Ρένα Δούρου: Παρεμβάσεις αλληλεγγύης για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη


 
Σε συνέντευξή της σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ανέδειξε τα αδιέξοδα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, «φανερώνοντας ότι έχει ποντάρει σε ‘λάθος άλογο’, καθώς ζητά, με μοναδικό επιχείρημά της την καταστροφολογία, εκλογές». Η ίδια τονίζει ότι πλέον ο τόπος έχει εισέλθει σε μια κανονικότητα.
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου αναφερόμενη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θέτει το διακύβευμα: «επιστροφή στις πρακτικές του ‘χθες’ ή συνέχιση όλων αυτών που εμείς ξεκινήσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, και τα οποία γίνονται για πρώτη φορά;», ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αντίπαλοί μας στην Αττική δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου παρατηρεί ότι το «ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία ‘σκιά’, ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι, από πολιτικό φανατισμό, έχουν θολωμένη κρίση».
Η ίδια αναφέρεται επιγραμματικά στο έργο που γίνεται σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και τονώνουν τις τοπικές αγορές».
Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:
Δυνατά και αθόρυβα δουλεύουμε επί τέσσερα χρόνια, ανατρέποντας τις παλιές πρακτικές
«Εμείς δυνατά και αθόρυβα δουλεύουμε επί τέσσερα χρόνια, ανατρέποντας τις παλιές πρακτικές» αναφέρει η Ρένα Δούρου προσθέτοντας: «Αυτό, προφανώς, ενοχλεί ορισμένους. Εκείνους που θέλουν την επιστροφή στον ‘παλιό καλό καιρό’».
Η ίδια, περιγράφει το έργο που συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, αναφερόμενη σε απτά παραδείγματα:
Επενδύσαμε και επενδύουμε σε έργα υποδομής, όπως τα αντιπλημμυρικά, που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Στην Αττική λειτουργούν 327 εργοτάξια, που δίνουν δουλειά σε πολύ κόσμο και τονώνουν τις τοπικές αγορές.
Συμβάλλουμε στην αλυσίδα αλληλεγγύης, με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος ευπαθών κοινωνικών ομάδων, με τη λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία, κέντρων για αστέγους, για κακοποιημένες γυναίκες. Χρηματοδοτούμε με 40 εκατομμύρια την αγορά υλικοτεχνικής υποδομής για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και με 13 εκατομμύρια τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Χρηματοδοτούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αξίας 8,5 εκατομμυρίων. Στεκόμαστε στο πλευρό των πυροσβεστών, με τη χρηματοδότηση αγοράς 35 οχημάτων αξίας 5 εκατομμυρίων, ενώ παραχωρήσαμε στο Σώμα το πρώην ΚΤΕΟ Μεγάρων για την κάλυψη αναγκών του. Στηρίζουμε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, χρηματοδοτώντας με 5 εκατομμύρια την αγορά οχημάτων και εξοπλισμού.
Επενδύουμε στον πολιτισμό: για πρώτη φορά η Περιφέρεια στηρίζει την καθολικά προσβάσιμη τέχνη για άτομα με αναπηρία.
Ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία «σκιά»
Στο ερώτημα περί ευθυνών για την ανείπωτη τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η Περιφερειάρχης Αττικής τονίζει ότι «ούτε από το θεσμικό πλαίσιο ούτε από την κοινή λογική προκύπτει κάποια επιχειρησιακή ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης, η απόφαση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση λαμβάνεται μόνο έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής και μάλιστα εγκαίρως και επακριβώς. Τέτοια εισήγηση δεν δόθηκε».
Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αναφέρει:
Μπροστά σε μια τέτοια εθνική τραγωδία, η αντικειμενική πολιτική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και του κράτους είναι δεδομένη, και μάλιστα διαχρονικά. Η άναρχη δόμηση με τη δημιουργία παγίδων θανάτου, η μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο μη εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, τα κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων παράγουν ευθύνες οι οποίες πάνε πίσω στον χρόνο και αφορούν όλους μας.
Υπάρχουν επίσης ποινικές ευθύνες, οι οποίες προκύπτουν από παραβάσεις του νομικού πλαισίου. Αυτές ακριβώς ερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη, εξετάζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Δήμους και Περιφέρεια.
Δεν πρόκειται να πάρω τη σκυτάλη από άλλους πολιτικούς, οι οποίοι, όταν τους ερευνά η Δικαιοσύνη, αρχίζουν να κραυγάζουν περί συκοφάντησης, απειλούν δικαστικούς λειτουργούς με μηνύσεις, μιλούν για σκευωρίες, πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικές διώξεις. Σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες μιας δημοκρατικής, ευνομούμενης πολιτείας, κανένας πολιτικός, κανένας από τους «ισχυρούς», δεν πρέπει να τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της απέναντί τους, πάντοτε εντός των ορίων των κανόνων δικαίου. Έτσι θα αποκατασταθεί η έννοια της πολιτικής υπό το αριστοτελικό πρίσμα.
Παρότι πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την Περιφέρεια, ακολουθώ την προβλεπόμενη από τη Δικαιοσύνη διαδικασία, χωρίς κραυγές, με την πεποίθηση ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί σε κάποιο από τα στάδια της όλης διαδικασίας. Ζητούμενο για εμένα είναι να μη μείνει τελικά καμία «σκιά», ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι, από πολιτικό φανατισμό, έχουν θολωμένη κρίση.
Αναφερόμενη στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και αποτιμώντας τα αποτελέσματα της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Ρένα Δούρου υπογραμμίζει:
Είναι κατ’ αρχάς η πρώτη κυβέρνηση που αποκατέστησε τις συμμαχικές κυβερνήσεις στα μάτια των πολιτών, καθώς αυτές είχαν ταυτιστεί με την επιβολή μνημονίων. Δεύτερον, η σημερινή κυβέρνηση εκφράζει ένα νέο ήθος, γιατί βασίζεται σε προγραμματική συμφωνία, και όχι σε λευκά χαρτιά που συμπληρώνονταν κατόπιν εορτής, όταν δηλαδή οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν ήδη συμφωνήσει στο «μοίρασμα» των υπουργείων.
Ο τόπος έχει εισέλθει στο κεφάλαιο «κανονικότητα»
Είναι μια κυβέρνηση που, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες, έφερε αποτελέσματα. Έβαλε τέλος στην επιτροπεία, μειώνει την ανεργία, επαναρυθμίζει τις σχέσεις εργασίας υπέρ των εργαζομένων, δημιουργεί κοινωνικό κράτος. Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι ο τόπος έχει εισέλθει στο κεφάλαιο «κανονικότητα». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας.
Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η προγραμματική συμφωνία για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας μην προτρέχουμε, λοιπόν. Το αναμφισβήτητο είναι η στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, με τη συνέντευξή του στο Open TV, ξεκαθάρισε το τοπίο. Αποσαφήνισε ότι, στην περίπτωση που ο Π. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του, θα επιλέξει τον καθαρό δρόμο της δημοκρατικής νομιμότητας. Της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή και των εκλογών, εφόσον λάβει λιγότερες από 151 ψήφους. Ήταν μια τοποθέτηση που εξέθεσε την αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδά της και φανερώνοντας ότι έχει ποντάρει σε «λάθος άλογο», καθώς ζητά, με μοναδικό επιχείρημά της την καταστροφολογία, εκλογές.

Best Of

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε… με το κοπάδι στην πλάτη

«Ο κ. Μητσοτάκης, με το χθεσινό του διάγγελμα, αποδεικνύει...

Σπυρόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να υποβαθμίσει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Πού είναι ο (“Τουρκοφάγος”) Μενέντεζ, να… βυθίσει το γεωτρύπανο του Ερντογάν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Κάτι τέτοιες ώρες χρειάζεσαι έναν φίλο. Διόρθωση,...

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης πιάστηκε… με το κοπάδι στην πλάτη

«Ο κ. Μητσοτάκης, με το χθεσινό του διάγγελμα, αποδεικνύει...

Σπυρόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να υποβαθμίσει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Σακελλαροπούλου: Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την παρακάτω δήλωση: Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η...

Πού είναι ο (“Τουρκοφάγος”) Μενέντεζ, να… βυθίσει το γεωτρύπανο του Ερντογάν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Κάτι τέτοιες ώρες χρειάζεσαι έναν φίλο. Διόρθωση, έναν... ήρωα, σαν τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ τον... Τουρκοφάγο. Εκείνον που "καθαρίζει" διαρκώς για την...

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι ανήμπορος

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ OPEN ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΛΑΘΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Σε τηλεοπτική του παρουσία...