Σειρά από δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, για την Περιφέρεια Αττικής


 
Μια σειρά από δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών του λεκανοπεδίου, προωθεί η Περιφέρεια Αττικής.
Στις σχετικές ανακοινώσεις αναφέρονται τα εξής:
 
Σε νέα φάση περνάει η αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου το 2015. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η απόσυρση των καμένων υλικών της «Γενικής Ανακυκλώσεως – Κτηματικής Ξενοδοχειακής Α.Ε» (ΚΔΑΥ Ασπροπύργου) καθώς και η αποκατάσταση του χώρου, ύστερα από τη συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, με την υπογραφή 4 Συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής, προχωρά η διαδικασία για την απόσυρση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
· Επίβλεψη / Τεχνική παρακολούθηση εργασιών συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης των αποβλήτων.
· Λήψη δειγμάτων και αποστολή αυτών σε διαπιστευμένο εργαστήριο.
· Συλλογή, μεταφορά και διάθεση των αδρανών και μη επικινδύνων αποβλήτων σε κατάλληλους αποδέκτες.
· Συλλογή, μεταφορά των επικινδύνων σε αδειοδοτημένες εταιρείες για περαιτέρω αξιοποίηση τους.
· Εξασφάλιση κατάλληλων οχημάτων για την κατάσβεση εστιών πυρκαγιάς και περιορισμού της έκλυσης σκόνης κατά το στάδιο φόρτωσης.
· Συλλογή και διάθεση των υγρών αποβλήτων που θα προκύψουν από την παραπάνω εργασία.
· Φύλαξη του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης.
· Μετέπειτα αποκατάσταση και παρακολούθηση του χώρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αρχής γενομένης με τη διενέργεια δειγματοληψιών.
Επισημαίνεται ότι η προς διαχείριση ποσότητα στερεών αποβλήτων υπολογίζεται σε 50.000 τόνους περίπου, ενώ φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Πράσινο Ταμείο.
Μετά από τις πρωτοβουλίες της για τη διαχείριση της κρίσης και λόγω της εμπλοκής πολλών φορέων, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει με υπουργική απόφαση την εκτέλεση του προγράμματος αποκατάστασης
Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Περιφέρεια Αττικής προχώρησαν στην ανάληψη του συντονισμού όλων των συναρμόδιων αρχών και φορέων. Με την παραπάνω Απόφαση καθορίστηκαν και τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, αποκατάσταση της ζημιάς και της προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 6.1 του Π.Δ. 148/2009.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε πράξη καταλογισμού δαπανών δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας σε βάρος της «Γενικής Ανακυκλώσεως – Κτηματικής Ξενοδοχειακής Α.Ε», με εκτιμώμενο ύψος τα 5.000.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία παρότι κλήθηκε να υποβάλει σχέδιο υλοποίησης μέτρων αποκατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, δεν προχώρησε στην υποβολή συγκεκριμένου σχεδίου με συνέπεια τη μη συμμόρφωσή της στην παραπάνω απόφαση του Υπουργού. Κατ’ επέκταση ανέλαβε το δημόσιο την αποκατάσταση.
Με την υπ’ αριθμ. οικ. 383/24.05.2016 Απόφαση Υπουργού ΥΠΕΝ καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα εργασιών καθώς και τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν. Με την απόφαση αυτή και μετά τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΕΑΠΕΖ), η Περιφέρεια Αττικής εξουσιοδοτείται ως ο καταλληλότερος φορέας για τη διαχείριση και εκτέλεση του προγράμματος αποκατάστασης. Παράλληλα η Περιφέρεια προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (δημοπράτηση μελέτης, δημοπράτηση κυρίως έργου απόσυρσης καμένων κ.λπ.) στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2015».
Με τις ενέργειες αυτές δίνεται λύση σε ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Δυτικής Αττικής.
 
 
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Αττικής μετείχε στη διεθνή Έκθεση ‘ProWein’, τη σπουδαιότερη έκθεση για το κρασί στη Γερμανία και μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες εκθέσεις για τον οίνο και τα ποτά, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2019, συγκεντρώνοντας 6.969 εκθέτες. Πρόκειται για ακόμη μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για την ανάδειξη και την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας οινικών προϊόντων των επιχειρήσεων της.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια έδωσε δυναμικό παρών στο εθνικό περίπτερο, το οποίο επιμελήθηκε η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (Enterprise Greece), φιλοξενώντας 10 οινοπαραγωγούς από την Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική και την περιοχή της Τροιζηνίας, που εκπροσώπησαν επάξια το εμβληματικό προϊόν της Αττικής, τον Αμπελώνα και τις ποικιλίες του. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο περίπτερο της Περιφέρειας έγινε σημαντικός αριθμός εμπορικών συναντήσεων, ενώ αναμένεται να προκύψουν γόνιμες εμπορικές συμφωνίες το επόμενο διάστημα. Οι επισκέπτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τους Αττικούς οίνους προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία κ.α.
Σημειώνεται ότι οι οινοποιοί της Περιφέρειας Αττικής, κατά τη διάρκεια των 3 ημερών της Έκθεσης, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους εκλεκτούς οίνους παραγωγής τους στο κεντρικό wine bar του εθνικού περιπτέρου, προωθώντας την αναγνωρισιμότητα των Αττικών οίνων στο διεθνές περιβάλλον και ενισχύοντας τις ελληνικές εξαγωγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής τίμησε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου.
 
 
Προχωρά ακόμη ένα έργο για την ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού και των αθλητικών υποδομών στον Δήμο Αιγάλεω.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Εργασίες στο γήπεδο Εδέσσης και τοποθέτηση χλοοτάπητα», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής έως το ποσό των 450.000 ευρώ και από πόρους του Δήμου Αιγάλεω για το επιπλέον ποσό των 350.000 ευρώ.
Το έργο αφορά την πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου και των αποδυτηρίων του αθλητικού κέντρου Εδέσσης, στον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του Άλσους Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο).
Υπενθυμίζεται ότι για τον σπουδαίο αυτό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής της Δυτικής Αθήνας, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί επίσης σειρά παρεμβάσεων (ανάπλαση περιφερειακών οδών και περιμετρικών εισόδων, αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, αναβάθμιση δικτύου πυρασφάλειας και αντικατάσταση αντλιών).
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων (οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εργασίες) καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας για τη δυνατότητα πιστοποίησης της καταλληλότητας και χορήγηση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας του γηπέδου Εδέσσης.
 
Ξεκίνησαν από 7/3/2019 ψεκασμοί σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (υδροβιότοποι, φυσικά συστήματα) και σε περιοχές – εστίες περιαστικά όλων των Δήμων, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί για ακόμη μία χρονιά η Περιφέρεια Αττικής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών νοσημάτων μέσω κουνουπιών – διαβιβαστών σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, οι Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής υλοποιούν την εφαρμογή του προγράμματος ψεκασμών σε επιλεγμένα σημεία όλων των Δήμων της Περιφέρειας. Μέχρι τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος εφαρμογών σε όλους τους Δήμους ενώ σε κάποιους θα έχουν προχωρήσει στο δεύτερο κύκλο εφαρμογών.
Επισημαίνεται ότι, παράλληλα οι Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής μεριμνούν με αποστολή σχετικών εγγράφων, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για λήψη μέτρων αποφυγής εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (ενδεικτικά: εντός του αστικού ιστού, σε στρατόπεδα, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, αγροτικούς κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς, τοπικές επιχειρήσεις, κλπ.) και ενημέρωση των Δήμων, όπου μετά από αυτοψίες διαπιστώθηκαν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη κουνουπιών εντός του αστικού ιστού.

Best Of

Κώστας Μπακογιάννης: Να γιορτάσουμε την πιο λαμπερή εποχή του χρόνου

38 ημέρες, 129 γειτονιές, 10 χριστουγεννιάτικα χωριά, περισσότερες από...

Η υπογραφή της Όλγας Κεφαλογιάννη στην περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας

Υπεγράφη από την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η...

Χατζηδάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών

«Ακούμε κάθε εύλογη παρατήρηση, αλλά στο τέλος υπάρχει και...

Κασσελάκης: Η αλήθεια είναι με το μέρος μας

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

ΤΖΟΚΕΡ: Στην Αμαλιάδα ο μεγάλος νικητής των 7.116.585 ευρώ

 Μόλις 3 ευρώ κόστισε το «χρυσό» δελτίο   Ποδαρικό με κέρδη...

Μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΚΑΪ, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη

Του Μανώλη Κομνηνού   Κάτω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο...

Κατερίνα Παναγοπούλου: Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων εκπροσωπείς ένα κανάλι, ένα σύνολο ανθρώπων

Του Μανώλη Κομνηνού   Η Κατερίνα Παναγοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα...

Η επιστολική ψήφος σε μια χώρα… εθισμένη στη συνωμοσιολογία

Η χώρα στην οποία το αυτονόητο γίνεται είδηση, ειδικά...

Το δίδυμο που θα μπορούσε να… απαλλάξει την Αμερική από Μπάιντεν και Τραμπ

Για το debate ων Κυβερνητών, που φιλοξένησε το Fox...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΤΖΟΚΕΡ: Στην Αμαλιάδα ο μεγάλος νικητής των 7.116.585 ευρώ

 Μόλις 3 ευρώ κόστισε το «χρυσό» δελτίο   Ποδαρικό με κέρδη πολλών εκατομμυρίων έκανε ο Δεκέμβριος για τον  υπερτυχερό του ΤΖΟΚΕΡ, που κέρδισε το τζακ ποτ...

Μονοψήφια ποσοστά για τον ΣΚΑΪ, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη

Του Μανώλη Κομνηνού   Κάτω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο του 10% έπεσε για ακόμη μια φορά τη φετινή τηλεοπτική σεζόν η πρωινή ενημερωτική ζώνη...

Κατερίνα Παναγοπούλου: Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων εκπροσωπείς ένα κανάλι, ένα σύνολο ανθρώπων

Του Μανώλη Κομνηνού   Η Κατερίνα Παναγοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Απογευματινή" και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega μίλησε για...