμπαιγμός και απαξία, μήπως και δεν ανοίξει και άλλο η δημοκοπική διαφορά για κανένα δίμηνο…
Για το ιδιωτικό χρέος, ούτε λέξη. Οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στην παγίδα του τεράστιου ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, το οποίο αυξήθηκε κατά περίπου 55% σε σχέση με το τέλος του 2014 φθάνοντας τα 135 δισ. ευρώ σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν και τη θηλιά των “κόκκινων δανείων” (90 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2018). Αλλά ο κ. Τσίπρας το προσπέρασε σαν να μην υπάρχει. Οι 1,7 εκατομμύρια Έλληνες όμως που έχουν υποστεί ή που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης ξέρουν ότι για το νούμερο 1 πρόβλημα που τους απασχολεί ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα να πει.
Για την πρόσβαση στις αγορές και τη ρευστότητα μόνο κομπασμοί και αδικαιολόγητη αυταρέσκεια. Το “ταμειακό απόθεμα” (cash buffer) λειτουργεί, κατά τον Πρωθυπουργό, ως “μαξιλάρι ασφαλείας”. Όμως, η χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη έναντι των αγορών. Παραμένει εκτεθειμένη σε οποιεσδήποτε αναταράξεις σε αυτές όπως αποδεικνύει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου που παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχτηκε ότι με αυτόν στο τιμόνι δεν θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών τα επόμενα… 3,5 χρόνια. Συνιστά τρομερή ελαφρότητα να μην αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός ότι το “ταμειακό απόθεμα”, είναι δικλείδα ασφαλείας για να συγκρατεί το κόστος δανεισμού χαμηλά όταν βγαίνεις στις αγορές και όχι “κουμπαράς” για να τον ξοδεύεις μένοντας έξω από αυτές. Είναι επικίνδυνη κατάντια να μην μπορούμε να βγούμε στις αγορές, όχι πολυτέλεια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας.
Για την υπερφορολόγηση, ψέλλισε κάποιες μειώσεις φόρων και εισφορών που αντέγραψε από το πρόγραμμά μας. Τη στιγμή που αντέγραφε προτάσεις μας, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΦΠΑ, όλα δηλαδή όσα ο ίδιος αύξησε, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για νεοφιλελευθερισμό… Προφανώς έγινε και ο ίδιος νεοφιλελεύθερος… Μόνο ταμπέλες και προχειρότητα, κανένα περιεχόμενο, καμία συνοχή στις προτάσεις του.
Αλλά δεν είναι μόνο η αφόρητη προχειρότητα. Είναι και κοροϊδία. Όπως για τα μεγάλα έργα που στην αντιπολίτευση καταψήφιζε και τώρα εξυμνεί (π.χ. ΤΑΡ). Όπως για τα αναδρομικά σε ένστολους και δικαστικούς που το 2014 απαξίωνε και τώρα – με 2 χρόνια καθυστέρηση – υπόσχεται ότι “θα” δώσει. Είναι που ειρωνεύεται τους νέους μας όταν λέει ότι θα δώσει κίνητρα για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν από τη χώρα αδιαφορώντας για το πως επιβιώνουν σήμερα όσοι έμειναν σε αυτήν. Είναι που υπόσχεται φοροελαφρύνσεις αυτός που έκανε την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ παγκόσμια πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση. Είναι που υπόσχεται κοινωνικό πρόσωπο αυτός που κατήργησε κοινωνικά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Είναι που υπόσχεται στη Θεσσαλονίκη ρόλο πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων όταν ξεπουλά την ταυτότητά της ως πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας.
Αλλά, τελικά, ακόμη και αυτή η παντελής έλλειψη σχεδίου είναι μικρή για να περιγράψει την έλλειψη συναισθηματικής επαφής του κ. Τσίπρα με όσα συνέβησαν το βράδυ της εθνικής τραγωδίας της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική. Και δεν είχε το θάρρος να απαντήσει στο ερώτημα που έχουν όλοι οι Έλληνες: Ήξερε, ή δεν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν έδινε την τηλεοπτική παράσταση το βράδυ της μεγάλης καταστροφής; Όταν ένας Πρωθυπουργός δεν απαντά σε ένα τόσο απλό και ευθύ ερώτημα έχει δώσει όλες τις απαντήσεις.
Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει. Οι κάλπικες ελπίδες του κ. Τσίπρα τελείωσαν. Το Σαββατοκύριακο οι πολίτες έχουν ραντεβού με το μέλλον. Αυτό που μας αξίζει.
 

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι