Ρένα Δούρου: Σημαντικό έργο κοινωνικής αλληλεγγύης και υποδομών


 
«Πρέπει να αποτρέψουμε αυτό που επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης, να εξελιχτούν δηλαδή οι ευρωεκλογές σε ένα τσάμπα exit poll», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή του One Channel, «One Talk», με τους δημοσιογράφους Αθηναΐδα Νέγκα, Δημήτρη Μανιάτη και Άρη Ραβανό. «Από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα, αυτές είναι από τις κρισιμότερες εκλογές, αν δεν είναι πράγματι οι πιο κρίσιμες», συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των κίτρινων γιλέκων, του Όρμπαν, κρατών-μελών που για το προσφυγικό / μεταναστευτικό, προκάλεσαν ακόμη και τον Πάπα Φραγκίσκο, που ήρθε στην Ελλάδα και μίλησε θετικά για τον Αλέξη Τσίπρα και την προσπάθεια του λαού μας».
Αναφερόμενη στις Περιφερειακές εκλογές, η Περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι είναι «πολύ κρίσιμες εκλογές, καθώς αφορούν την καθημερινότητά μας», παρατήρησε ότι «και για αυτές, ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάλεσμα να μην πέσουν στα χέρια εκείνων που δεν έχουν… κάρτα μέλους της ΝΔ!».
«Στις κάλπες πρέπει να αναμετριέται η πραγματικότητα απέναντι στην αποδελτίωση του τι λένε ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά», προσέθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.
Μιλώντας για το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειάρχης, αφού επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε ένα σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο, με μεγάλες πρωτιές», αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κοινωνικές παρεμβάσεις.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για το κοινωνικό έργο που προωθήσαμε και υλοποιήσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, για εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Με μόνιμο χαρακτήρα». Η ίδια έδωσε παραδείγματα αναφερόμενη στο «πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», που βοήθησε 60.000 νοικοκυριά, πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε τον θερμοσίφωνα να ανοίξουν». Η ίδια προσέθεσε ενδεικτικά ότι υλοποιήθηκαν «56 Κέντρα Κοινότητας, 32 βρεφονηπιακοί σταθμοί, 17 ιμάντες διευκόλυνσης πρόσβασης συμπολιτών μας με αναπηρία σε παραλίες της Αττικής».
Η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είχε κεντρική θέση στην ατζέντα, μέχρι να αναλάβουμε εμείς, και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις». «Καταφέραμε έτσι να μην χρειάζεται πλέον να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Ψηφίσαμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό, που θα έπρεπε η πατρίδα μας να είχε πολλά χρόνια πριν, εξασφαλίζοντας και τη σχετική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε η ίδια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι «αθλητισμός δεν είναι οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ. Είναι ο μαζικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Έχουμε συμβάλλει στην ανακαίνιση και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε γειτονιά».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η Περιφερειάρχης σε κρίσιμα έργα όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου , η ανάταξη του Πεδίου του Άρεως και η υδροδότηση της Αίγινας. «»Παιδί» μου είναι και το Φαληρικό, και το Πεδίο του Άρεως, και ο αγωγός για νερό της Αίγινας». Ενώ υπογράμμισε ότι «πολύ σημαντικά» είναι και τα όσα έχουν γίνει από την Περιφέρεια Αττικής «για τους συμπολίτες μας με αναπηρία».
Ερωτηθείσα σχετικά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ψήφο στη Χρυσή Αυγή, που «δεν ανιχνεύεται γιατί είναι ενοχική». «Μας ξάφνιασε το 2014, και δυστυχώς αγωνιώ που το θέμα δεν μας απασχολεί όλους. Είναι θέμα προάσπισης της Δημοκρατίας».
Τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων της Ρένας Δούρου:
Αναφερόμενη στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, η Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων:
Κλείσαμε την πόρτα στην επιτροπεία, ξεσφίξαμε τη θηλιά του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει μια πικρή πρωτιά, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άνοιξαν την πόρτα για το ΔΝΤ στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Κάναμε έναν άθλο. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διώξαμε την τρόικα και το ΔΝΤ. Έχω επισημάνει ότι χρειαζόμαστε σοβαρές, σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές, γιατί στον μακρύ ιστορικό βίο της χώρας, έχουμε χρεοκοπήσει πολλές φορές.
Έχοντας εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, προτού με τιμήσουν οι συμπατριώτες μου με θέσεις ευθύνης στην πολιτική, θεωρώ ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι σημαντικά και συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ. Διότι, σε αντίθεση με την ελαφρότητα της ανακοίνωσης του κ. Μητσοτάκη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις διέλυσαν τα Μνημόνια που ξεκίνησαν το 2010, από τον κ. Παπανδρέου και στη συνέχεια την ανίερη συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου. Μετά από τη μείωση του ΦΠΑ, το δεύτερο που θεωρώ σημαντικό είναι το θέμα της τιμής του πετρελαίου.
Είναι μικρομεγαλισμός από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι «τον αντιγράφει ο Αλέξης Τσίπρας». Αυτά που κάνει και λέει ο κ. Μητσοτάκης ενισχύουν την απαξίωση προς την πολιτική.
Εν κατακλείδι, μιλάμε για σπουδαίες οικονομικές πολιτικές παρεμβάσεις, που τις είχε ανάγκη ιδίως ο ιδιωτικός τομέας. Να μην τις αντιμετωπίζουμε υπό το πρίσμα εκλογικών αναμετρήσεων.
Κάναμε ορατή την Περιφέρεια Αττικής στην Ευρώπη
Αυτά τα 4.5 χρόνια στην Περιφέρεια ήρθα σε επαφή με μικρομεσαίους επιχειρηματίες και γνώρισα τα προβλήματά τους, καθώς χρειάστηκε να βρούμε λύσεις.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας, με το μισό του συνολικού πληθυσμού, αλλά και το 35% του παραγόμενου ΑΕΠ. Τα τελευταία 4.5 χρόνια κάναμε την Περιφέρεια ορατή στην Ευρώπη και στα διεθνή φόρα.
Για την εθνική τραγωδία είχα πει ότι ακόμη κι αν κάτι τύχει στη βάρδιά σου, θα πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες. Υπάρχει… κόμμα και δευτερεύουσα πρόταση. Κάποιοι επέλεξαν να αναδείξουν μονάχα τη μισή πρόταση, επειδή έτσι τους βόλευε, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Επέλεξα τον απόλυτο σεβασμό
Δεν υπήρξα εγώ άτυχη. Άτυχοι ήσαν όσοι έχασαν τη ζωή τους, οι μαυροφορεμένοι συμπολίτες μας, εκείνοι που δοκιμάζονται γιατί έχασαν δικούς τους και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Έναντι όλων αυτών, επέλεξα τον απόλυτο σεβασμό, και δεν βγήκα όπως οι κ. κ. Γεωργιάδης και Λοβέρδος, και να φωνάζω περί σκευωρίας. Η σιωπή αυτή και η διαστρέβλωση της δήλωσής μου, έτυχαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους και τη μετέφρασαν σε ανοχή ή «ατυχία».
Έχω πει πολλές φορές ότι αβελτηρία, αδράνεια, αμέλεια υπηρεσιακού παράγοντα, πρέπει να οδηγεί σε παραίτηση πολιτικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Ο νόμος λέει ότι, κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, η κατάσβεση είναι αποκλειστική ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως και η διάσωση-διαφυγή των συμπολιτών μας, εφόσον κινδυνεύουν.
Από τη μια υπήρξε η στάση της ανάληψης πολιτικής ευθύνης και να μην λιποτακτήσω μπροστά στο ενδεχόμενο απόδοσης δικαστικών ευθυνών, και το άλλο ήταν να εργαστώ. Και όχι να είμαι σε μια παραλία στα Χανιά και να σχολιάζω τις πυρκαγιές.
Ανεξάρτητα της θλίψης, του πόνου και της ανάγκης να εξηγώ τα αυτονόητα, ανασκουμπωθήκαμε και δουλέψαμε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Έχουν γίνει δυο εθνικές τραγωδίες. Ακολούθησαν και άλλες, σε Περιφέρειες της χώρας όπου υπήρξαν νεκροί. Όλα αυτά δείχνουν ότι, ή θα σοβαρευτούμε και θα ανασκουμπωθούμε, ώστε να μην δίνουμε διαρκώς ραντεβού με την επόμενη εθνική τραγωδία, ή θα αναζητούμε Ιφιγένειες σαν τη Δούρου.
Προσωπικά θα προτιμούσα να είχε πάει η υπόθεση στο ακροατήριο… χθες. Οι αντίπαλοί μου αντιμετωπίζουν την Περιφέρεια Αττικής ως λάφυρο, που πρέπει να κερδίσουν έστω και πετώντας λάσπη.
Στηρίζουμε τις πληγείσες περιοχές
Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με 10 εκατομμύρια ευρώ, σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης, τις επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές.
Σε επίπεδο κοινωνικής στήριξης, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δημιουργήσαμε και το Κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και διοικητικής υποβοήθησης, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και το social network Attica, για λύσεις σε άμεσα προβλήματα.
Παράλληλα, συνδράμουμε και στηρίζουμε το Πυροσβεστικό Σώμα. Πέρυσι το καλοκαίρι, όταν βγήκαν οι διάφοροι τυμβωρύχοι, κανείς δεν σκέφτηκε το ηθικό και το αξιόμαχο των γυναικών και των ανδρών της Πυροσβεστικής, που είχαν ακόμη πολλές μάχες να δώσουν, καθώς βρισκόμασταν διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Οι πυροσβέστες είναι άνθρωποι που, με μισθό αναντίστοιχο της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλουν, παίρνουν τη μάνικα και σώζουν ζωές.
Η Περιφέρεια Αττικής παραχώρησε, για τις ανάγκες του, στο Πυροσβεστικό Σώμα το ΚΤΕΟ Μεγάρων, για να ενισχύσουμε τις υποδομές που έχουν, ενώ χρηματοδοτούμε με 5 εκατομμύρια ευρώ την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων.
Συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο για να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο σύστημα έγκαιρης πληροφόρησης και ενημέρωσης.
Μπροστά στους κατοίκους και την οργή τους, σκύβουμε όλοι με σεβασμό το κεφάλι. Επέλεξα να δράσω. Να μην μπω στη λογική του «παρέλαβα καμένη γη» και «φταίνε οι προηγούμενοι». Υπάρχουν φυσικά διαχρονικές ευθύνες, αλλά δεν μου πάει να λέω «κοίτα τον προηγούμενο».
Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν φωτιές. Και δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον δημόσιο διάλογο, δείχνει ότι μας ενδιαφέρει μονάχα το προεκλογικό κέρδος και όχι η ουσία.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατούλης λέει κάτι επικίνδυνο, που θα πρέπει να μας τρομάζει όλους. Να συντονίζει ο Περιφερειάρχης. Να… τραβάει και το αυτί του πυροσβέστη, αν χρειάζεται.
Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Στη Μάνδρα είχαμε ένα περιστατικό που έτυχε μελέτης διεθνών ερευνητικών κέντρων, λόγω της σπανιότητάς του. Ακόμη και έτσι να μην ήταν όμως, πρέπει να πω ότι με σχέδια πόλης του παρελθόντος, δόθηκε το δικαίωμα στους συμπολίτες μας να χτίσουν μέσα σε ποτάμια. Ποτάμια που… εξαφανίστηκαν από το σχέδιο πόλης. Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Αττικής, μελέτη είχαμε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016 και από τότε τρέξαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα έργα που γίνονται, δεν είναι ανταποδοτικά για το πένθος και την καταστροφή, είχαν σχεδιαστεί πριν από τις τραγωδίες.

Best Of

Ο Χάρης Ρώμας ανοίγει περπατησιά για τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το όνομα του Χάρη Ρώμα αρχίζει και...

Η ευρωπαϊκή αύρα που φέρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Δημήτρης...

Φ. Κρανιδιώτης: Φτάνουν πια οι ενοχές

Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης Πηγή: newsbreak.gr   Χθες έγιναν δύο χυδαιότητες. Κατά...

Κικίλιας: Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις

«Όταν μιλάμε για τουρισμό, μιλάμε για έναν πολυεπίπεδο μοχλό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Δειλός, μοιραίος και άβουλος. Ο σχολιαστής κάθε τραγωδίας της (δικής του) Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Πάλι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Πάλι... σχολιασμός...

Το ξέσπασμα των Ομπάμα για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τώρα είναι αργά, και το καταλαβαίνουν και...

Τι ντροπή, Θεέ μου… Στη μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τόση πρόοδος χαμένη... Μισός αιώνας, και βάλε....

Ο Χάρης Ρώμας ανοίγει περπατησιά για τον Δήμο Χαλανδρίου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Το όνομα του Χάρη Ρώμα αρχίζει και...

Η ευρωπαϊκή αύρα που φέρνει ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με τις εκλογές να πλησιάζουν, ο Δημήτρης...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Δειλός, μοιραίος και άβουλος. Ο σχολιαστής κάθε τραγωδίας της (δικής του) Αμερικής

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Πάλι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Πάλι... σχολιασμός στα όρια του επικηδείου. Πάλι τα ίδια... Ο Τζο Μπάιντεν, βγαλμένος από τους "Μοιραίους" του...

Το ξέσπασμα των Ομπάμα για την κατάργηση του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τώρα είναι αργά, και το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα ωστόσο, δίνουν τη μάχη τους, μέσω των...

Τι ντροπή, Θεέ μου… Στη μεγαλύτερη Δημοκρατία στον κόσμο…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Τόση πρόοδος χαμένη... Μισός αιώνας, και βάλε. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην...