Σπυράκη: Η ΝΔ ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες


 
Βασικά Σημεία της Ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή κ. Μαρία Σπυράκη
Ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το Σάββατο το πρόγραμμα του κόμματος μας για την υγεία που αποτελείται από 3 βασικούς άξονες:

 • Ένα σχέδιο πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης»
 • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
 • Ιδιαίτερη φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Μεταξύ άλλων, η ΝΔ δίνει έμφαση ώστε να μη μείνει κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό. Επίσης, δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό με 2 χιλ. προσλήψεις. Και ξέρετε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα φειδωλός στις εξαγγελίες για προσλήψεις.
Σήμερα, όμως, είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε την κεντρική επιλογή της ΝΔ να δώσει μια στοχευμένη μάχη κατά του καρκίνου με συγκεκριμένες κατευθύνσεις:
 • Άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
 • Δωρεάν πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους
 • Δημιουργία ταχείας οδού στα νοσοκομεία για την εξέταση και τη θεραπεία των καρκινοπαθών.
 • Διανομή φαρμάκων στο σπίτι, εξειδικευμένο προσωπικό για κατ’ οίκον νοσηλεία.
 • Ίδρυση ειδικών κέντρων για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Κεντρικός στόχος μας είναι μέχρι το 2030, το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια, στο 1ο και το  2ο στάδιο, όταν η νόσος είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμη.
Η Νέα Δημοκρατία δίνει -όπως αναφέραμε- αυτή τη στοχευμένη μάχη με έμφαση στην πρόληψη. Η Ελλάδα διαθέτει τις χαμηλότερες δαπάνες για πρόσληψη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών. Μόλις το 1,3% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στην πρόληψη. Αντίθετα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό δαπανών για νοσηλείες στην Ελλάδα. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 41% έναντι 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Σας θυμίζουμε, τέλος,  ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που φρόντισε από το 2014 να έχουν άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι. Μία επιλογή την οποία χειροκρότησε ο κ. Ξανθός, ο Υπουργός Υγείας με άρθρο του στην Αυγή τον Ιούνιο του 2014.
Για το δημοσίευμα του BBC και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ξεκινώντας από το δημοσίευμα του BBC, η αντίδρασή μας, όπως ήδη γνωρίζετε, ήταν άμεση και ξεκάθαρη. Επιμένουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα εθνικής «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Και αυτό γιατί, όπως ξέρετε, το κείμενο του BBC αναφέρεται σε  απόσπασμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Ωστόσο, πέρα από τα δημοσιεύματα, είναι απαραίτητο όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η συμφωνία που επικυρώθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και τους προθύμους παράγει μια σειρά βλαπτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Είναι στη διάθεσή σας η επιστολή που έστειλε η μόνιμη αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ και στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η χρήση και του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία». Επίσης περιγράφεται τι θα συμβαίνει ακριβώς για οργανώσεις, δραστηριότητες, ιδιώτες που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος και οι οποίοι μπορούν άμεσα, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός», «μακεδονική». Θα έρθει στα mails σας το γράμμα που έστειλε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προς τον ΟΗΕ και έχει ένα σχετικό ενδιαφέρον. Έχει ημερομηνία 26 Ιανουαρίου.
Για το ταξίδι του Προέδρου της ΝΔ στη Μόσχα
Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Μόσχα θα ήθελα να το αποσυνδέσω και να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη Τετάρτη και την επόμενη Πέμπτη, 27 και 28 Φεβρουαρίου. Στη Μόσχα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ,  θα έχει γεύμα εργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Σεργκέι Λαβρόφ και επίσης θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δούμας κ. Βλάχισλαβ Βολόντιν. Ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές του θα αναφερθεί στα διμερή θέματα και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι το ταξίδι αυτό έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε ο κ. Μητσοτάκης  με τον κ. Πούτιν τον Μάιο του 2016.
Για τις χυδαιότητες της κ. Μεγαλοοικονόμου σε τηλεοπτική εκπομπή
Αντιλαμβανόμαστε ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας με τη στήριξη των προθύμων όσο περισσότερο καιρό μπορεί. Όμως, ο τρόπος  με τον οποίον εκφράστηκε η κ. Μεγαλοοικονόμου είναι χυδαίος. Είναι χυδαίος και δείχνει ότι η ετερόκλητη αυτή συμμαχία δεν σέβεται ούτε βασικούς κανόνες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν είδαμε ούτε ένα νεύμα αποδοκιμασίας για τη συμπεριφορά της κ. Μεγαλοοικονόμου από την Κυβέρνηση.
Για τη στάση της ΝΔ στην αύξηση της ποσόστωσης για τις γυναίκες.
Προφανώς και θα στηρίξουμε μια τέτοια επιλογή. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους πολίτες και θέλει μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών, ούτως ώστε να μπορέσουν και αυτές να αναδειχθούν από τις εκλογικές διαδικασίες. Όμως, είναι διαφορετικό πράγμα η διάθεση να συμμετάσχουν περισσότερες γυναίκες από αυτό που συμβαίνει τώρα. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι απαράδεκτο γιατί η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνίσει βασικά στοιχεία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας τόσο στις ευρωεκλογές όσο και τις τοπικές εκλογές που έχουν προσδιοριστεί με ημερομηνία για τις 26 Μαΐου.
Θέλω, λοιπόν, να θέσω προς την κυβέρνηση τέσσερα ερωτήματα:
 • Το πρώτο ερώτημα αφορά τις Ευρωεκλογές. Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών και να αντικαταστήσει τον σταυρό προτίμησης με λίστα;
 • Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει για άλλη μια φορά τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και όχι μαζί με τις Ευρωεκλογές που έχουν προσδιοριστεί για τις 26 Μαΐου;
 • Ισχύει ή όχι ότι θα αλλάξει ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός; Είναι αδιανόητο μόνο λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές να μην έχει αποσαφηνιστεί αυτή η παράμετρος για να το γνωρίζουν τουλάχιστον οι ενδιαφερόμενοι.
 • Σκέφτεται ή όχι να αυξήσει η κυβέρνηση την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια, τόσο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, όσο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ξέρετε, η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ε. και είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών να γνωρίζουν οι πολίτες τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στους αμέσως επόμενους μήνες. Είμαστε μόλις 90 μέρες πριν τη διεξαγωγή εκλογών, θυμίζω.

Best Of

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

Η «μεταγραφή αεροδρομίου» που ήθελε ο Τσίπρας για το Επικρατείας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι σχετικές ζυμώσεις κράτησαν αρκετό καιρό, και...

Όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς… φλερτάρουν με τον Χατζηδάκη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει σημείο αναφοράς για...

Τσίπρας: Με το καθεστώς Μητσοτάκη, η διαφθορά έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου...

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του...

ΟΠΑΠ Game Time: Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος για τα κρίσιμα παιχνίδια της Super League και της Premier League

Με δυνατές αναμετρήσεις συνεχίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο η Super...

Μια χώρα σε παρακμή, τρέμει τα… χιόνια

Του Νίκου Φυλάγγελου   Οι εικόνες από τους αποκλεισμένους στην Αττική...

Θανάσης Μαυρίδης: Αντέχει η Ελλάδα ένα νέο ναυάγιο;

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης Πηγή: liberal.gr   Η σταθερότητα στην πολιτική ζωή...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις Μητσοτάκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέπτυξε ο Γιάννης Παπαγιάννης, στο πλαίσιο παρουσίας του στην εκπομπή "Καλημέρα" της τηλεόρασης του...

Ο Τσίπρας θα… παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το σενάριο ακόμη μιας εκλογικής ήττας του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επεξεργάζονται παρασκηνιακά και… σιωπηρώς, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.   Στην Κουμουνδούρου...

ΟΠΑΠ Game Time: Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος για τα κρίσιμα παιχνίδια της Super League και της Premier League

Με δυνατές αναμετρήσεις συνεχίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο η Super League και Premier League. Η εκπομπή ΟΠΑΠ Game Time φιλοξενεί τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο. Ο γνωστός ραδιοφωνικός...