Σας… έλειψε; Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παίρνει στα χέρια του τη “γερμανική” Ευρώπη

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Εκείνον τον μελαγχολικό Δεκέμβριο του 2019, η κόρη του πάστορα που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, μάζεψε το περίσσευμα πολιτικού κουράγιου που της είχε απομείνει, και έδωσε μια μάχη ηθικής συνείδησης και ιδεολογικής συνέπειας, για να αποτρέψει το… μοιραίο.

Να μην περάσει η ηγεσία του CDU, του μεγαλύτερου κόμματος στη σύγχρονη Ευρώπη, στα χέρια της (πολύ) δεξιάς πτέρυγας του γερμανικού κατεστημένου. Που, με πολιτικό καθοδηγητή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχείρησε την… κατάληψη των ανακτόρων δια του Φρίντριχ Μερτς.

Η Άνγκελα  Μέρκελ τα κατάφερε. Έστω και οριακά, διατήρησε την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος του Συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ακόμη και με την… ελάχιστη Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η συνέχεια ήταν αυθόρμητα προβλέψιμη. Η “μίνι-Μέρκελ”… ξενέρωσε όσους άκουσαν την… κανονική Μέρκελ και την εμπιστεύτηκαν, οδηγήθηκε σε παραίτηση, και στις 25 Απριλίου οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες θα εκλέξουν τον διάδοχό της.

Αυτή τη φορά οι σάλπιγγες του πεπρωμένου έχουν ήδη… μελαγχολήσει. Οι δημοσκοπήσεις αλλά και το κοινωνικό κλίμα που διαμορφώνεται στη Γερμανία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι,  η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα καταφέρει να επιβάλλει τον εκλεκτό της, στο πρόσωπο του μετριοπαθούς Άρμιν Λάσετ. Και η ηγεσία του CDU θα περάσει στα χέρια της ομάδας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Φρίντριχ Μερτς να παίρνει… εκδίκηση για την ήττα του 2019, αλλά και για την υπερδεκαετή πολιτική αποστρατεία, στην οποία τον είχε οδηγήσει η σύγκρουσή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Γερμανία, φέρνουν τον Φρίντριχ Μερτς στο… τιμόνι της κούρσας με 40%, έναντι 32% του Άρμιν Λάσετ, μεταξύ των υποστηρικτών του CDU. Στο σύνολο της γερμανικής κοινωνίας, η διαφορά διευρύνεται στο +11% (35%-24%).

Δεν κάνετε λάθος. Το χαμόγελο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυτό που αρχίζει να ξεπροβάλλει στον ορίζοντα. Η “γερμανική” Ευρώπη περνάει στα χέρια του. Και αυτή τη φορά, το διακύβευμα δεν είναι η οικονομία, αλλά το μεταναστευτικό. Δηλαδή… καληνύχτα “αλληλεγγύη”.

 

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας