Ρένα Δούρου: Μαζί, καταφέραμε πολλά…


 
Η Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τους εργαζομένους της Περιφέρειας Αττικής, για τις «νίκες καθημερινότητας» που πέτυχαν την τελευταία πενταετία, προς όφελος των πολιτών
 
«Καταφέραμε πολλά και σημαντικά για τα οποία έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι και υπερήφανες» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 5ετούς συνεργασίας μαζί τους, στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
«Καταφέραμε, εργαζόμενοι και διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, να κάνουμε ορατή την Περιφέρεια Αττικής, να ανοίξουμε την Περιφέρεια στους πολίτες και όχι στα κάθε είδους συμφέροντα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της «δεν αντιμετωπίσαμε τους εργαζόμενους με βάση την κομματική τους ταυτότητα».
 
“Η ακύρωση της απλής αναλογικής ανατρέπει την πολιτική βούληση και την επιλογή των πολιτών, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας»
 
Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να λειτουργήσει ως «ανάχωμα στην επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη για την απαξίωση της Πολιτικής και της Δημοκρατίας».
«Απαξίωση η οποία σχετίζεται με την αλλοίωση των συσχετισμών δυνάμεων που προέκυψαν από τη λαϊκή ψήφο. Με την ακύρωση, με νομοθετική ρύθμιση, εκ των υστέρων, της απλής αναλογικής».
Η ίδια τόνισε πως πρόκειται για «μια ενέργεια άτοπη, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση που ανατρέπει την πολιτική βούληση και την επιλογή των πολιτών. Μια ενέργεια που δεν δικαιολογείται με την επίκληση της κυβερνησιμότητας. Μια ενέργεια που ακυρώνει στην πράξη την απλή αναλογική, αυτή τη σοβαρή τομή δημοκρατίας στα τοπικά πράγματα».
«Μια ενέργεια που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας γιατί, πέραν των άλλων, πλήττει τη διαφανή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, καθιστώντας τα συλλογικά της όργανα, Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, διακοσμητικά στοιχεία, ευνοώντας τις παρασκηνιακές συναλλαγές», παρατήρησε.
 
“Καταφέραμε να θέσουμε τον πολίτη και τις ανάγκες της κοινωνίας στο επίκεντρο των αποφάσεων”
 
Η Ρένα Δούρου περιέγραψε τα απτά αποτελέσματα του έργου που έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια και μίλησε για έναν κύκλο που κλείνει και «δεν αφορά μία διοίκηση, μία παράταξη ή ένα πρόσωπο. Αλλά μια συλλογική προσπάθεια για μια κοινή υπόθεση. Την άσκηση διοίκησης προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών, του περιβάλλοντος. Ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης, με αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία».
Η ίδια έκανε λόγο για «μια κοινή συλλογική προσπάθεια, στην οποία ήσασταν συμπαραστάτες, συνεργάτες, συμμέτοχοι», αναφέροντας ενδεικτικά:

 • Καταφέραμε να θέσουμε τον πολίτη και τις ανάγκες της κοινωνίας στο επίκεντρο των αποφάσεων,
 • καταφέραμε να κάνουμε τη διαφορά με 1.250 έργα, προϋπολογισμού 2.1 δισ. ευρώ και 360 ανοικτά εργοτάξια και στους 66 δήμους της Αττικής,
 • καταφέραμε να χτίσουμε ένα σοβαρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, είτε στηρίζοντας όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είτε συμβάλλοντας στη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, είτε με το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους»,
 • καταφέραμε να θωρακίσουμε την Αττική, με υποδομές που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, είτε πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα είτε για περιβαλλοντικές υποδομές,
 • καταφέραμε να αποκτήσει η Αττική νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, στη βάση των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών επιταγών, των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης,
 • καταφέραμε να προωθήσουμε την υγιή, καινοτόμο, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα με τη στήριξη των νέων, των γυναικών, των συνεργατικών σχηματισμών καθώς και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
 • καταφέραμε να δώσουμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα της Αττικής,
 • καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν νέο Πολιτιστικό χάρτη της Αττικής με ανακαίνιση παλιών υποδομών, δημιουργία νέων και στήριξη καθολικά προσβάσιμων εκδηλώσεων,
 • καταφέραμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο πλαίσιο μαζικού αθλητισμού,
 • καταφέραμε να αποκτήσει, για πρώτη φορά η Αττική σύγχρονη ολιστική τουριστική προβολή,
 • καταφέραμε να κάνουμε την Αττική σύγχρονη, ευρωπαϊκή περιφέρεια με όρους ψηφιακής εξυπηρέτησης των πολιτών,
 • επιδείξαμε μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς είτε πατάσσοντας κυκλώματα είτε μετέχοντας σε πρωτοπόρες πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο Ακεραιότητας για τις δημόσιες συμβάσεις, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
 • καταφέραμε το Περιφερειακό Συμβούλιο, το ανώτερο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης,
 • καταφέραμε να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε πριν από πέντε χρόνια: “ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας”, “νέο αναπτυξιακό – παραγωγικό πρότυπο”, “προστασία και οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος”, “πολιτισμό για όλους”,
 • πολλές φορές, λόγω θεσμικών κενών, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε νέους θεσμικούς δρόμους, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την Περιφέρεια, όπως έγινε με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου, όπου η Αττική διακρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την πρωτοπόρα δομή του Κέντρου Logistics,
 • παραδίδουμε σήμερα, χάρη στην κοινή μας δουλειά, μια Περιφέρεια, που ανταποκρίνεται στα πρότυπα μιας λειτουργικής, σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεσματικής, που γνωρίζει πως να αναζητά λύσεις, υπερβαίνοντας εμπόδια, πέρα από παραταξιακά στεγανά, κούφιους βερμπαλισμούς, φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ασκεί διοίκηση, δεν αναζητά την επίδειξη – στοχεύει στην ουσία, και όχι στην τηλεθέαση. Ακριβώς αυτή την Τοπική Αυτοδιοίκηση που υπηρετήσαμε μαζί. Όχι χωρίς αντιθέσεις ή συγκρούσεις, όχι χωρίς σφάλματα ή αδεξιότητες, όπως συμβαίνει πάντα σε ζωντανούς οργανισμούς. Πάντα όμως με εντιμότητα και ακεραιότητα και με αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

 
 
“Καλούμαστε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία
και τα κοινωνικά κεκτημένα”
 
 
«Η “Δύναμη Ζωής”, με την εμπιστοσύνη που έδειξε στις δυνάμεις και τις δυνατότητες των λειτουργών της Δημόσιας Διοίκησης, έδειξε, στην πράξη, το πώς μπορεί να ασκηθεί αποτελεσματικά διοίκηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής.
 
«Κερδίσαμε μαζί αυτό το στοίχημα», είπε απευθυνόμενη στους εργαζόμενους. «Ο αγώνας όμως για μια Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των πολιτών και του περιβάλλοντος, συνεχίζεται. Με νέους όρους, σε ό,τι αφορά τη “Δύναμη Ζωής” – από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πλέον».
 
«Η αποστολή ωστόσο παραμένει η ίδια: η συνέχιση εκείνων που ξεκίνησαν, η διαφύλαξη όσων επιτεύχθηκαν, η διεκδίκηση της υλοποίησης εκείνων που εκκρεμούν. Όχι για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, ειδικά μάλιστα στη σημερινή συγκυρία», σημείωσε η ίδια.
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι «σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, καλούμαστε – ο καθένας από τη θέση ευθύνης του – να παλέψουμε για να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τη Δημοκρατία». «Καλούμαστε να δώσουμε αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά».
«Οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, οι ελίτ της εξουσίας θέλουν την πολιτική ένα κλειστό κλαμπ διαχείρισης προς όφελός τους, ζητημάτων κρίσιμων για το σύνολο της κοινωνίας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, οι κοινωνικές δομές, η διαχείριση των δημόσιων χώρων. Θέματα που η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αντιμετώπισε στη διάρκεια της θητείας της, επιχειρώντας να δώσει δημοκρατικές και προοδευτικές απαντήσεις. Αυτές ακριβώς τις απαντήσεις που δεσμεύομαι, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και κυρίως τους νέους συμπολίτες μας, ότι θα συνεχίσω να δίνω και να υπερασπίζομαι», τόνισε η Ρένα Δούρου.
Την Περιφερειάρχη υποδέχθηκε στον χώρο ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Ηλίας Δόλγυρας, ο οποίος την ευχαρίστησε για τη συνεργασία.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Έργων και Υποδομών Ελένη Βελγάκη και το μέλος ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Κυριακόπουλος.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι