Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει τη διγλωσσία

Στις σοβαρές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης στην ανθρωπιστική τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λέσβο με τους πρόσφυγες / μετανάστες, αναφέρθηκε σήμερα η Ρένα Δούρου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα η Ρ. Δούρου υπογράμμισε την ανάγκη, αφενός η ΕΕ να αποκτήσει επιτέλους συνεκτική πολιτική ασύλου και μεταναστευτική πολιτική στη βάση των αρχών του δίκαιου καταμερισμού της ευθύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Και αφετέρου, η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα στέγη και προστασία στους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση των νησιών, με συντονισμένη μετακίνησή τους προς την ενδοχώρα. “Μόνο έτσι θα αποφευχθούν νέες τραγωδίες”.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι εδώ κι έναν χρόνο η κυβέρνηση έχει αφήσει άλυτα σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό – προσφυγικό, δεν έχει αποσυμφορήσει τα νησιά, ενώ ανέδειξε τη διγλωσσία της, φέρνοντας ως παράδειγμα την τοποθέτηση της κ. Ντ. Μπακογιάννη σε γερμανικό ραδιόφωνο που θυμίζει την ανάγκη τήρησης των ευρωπαϊκών αρχών για μια συνεκτική πολιτική, στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα προσφύγων – μεταναστών.

“Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό ή ελληνο-τουρκικό ζήτημα. Απαιτούνται άμεσες, συντονισμένες δράσεις, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την υποδοχή, την μετεγκατάσταση και την ένταξη των προσφύγων / μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες”, τόνισε η Ρ. Δούρου, υπενθυμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των επιπέδων διακυβέρνησης. “Κάτι που έχουν καταδείξει οι εκθέσεις του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την υποδοχή, την ένταξη, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, το ρόλο των περιφερειακών τοπικών αρχών, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου”, παρατήρησε η ίδια.

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι