Ρένα Δούρου: Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές


 
«Μακάρι να μπορούσε μια βράβευση, μια εκδήλωση, ένας νέος θεσμός όπως αυτός που θεσπίσαμε, να αλλάξει ως δια μαγείας τις αρνητικές προκαταλήψεις, τα πατριαρχικά στερεότυπα, τη δύσκολη πραγματικότητα». «Όμως θεωρούμε ότι και φέτος βάζουμε ένα λιθαράκι, μια μικρή ψηφίδα σε ένα σύνθετο μωσαϊκό, σε αυτή τη μεγάλη και σύνθετη υπόθεση που είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα». Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στο 2ο Athens Business Women Forum για τις «Γυναίκες που καινοτομούν».
Σε μία ξεχωριστή βραδιά, χθες, για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA) επιβράβευσαν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τιμώντας γυναίκες που αναπτύσσουν καινοτόμο δραστηριότητα, στο πλαίσιο του 2ου Athens Innovation Festival 2018 που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο αποκλεισμός των γυναικών από το δημόσιο πεδίο, μπορεί να σπάσει με σοβαρή και συστηματική δουλειά
Η Περιφερειάρχης, η οποία συνοδευόταν από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη και τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρη Νικολαρόπουλο, επισήμανε πως πρόκειται για έναν θεσμό «που καθιερώσαμε, Περιφέρεια και ΕΒΕΑ, για την ενθάρρυνση του γυναικείου επιχειρείν». «Ενός επιχειρείν που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία, αφορά την ανάγκη δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων για συνολική αλλαγή του οικονομικού προτύπου». «Μια αλλαγή που περνάει μέσα από την κοινωνική χειραφέτηση». «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και χειραφέτηση είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Η μία προϋποθέτει και την ίδια στιγμή ενισχύει την άλλη», συνέχισε η ίδια προσθέτοντας ότι «ο αποκλεισμός των γυναικών από το δημόσιο πεδίο, μπορεί να σπάσει με σοβαρή και συστηματική δουλειά».
Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές
Η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες, σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους τους, «οφείλουν να υπερβούν τα εδραιωμένα επί δεκαετίες ανδροκρατικά πρότυπα για να φθάσουν στην επιχειρηματική επιτυχία. Είναι υποχρεωμένες να υπερβούν τα κλισέ προκατασκευασμένων ρόλων. Των ρόλων της γυναίκας μητέρας, συζύγου, συντρόφου, επιχειρηματία. Και συχνά είναι αναγκασμένες να εργαστούν περισσότερο για ίδια αποτελέσματα με τους άνδρες συναδέλφους τους…». «Και μπορεί, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η πατρίδα μας, να μην μιλάμε απλά για γυάλινη οροφή αποκλεισμού των γυναικών. Αλλά για μια οροφή από τσιμέντο. Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές».
Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στη γυναικεία, καινοτόμο επιχειρηματικότητα
«Στην Περιφέρεια Αττικής – και για άλλη μία φορά ευχαριστώ το ΕΒΕΑ – έχουμε κάνει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν είναι εμβαλωματική, δεν είναι αποσπασματική». «Επενδύουμε στη γυναικεία, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, υπερβαίνοντας το έλλειμμα αρμοδιοτήτων και αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες», τόνισε η Ρένα Δούρου. Η ίδια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες συνεργειών με φορείς δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με φορείς, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια όπως το ΕΒΕΑ. «Προσπαθούμε να αθροίσουμε δυνάμεις και να δώσουμε ευκαιρίες στις γυναίκες επιχειρηματίες».
 

Best Of

Οι… συστάσεις του ΣΕΒ για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων για κύκλο πολιτικής...

Ο Σκέρτσος συνδετικός κρίκος του επιτελείου Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι από...

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Εάν επιστρέψει η χώρα στον κρατισμό, το μέλλον της προδιαγράφεται εξαιρετικά σκοτεινό

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος   Το βαρύ πολιτικό κλίμα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

«Super Offer»* για τους online παίκτες στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 1,8 εκατ. ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας   Τουλάχιστον 1,8...

Οι… συστάσεις του ΣΕΒ για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων για κύκλο πολιτικής...

Ο Σκέρτσος συνδετικός κρίκος του επιτελείου Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι από...

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει… ανησυχητικά γρήγορα

  Του Μάνου Οικονομίδη [email protected] Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αξία", το...

Κατερίνα Γαλανού: Μόνη εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας η αυτοδυναμία της ΝΔ

Γράφει η Κατερίνα Γαλανού Πηγή: liberal.gr   Όπως και να διαβαστεί η...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

«Super Offer»* για τους online παίκτες στην αποψινή κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ

 1,8 εκατ. ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας   Τουλάχιστον 1,8 εκατ. ευρώ έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν απόψε οι παίκτες του ΤΖΟΚΕΡ, μετά το 5ο...

Οι… συστάσεις του ΣΕΒ για να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων για κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, αν όχι αστάθειας, στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, και της οργής που...

Ο Σκέρτσος συνδετικός κρίκος του επιτελείου Μητσοτάκη με τον Στουρνάρα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είναι από εκείνους που θα έχουν κεντρικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο για τη Νέα Δημοκρατία, στον τομέα...