Σπυράκη: Ο κ. Τσίπρας εξάγει τεχνογνωσία για το… πώς εξαπατούν τα κόμματα τους πολίτες


 
Σημεία της Ενημέρωσης Πολιτικών Συντακτών
από την Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,
Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη
 

  • Για τη ΔΕΠΑ
Η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει χρέη της εταιρείας συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ. Εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχουμε λάβει ούτε μία απάντηση επί της ουσίας. Σήμερα, μετά από τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις του κυριακάτικου Τύπου, επανερχόμαστε και ρωτάμε: Αποκαλύπτεται ότι υπήρχε σε προχωρημένο στάδιο, σχέδιο παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της εταιρείας ELFE έναντι χρέους της προς τη ΔΕΠΑ. Τα mails και τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν στο Βήμα της Κυριακής και τον Τύπο της Κυριακής, στην Κυριακάτικη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι ενώ ο κ. Σταθάκης γνώριζε ότι τα ακίνητα είναι δεσμευμένα, δρομολογούσε την ανταλλαγή τους έναντι χρέους. Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει επί λέξει: «Νομίζω ότι δεν μπήκε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση το περί ου ο λόγος σχέδιο». Ποιος λέει αλήθεια; Τα mails, τα γραπτά ή ο υπουργός στις δηλώσεις του;
Δεύτερον, αποκαλύπτεται ότι στο θέμα της διαχείρισης των χρεών της ΔΕΠΑ είχε εμπλακεί και ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος  Φλαμπουράρης. Όπως προκύπτει από τα mails που δημοσιεύτηκαν, ο υπουργός Επικρατείας ενημερώνεται λεπτομερώς για την εκτόξευση των χρεών και για την πρόταση ανταλλαγής των δεσμευμένων ακινήτων της ELFE έναντι χρέους. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή στην κυριακάτικη έκδοσή της, τα ακίνητα αποτιμήθηκαν 9.000.000 πριν από 6 χρόνια και συζητούνταν η ανταλλαγή τους -αν και δεσμευμένα- έναντι χρέους 90.000.000. Τόσο ήταν το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Η εκτίμηση της αξίας σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Καθημερινής έγινε από την πλευρά των ELFE και όχι από την πλευρά της ΔΕΠΑ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση.
Έχουμε θέσει μια σειρά ερωτήματα εδώ και δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε καμία περίπτωση επί της ουσίας. Τώρα δημοσιεύτηκαν στο Βήμα της Κυριακής, την Καθημερινή, τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, στοιχεία που αφορούν αυτήν την υπόθεση. Από την κυβέρνηση περιμένουμε απαντήσεις επί της ουσίας. Δεν κάνουμε υποθέσεις. Έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Έχει ήδη κινηθεί η Δικαιοσύνη εναντίον του κ. Κιτσάκου, και έχει ήδη ο κ. Κιτσάκος κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις και έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το ποιους ακριβώς ενημέρωνε και με ποια διαδικασία.
  • Για το δημοσίευμα της Corriere della Sera σχετικά με τις “συμβουλές” του κ. Τσίπρα στην Ιταλική Κυβέρνηση
Θα ήθελα να κάνω και ένα μικρό σχόλιο για το δημοσίευμα της εφημερίδα Corriere della sera στην οποία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να έχει κάνει συγκεκριμένες συστάσεις στην ιταλική κυβέρνηση. Προφανώς ο κ. Τσίπρας εξάγει τεχνογνωσία  για το πως εξαπατούν τα κόμματα τους πολίτες για να γίνουν κυβέρνηση, προσδοκώντας να κάνει διεθνή καριέρα.
  • Για το ζήτημα που έχει προκύψει με την εκκλησία και το θέμα των προσλήψεων
Αυτήν την ώρα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Κ. Μητσοτάκης συναντάται με εκπροσώπους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κρήτης. Η Ν.Δ. έχει εκφράσει παγίως τις θέσεις της. Η πρώτη θέση είναι σαφής: σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ειδικά μάλιστα όταν οι ίδιοι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα με την ρύθμιση του 2013. Όπως είδατε όμως, μια και αναφέρεστε στη συμφωνία, η συμφωνία αυτή ήταν ένα θαύμα που δεν κράτησε ούτε τρεις μέρες και εξελίχθηκε σε ένα από τα Βατερλώ του κ. Τσίπρα.
  • Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα
Προφανώς παρακολουθούμε την επικαιρότητα, αλλά είμαστε οι τελευταίοι που θα κάνουμε σχόλια αναφορικά με την πορεία του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί για το θέμα αυτό, και όπως ξέρετε ο σεβασμός μας απέναντι σε όλες τις διαδικασίες που εξελίσσονται είτε στην αγορά, είτε με αφορμή την πρωτοβουλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι θεσμικός.
  • Για το σκοπιανό
Η Ν.Δ. έχει πολύ συγκεκριμένη θέση. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας στην παρούσα Βουλή. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε υπερ της κύρωσης της συμφωνίας και στην επόμενη Βουλή, όπου όλα δείχνουν ότι θα είμαστε πλειοψηφία. Όλα τα άλλα αφορούν στην ευθύνη άλλων κομμάτων και είναι ζητήματα τα οποία επανειλημμένα έχουμε συζητήσει.
  • Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη της Ν.Δ. στον Νίκο Ταχιάο.
Εχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης η ΝΔ θα υποστηρίξει τον κ. Νίκο Ταχιάο. Είναι ένας πολύ γνωστός Θεσσαλονικιός. Έχει μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, έχει διατελέσει επί σειρά ετών όχι μόνον δημοτικός σύμβουλος, αλλά και αντιδήμαρχος. Ο κ. Ν. Ταχιάος είναι ένας από τους πρωτεργάτες εμβληματικών  projects που βοήθησαν την καθημερινότητα των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, όπως ο σχεδιασμός της νέας παραλίας και το  Δημαρχιακό Μέγαρο. Και έχει πιστωθεί πολλές σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, και με τη στήριξη όλων μας, πιστεύουμε ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος.
Έχουμε ανακοινώσει τη στήριξή μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Δίνουμε στήριξη στους τρεις μεγάλους δήμους, στους υποψηφίους των τριών μεγάλων δήμων. Σας έχουμε ανακοινώσει μέχρι τώρα την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
  • Για το πρόγραμμα της Ν.Δ. στην Παιδεία.
Είναι σαφές σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου, το Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και το Πανεπιστήμιο θα επιστρέψει στους καθηγητές, τους φοιτητές και τους ερευνητές. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βάσης, αυτή τη συζήτηση την έχουμε ήδη ανοίξει και είναι προφανές ότι υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για τον πολύ χαμηλό βαθμό εισαγωγής.
Όμως θέλω να πω δυο λόγια για το πρόγραμμα για την Παιδεία το οποίο παρουσιάσαμε το Σάββατο και το οποίο είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση στους εκπαιδευτικούς, τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην εκπαίδευση. Αλλά θέλουμε να φτάσει και μέχρι τον τελευταίο γονέα. Η Παιδεία θα γίνει πραγματικά δωρεάν με τη ΝΔ. Είναι προσωπική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να στηρίξει το δημόσιο σχολείο, να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο να δώσει τον πρώτο λόγο στους εκπαιδευτικούς, να δώσει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που χρειάζονται. Ένα παράδειγμα είναι το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, το ανέφερε και ο  κ. Χατζηδάκης. Το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας θα δίνεται από το σχολείο με εξετάσεις και θα δίνεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά που μαθαίνουν ξένη γλώσσα.
  • Για την Πρόταση της Ν.Δ. για την ηλεκτροκίνηση.

Αύριο στις 5 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Κ. Μητσοτάκης, θα συμμετάσχει στην παρουσίαση της πρότασης της Ν.Δ. για την Ηλεκτροκίνηση, στο Σταύρος Νιάρχος. Η Ν.Δ. κάνει εξειδικευμένες προτάσεις πολιτικής για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη και η υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι στις προτεραιότητές μας.

Best Of

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Την επανεκλογή Μπακογιάννη στηρίζουν 9 Δήμαρχοι μεγάλων πόλεων του εξωτερικού

Τη στήριξή τους στην επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων...

Χατζηδάκης: Οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία

Μετά την κατάθεση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για...

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίζει από την κοινωνία

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν...

Χουδαλάκης: Ο Ανδρουλάκης έπαθε… “σαν σήμερα”, με την επέτειο της “Διαύγειας”

Του Μανώλη Κομνηνού   Η εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη...

Στην οικογένεια του ΑΝΤ1 η Μαρία Ανδρικάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Στη δημοσιογραφική οικογένεια του ΑΝΤ1 προστέθηκε η...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Νατάσα Παζαϊτη: Μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς του Κέντρου Υγείας Μαστού στα social media, η Νατάσα Παζαϊτη απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για όσους συμμετείχαν...

Ο ενημερωτικός τομέας του Open συνεχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών

Δυναμική άνοδο κατέγραψε ο ενημερωτικός τομέας του ΟΡΕΝ τον Σεπτέμβριο. Με κυρίαρχο το θέμα των πλημμυρών στην Θεσσαλία, οι πολίτες εμπιστεύθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, την...

Ο Χρήστος Παγώνης ανέδειξε ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας στο Update του ΕΡΤnews

Του Μανώλη Κομνηνού   Ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής καθημερινότητας, που απασχολούν τους πολίτες, ανέδειξε ο Χρήστος Παγώνης στην εκπομπή Update του ΕΡΤnews. Ο καλός δημοσιογράφος με τη...