Ρένα Δούρου: Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές


 
«Μακάρι να μπορούσε μια βράβευση, μια εκδήλωση, ένας νέος θεσμός όπως αυτός που θεσπίσαμε, να αλλάξει ως δια μαγείας τις αρνητικές προκαταλήψεις, τα πατριαρχικά στερεότυπα, τη δύσκολη πραγματικότητα». «Όμως θεωρούμε ότι και φέτος βάζουμε ένα λιθαράκι, μια μικρή ψηφίδα σε ένα σύνθετο μωσαϊκό, σε αυτή τη μεγάλη και σύνθετη υπόθεση που είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα». Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στο 2ο Athens Business Women Forum για τις «Γυναίκες που καινοτομούν».
Σε μία ξεχωριστή βραδιά, χθες, για δεύτερη συνεχή χρονιά η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (EBEA) επιβράβευσαν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τιμώντας γυναίκες που αναπτύσσουν καινοτόμο δραστηριότητα, στο πλαίσιο του 2ου Athens Innovation Festival 2018 που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο αποκλεισμός των γυναικών από το δημόσιο πεδίο, μπορεί να σπάσει με σοβαρή και συστηματική δουλειά
Η Περιφερειάρχης, η οποία συνοδευόταν από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη και τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρη Νικολαρόπουλο, επισήμανε πως πρόκειται για έναν θεσμό «που καθιερώσαμε, Περιφέρεια και ΕΒΕΑ, για την ενθάρρυνση του γυναικείου επιχειρείν». «Ενός επιχειρείν που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία, αφορά την ανάγκη δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων για συνολική αλλαγή του οικονομικού προτύπου». «Μια αλλαγή που περνάει μέσα από την κοινωνική χειραφέτηση». «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα και χειραφέτηση είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία. Η μία προϋποθέτει και την ίδια στιγμή ενισχύει την άλλη», συνέχισε η ίδια προσθέτοντας ότι «ο αποκλεισμός των γυναικών από το δημόσιο πεδίο, μπορεί να σπάσει με σοβαρή και συστηματική δουλειά».
Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές
Η Ρένα Δούρου σημείωσε ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες, σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους τους, «οφείλουν να υπερβούν τα εδραιωμένα επί δεκαετίες ανδροκρατικά πρότυπα για να φθάσουν στην επιχειρηματική επιτυχία. Είναι υποχρεωμένες να υπερβούν τα κλισέ προκατασκευασμένων ρόλων. Των ρόλων της γυναίκας μητέρας, συζύγου, συντρόφου, επιχειρηματία. Και συχνά είναι αναγκασμένες να εργαστούν περισσότερο για ίδια αποτελέσματα με τους άνδρες συναδέλφους τους…». «Και μπορεί, ειδικά σε περιπτώσεις όπως η πατρίδα μας, να μην μιλάμε απλά για γυάλινη οροφή αποκλεισμού των γυναικών. Αλλά για μια οροφή από τσιμέντο. Το τσιμέντο του σεξισμού και των προκαταλήψεων μπορεί να διαρραγεί μόνο με τεκτονικές αλλαγές».
Στρατηγική μας επιλογή η επένδυση στη γυναικεία, καινοτόμο επιχειρηματικότητα
«Στην Περιφέρεια Αττικής – και για άλλη μία φορά ευχαριστώ το ΕΒΕΑ – έχουμε κάνει μία πολύ συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν είναι εμβαλωματική, δεν είναι αποσπασματική». «Επενδύουμε στη γυναικεία, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, υπερβαίνοντας το έλλειμμα αρμοδιοτήτων και αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες», τόνισε η Ρένα Δούρου. Η ίδια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες συνεργειών με φορείς δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, με φορείς, Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια όπως το ΕΒΕΑ. «Προσπαθούμε να αθροίσουμε δυνάμεις και να δώσουμε ευκαιρίες στις γυναίκες επιχειρηματίες».
 

Best Of

Κικίλιας: Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς

Στα φετινά εντυπωσιακά επίπεδα των ταξιδιωτικών εσόδων, στη ψήφο...

Μάχες χαρακωμάτων για τον Δήμο Χαλανδρίου, ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δήμος Χαλανδρίου εξελίσσεται σε έναν από...

Η νεολαία δίπλα στον Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Την άνεση που τον διακρίνει στη σχέση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ντροπιαστική… υπόκλιση της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης στο καθεστώς των “δολοφόνων”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Που είσαι Άνγκελα (Μέρκελ)... Η ντροπιαστική εικόνα...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για το εκσυγχρονιστικό μέτρο κατά των αποδείξεων-μαϊμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Γιάννης Παπαγιάννης ήταν καλεσμένος του Γιώργου...

Μαρία Καρακλιούμη και Διονύσης Μαρίνος συζητούν για το πώς μπορούμε να φρενάρουμε την (εθνική) φθορά

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια συζήτηση που έδωσε αφορμές για τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ντροπιαστική… υπόκλιση της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης στο καθεστώς των “δολοφόνων”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Που είσαι Άνγκελα (Μέρκελ)... Η ντροπιαστική εικόνα του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Οίκο των Σαούντ, συνιστά μια ντροπιαστική υπόκλιση της ισχυρότερης...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Κατερίνα Παναγοπούλου είπε ένα μεγάλο "ευχαριστώ", στους τηλεθεατές που της χάρισαν μια ακόμη...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα είναι επιεικής με την εποχή μας. Με την ατυχή συγκυρία να...