Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγείται από μια τυχοδιωκτική, ακροδεξιά συνιστώσα εντός της ΝΔ


 
Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο
«Ευρύ προοδευτικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα απαντήσει στην άνοδο της ακροδεξιάς»
«Ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγείται από μια τυχοδιωκτική και ακροδεξιά τάση της ΝΔ»
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και την ψήφο εμπιστοσύνης
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική. Όλοι οι βουλευτές και τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, ώστε να δοθεί λύση σε ένα δισεπίλυτο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για πάνω από 25 χρόνια. Πρόκειται για μια λύση η οποία κινείται στην εθνική γραμμή, σε αυτήν που υπηρέτησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.
Θεωρούμε ότι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα στηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία δίνει λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, θα στηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 έχει να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο και στην κοινωνική πλειοψηφία του.
Η Ν.Δ. αλλά και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν στις τάξεις τους αυτή τη στιγμή βουλευτές οι οποίοι είχαν εκλεγεί με άλλα προγράμματα. Μάλιστα πολύ πρόσφατα στη Ν.Δ. ήρθε βουλευτής ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή μιλούσε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, και σήμερα λέει ότι η συμφωνία δεν πρέπει να ψηφιστεί. Βλέπουμε ότι η Ν.Δ. όπως και το ΚΙΝ.ΑΛΛ προσπαθούν να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια μιλώντας για δήθεν «αποστασίες».
Υπάρχει η αναγκαιότητα για τη συγκρότηση ενός ευρύ προοδευτικού μετώπου από εδώ και πέρα. Υπάρχει και αυτή η παράμετρος την οποία πιστεύω ότι θα αξιολογήσουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και θα απαντήσουν στα διλήμματα τα οποία έχουν μπει για όλους μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Θα αξιολογήσουν ότι η περίοδος από δω και πέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα μας και αυτά τα οποία είναι να ψηφιστούν πρόκειται να προσφέρουν στους εργαζόμενους. Εγώ δεν μπορώ να προεξοφλήσω την ψήφο κανενός, πιστεύω όμως ότι τελικά κερδισμένη θα είναι η χώρα από τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.
Για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου και τη στάση του ΚΙΝΑΛ
Ήταν μια πολύ μαζική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Το μήνυμα μας προς τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, προς τον προοδευτικό κόσμο, προς τους πολίτες οι οποίοι εκφράζονται από την αριστερά και από την κεντροαριστερά δεν είναι χθεσινό και δεν είναι καινούριο. Εδώ και καιρό έχουμε διατυπώσει ότι ο κίνδυνος της ακροδεξιάς πρέπει να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και τους προοδευτικούς πολίτες κι ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο ορίζει και τις συνεργασίες της επόμενης περιόδου. Αυτές πρέπει να γίνουν στη βάση των νέων ερωτημάτων στα οποία πρέπει να απαντήσουν όλες οι δυνάμεις και όλοι οι πολίτες.
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πολύ απέχει από όσα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υποστηρίζουν. Και γι αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο και για το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να υπερασπιστεί τη θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και να υπερασπιστεί τη θέση για μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Θέλω να πιστεύω ότι οι ανάγκες, η πίεση του κόσμου της κεντροαριστεράς θα προκαλέσει πίεση και στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στην κα Γεννηματά, που θα καταλάβει πριν είναι αργά ότι ακολουθώντας αυτό το δρόμο κάνει κακό στην ίδια της την παράταξη. Αλλά ακόμα κι αν δεν γίνει αυτό, υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε να φτιαχτεί ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο. Αυτό είναι το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων, γιατί μπαίνουμε σε μια νέα ιστορική φάση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή τη νέα ιστορική φάση θα εργαστούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να είναι μια φάση ειρήνης, προόδου, συνεργασίας και υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Για τα απειλητικά μηνύματα σε βουλευτές
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει βρει λέξη να πει για αυτά τα πρωτοφανή μηνύματα τα οποία έστειλε στέλεχός του στα βόρεια προάστια. Δυστυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει διαχωρίσει τη στάση του, κι ούτε τελικά πιστεύω ότι θα το κάνει, ακριβώς επειδή καθοδηγείται από μια τυχοδιωκτική και ακροδεξιά συνιστώσα εντός της Ν.Δ. και είναι εγκλωβισμένος σε μια τέτοια ακροδεξιά στρατηγική.
Έχουν πέσει πλέον πια οι μάσκες για τη Ν.Δ. Δεν δείχνει απλώς ανοχή σε αυτές τις πρακτικές, αλλά προσπαθεί να τις ενορχηστρώσει και να τις καθοδηγήσει. Θεωρούν ότι με αυτές τις αθλιότητες θα πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα απειλήσουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Κανένας δεν εκφοβίζεται από τέτοιες χυδαιότητες. Πλήττουν την ίδια την εικόνα της Ν.Δ. Δείχνει ποια είναι η απόστασή της πλέον από μια κεντροδεξιά ευρωπαϊκή δύναμη.

Best Of

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...

Ανδρουλάκης: Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα κ. Μητσοτάκη

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Αν...

Τζήμερος και Φαήλος “τέλειωσαν” τον “αμετροεπή και αλαζονικό” Μπογδάνο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Σε πολιτικό διαζύγιο με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο...

Δυο διεθνολόγοι… το σκέφτονται να πολιτευτούν

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Καθώς τα κόμματα έχουν εισέλθει σε τροχιά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους...

Γ. Λακόπουλος: Υπόνοιες για εξ αρχής σχεδιασμένες παρακολουθήσεις αντιπάλων

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr «Αλλαξε μέτρα και σταθμά, καημό...

Ο Μεϊμαράκης διαγράφει τη διαδρομή του, όσο παραμένει άφωνος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr   Στα κόμματα, ο ηττημένος των...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Β. Μπαλάφας: Η πλάνη της χρήσης του όρου «failed state» για την Ελλάδα λόγω υποκλοπών

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας Δρ. Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου     Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα όσα ανησυχητικά διαδραματίζονται στη χώρα μας σχετικά με...

Η (χαμένη) ευκαιρία των ελληνικών ΜΜΕ να ανακτήσουν τη (χαμένη) αξιοπιστία τους

Του Νίκου Φυλάγγελου   Στα χρόνια της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων, που ξεχαρβάλωσαν τον κοινωνικό ιστό, απαξίωσαν το πολιτικό σύστημα και το αξιακό πλαίσιο των Θεσμών,...

Για την πρόκριση σήμερα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης, ξεκινάει το Σάββατο η Serie A

  Τεράστιο ενδιαφέρον για τους αγώνες, πλήθος επιλογών για τους παίκτες τουPamestoixima.gr   Πρόκριση. Αυτή είναι η λέξη που κυριαρχεί στα αποδυτήρια των 3 εκπροσώπων του ελληνικού...