Ρένα Δούρου: Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας

«Το κλιματικό διακύβευμα αφορά τη δίκαιη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και στην κλιματική ουδετερότητα με περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών, αποκέντρωση της λήψης των αποφάσεων». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου στη διαδικτυακή Ημερίδα για το «Κλίμα και πολιτική την επόμενη ημέρα της πανδημίας» που διοργάνωσε χθες ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην ημερίδα μετείχαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, νεολαίοι και ακτιβιστές.

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο πράσινο συμβόλαιο με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο, στη βάση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, της Νέας Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ. «Αυτό το νέο συμβόλαιο πράσινης μετάβασης να διαπερνά και να εμποτίζει απ άκρη σε άκρη τον νέο προγραμματικό λόγο της σύγχρονης Πράσινης Αριστεράς», παρατήρησε η υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στόχος η αποδόμηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο: «για να μετατρέψουμε με τους δικούς μας όρους, μέσα από ένα πλατύ μέτωπο όλων των προοδευτικών δυνάμεων, την κρίση σε ευκαιρία για τους πολλούς, εκείνους που βιώνουν σκληρότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας». «Ευκαιρία για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και δίκαιης μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία», υπογράμμισε η Ρ. Δούρου.

«Η μετά την πανδημία εποχή φίλες και φίλοι σηματοδοτεί την αναμέτρηση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων φιλοσοφιών: από τη μία, το μέχρι σήμερα κυρίαρχο μοντέλο της αγοράς, που με την «αόρατη χείρα» της βλάπτει από τη δημόσια υγεία ως το περιβάλλον, ιδιωτικοποιεί δημόσια αγαθά όπως είναι η υγεία, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και έχει διαταράξει σοβαρά το κλίμα. Και από την άλλη, ένα πολύχρωμο μέτωπο δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, με τους νέους επικεφαλής, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, που διεκδικούν ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, ένα νέο παραγωγικό και  καταναλωτικό πρότυπο, με διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας».

Η ίδια τόνισε την ανάγκη «ενημέρωσης, συντονισμού και δράσης». «Ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης επιβάλλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να επανεφεύρουμε τον τρόπο που ασκούμε πολιτική, από κάτω – πάνω, bottom – up» παρατήρησε προσθέτοντας ότι «απέναντι μας έχουμε ισχυρά κέντρα εξουσίας, λόμπι άνθρακα, φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων, που επηρεάζουν καθοριστικά τις κυβερνητικές πολιτικές». «Πρέπει να δράσουμε τώρα, να δώσουμε τη μάχη του αιώνα μας». «Σε αυτή τη μάχη διαρκείας κατά της κλιματικής κρίσης, υπέρ της πράσινης, δίκαιης μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσα από νέο παραγωγικό μοντέλο, νέο καταναλωτικό πρότυπο, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, δεν περισσεύει κανείς και καμία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε τέλος η Ρένα Δούρου στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που «όπως υπογραμμίζουμε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, βρίσκεται κοντά στους πολίτες για θέματα όπως είναι η κλιματική κρίση ή το μεταναστευτικό / προσφυγικό, προσφέροντας κρίσιμα εργαλεία αντιμετώπισής τους με όρους κοινωνικής συνοχής, σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Best Of

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ δείχνει κάθε μέρα το πραγματικό πρόσωπό της

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία...

Μάντζος: Οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν… με χέρια και πόδια

Στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 και...

Μαρινάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε τη χώρα όρθια σε δύσκολες συνθήκες

Τον νομό Χανίων επισκέφτηκαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

ΟΠΑΠ Game Time: Ο Κώστας Κατσουράνης για τους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει σήμερα με τα τέσσερα παιχνίδια...

Αρχίζουν οι προημιτελικοί στο Παγκόσμιο με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει από σήμερα στη δράση με...

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ δείχνει κάθε μέρα το πραγματικό πρόσωπό της

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Η… συναισθηματική σχέση του Σημίτη με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Μη διαχειρίσιμος. Όσα...

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

ΟΠΑΠ Game Time: Ο Κώστας Κατσουράνης για τους προημιτελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει σήμερα με τα τέσσερα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης. Η 8η εκπομπή ΟΠΑΠ Game Time, αφιερωμένη στη μεγάλη διοργάνωση, φιλοξενεί έναν...

Αρχίζουν οι προημιτελικοί στο Παγκόσμιο με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο επιστρέφει από σήμερα στη δράση με τα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παιχνίδια Βραζιλία-Κροατία (17:00) και Ολλανδία-Αργεντινή (21:00)...

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ δείχνει κάθε μέρα το πραγματικό πρόσωπό της

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα in.gr. Αναλυτικά: -Ποιο είναι το ζήτημα που νομίζετε ότι έχει πλήξει πιο πολύ...