Ρένα Δούρου: Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Δημοκρατία μπορεί να μπει σε παρένθεση, είναι βαθιά γελασμένος

Για “’λίγη’ και ‘ανεύθυνη’ απέναντι στους πολλούς, ‘γαλαντόμα’ απέναντι στους λίγους”,  κυβέρνηση “μαθητευόμενων μάγων και ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού” κάνει λόγο η Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας σήμερα στην κυριακάτικη Kontranews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιτζή.

Η ίδια εξηγεί ότι κυβέρνηση Μητσοτάκη  “δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο αυτό χρόνο, που ευσυνείδητα της προσέφεραν οι πολίτες και το ΕΣΥ, για να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβει γιατρούς, να διασφαλίσει τα διαγνωστικά τεστ για να περάσουμε με ασφάλεια στην επόμενη φάση”. Υπογραμμίζει ότι “απέναντι στην υποδειγματική στάση ευθύνης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας και όλοι οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας που υπερέβησαν εαυτούς, κερδίζοντας την πρώτη φάση της κρίσης, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε αεριτζίδικα. Χρησιμοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για δουλίτσες προς όφελος ημετέρων”.

“ Η περίπτωση του αντιπεριβαλλοντικού, αντισυνταγματικού νόμου Χατζηδάκη, που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες προβάλλοντας βάναυσα τη Δημοκρατία, είναι χαρακτηριστική του τι έρχεται”, λέει η τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας τον χαρακτηρισμό “οικολογικό πραξικόπημα” για το νόμο Χατζηδάκη. “Ανοίγει κερκόπορτα για περιβαλλοντικά εγκλήματα με τη βούλα της ΝΔ”, συμπληρώνει.

Αναφερόμενη στην αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι : “Ευτυχώς για τον τόπο, ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης”. “Παράλληλα από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν βάζουμε πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την έκτακτη ανάγκη σε κανονικότητα, κάνοντας αμφίβολης νομιμότητας μπίζνες, επιδεικνύοντας αυταρχισμό και μετατρέποντας την καραντίνα σε κρίση Δημοκρατίας”.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, το Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί  ότι η κυβέρνηση είναι “Ικανή να επιδείξει πολιτικό καιροσκοπισμό, το ίδιο έκανε και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση”. “Θα είναι εκλογές με απλή αναλογική και μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία”.

“Το κρίσιμο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη, αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για ένα ευρύ, δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης, με αριστερό, κοινωνικό, πράσινο πρόσημο. Στη βάση μιας συγκεκριμένης, αξιόπιστης, ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου”, τονίζει η Ρένα Δούρου.

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου:

  • Δυστυχώς η κυβέρνηση απέναντι στην υποδειγματική στάση ευθύνης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας και όλοι οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας που υπερέβησαν εαυτούς, κερδίζοντας την πρώτη φάση της κρίσης, συμπεριφέρθηκε αεριτζίδικα. Χρησιμοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για δουλίτσες προς όφελος ημετέρων.
  • Ευτυχώς για τον τόπο, ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης. Παράλληλα από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν βάζουμε πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την έκτακτη ανάγκη σε κανονικότητα, κάνοντας αμφίβολης νομιμότητας μπίζνες, επιδεικνύοντας αυταρχισμό και μετατρέποντας την καραντίνα σε κρίση Δημοκρατίας.
  • Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Δημοκρατία μπορεί να μπει σε παρένθεση, είναι βαθιά γελασμένος. Θα βρει απέναντί του, όχι ένα κόμμα ή έναν άνθρωπο, αλλά την κοινωνία, στην οποία οφείλει να λογοδοτήσει.
  • Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη της χώρας αλλά η… πολιτική εξόντωση του… Αλέξη Τσίπρα. Και ούτε είναι τυχαίο αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, ότι ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση!
  • Ο νόμος δυστυχώς πλέον του κ. Χατζηδάκη απορυθμίζει, με χειρουργικό τρόπο, κάθε δικλείδα ασφαλείας στην προστασία του περιβάλλοντος. Ανοίγει κερκόπορτα για περιβαλλοντικά εγκλήματα με τη βούλα της ΝΔ. Για αυτό και μιλήσαμε για “οικολογικό πραξικόπημα”.
  • Οι  μαθητευόμενοι μάγοι και οι “ταλιμπάν” του νεοφιλελευθερισμού που θεωρούν τα δημόσια αγαθά, όπως την υγεία, την εργασία, το περιβάλλον, την παιδεία, προϊόντα προς πώληση, και τις ασφαλιστικές δικλείδες της κοινωνικής συνοχής, όπως οι συντάξεις ή η στήριξη των δημόσιων επιχειρήσεων, περιττές “υπερυθμίσεις”, είναι η επιταχυντές της νέας εποχής της κοινωνικής, περιβαλλοντικής, κλιματικής βαρβαρότητας.

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στην Κυριακάτικη Kontranews και τον Χρήστο Κυμπιτζή:

 

Ρένα Δούρου (Μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

Αν πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι η Δημοκρατία μπορεί να μπει σε παρένθεση, είναι βαθιά γελασμένος

 

 

Μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, η Ρένα Δούρου χαρακτηρίζει “οικολογικό πραξικόπημα” τον νέο νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τονίζει πως η ΝΔ δείχνει πως “δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο, αλλά για την πολιτική της επιβίωση”. Υποστηρίζει πως η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την κρίση “ως ευκαιρία για δουλίτσες” και πως “συμπεριφέρθηκε αεριτζίδικα” απέναντι στην “υποδειγματική στάση ευθύνης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας και όλοι οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας που υπερέβησαν εαυτούς”. Επιπλέον, επισημαίνει πως αν στηθούν πρόωρες κάλπες “κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί” κάνοντας λόγο για “πολιτικό καιροσκοπισμό” των κυβερνώντων…

 

 

Ασκήσατε σφοδρή κριτική για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο… Τι αλλαγές θα φέρει στις ζωές μας;

 

Ο νόμος δυστυχώς πλέον του κ. Χατζηδάκη απορυθμίζει, με χειρουργικό τρόπο, κάθε δικλείδα ασφαλείας στην προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό άλλωστε και ο κατ’ όνομα πλέον υπουργός Περιβάλλοντος τον ψήφισε, άρον – άρον, χωρίς διάλογο, σε μια έρημη, λόγω πανδημίας, Βουλή, με μόνους συμμάχους τον ΣΕΒ και τον Σύλλογο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση μεγάλων και μικρών συμφερόντων σε βάρος της φύσης, των προστατευόμενων περιοχών σε όλο τον τόπο – κάτι που θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά γιατί ήδη ζούμε τις ακραίες συνέπειες της κλιματικής κρίσης, από τον Έβρο ως την Κρήτη, με φονικές και καταστροφικές πλημμύρες, πυρκαγιές. Όλα αυτά θα γίνονται συχνότερα και εντονότερα. Στην Αττική για παράδειγμα με την κατάργηση των φορέων προστασίας της Πάρνηθας και του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, ανοίγει κερκόπορτα για περιβαλλοντικά εγκλήματα με τη βούλα της ΝΔ. Για αυτό και μιλήσαμε για “οικολογικό πραξικόπημα”.

 

Πώς αποτιμάτε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση; 

 

Η υγειονομική κρίση δεν έχει δυστυχώς τελειώσει. Βρισκόμαστε στη φάση εξόδου από τους περιορισμούς, χωρίς η κυβέρνηση να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της εργασίας, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλάζοντας διαρκώς προς το χειρότερο την εκτίμησή της για την εφιαλτική ύφεση, ανοίγοντας τα σχολεία σε αντίθεση με ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη και προκαλώντας τεράστια αναστάτωση σε γονείς, παιδιά, καθηγητές, χωρίς να ακούει τις επιφυλάξεις των επιστημόνων όπως του κ. Τσιόδρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση απέναντι στην υποδειγματική στάση ευθύνης που επέδειξαν οι συμπολίτες μας και όλοι οι άνθρωποι της δημόσιας υγείας που υπερέβησαν εαυτούς, κερδίζοντας την πρώτη φάση της κρίσης, συμπεριφέρθηκε αεριτζίδικα. Χρησιμοποίησε την κρίση ως ευκαιρία για δουλίτσες προς όφελος ημετέρων. Και δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο αυτό χρόνο, που ευσυνείδητα της προσέφεραν οι πολίτες και το ΕΣΥ, για να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία, να προσλάβει γιατρούς, να διασφαλίσει τα διαγνωστικά τεστ για να περάσουμε με ασφάλεια στην επόμενη φάση. “Λίγη” και “ανεύθυνη” απέναντι στους πολλούς. “Γαλαντόμα” απέναντι στους λίγους.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται τις τελευταίες μέρες να υιοθετεί μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική στάση… Για ποιον λόγο αλλάζει στρατηγική;

 

Φανταστείτε για μία στιγμή αν στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε ΝΔ και Μητσοτάκη. Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα είχε επιδείξει τη στάση ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε πλάτη από την πρώτη στιγμή στη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες προστασίας της κοινωνίας; Η εμπειρία από τον τρόπο που η ΝΔ – Αξιωματική Αντιπολίτευση αντέδρασε στο θέμα των Πρεσπών ή της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, μας δίνει την απάντηση. Ευτυχώς για τον τόπο, ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης. Παράλληλα από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι δεν βάζουμε πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την έκτακτη ανάγκη σε κανονικότητα, κάνοντας αμφίβολης νομιμότητας μπίζνες, επιδεικνύοντας αυταρχισμό και μετατρέποντας την καραντίνα σε κρίση Δημοκρατίας. Η περίπτωση του αντιπεριβαλλοντικού, αντισυνταγματικού νόμου Χατζηδάκη, που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες προβάλλοντας βάναυσα τη Δημοκρατία, είναι χαρακτηριστική του τι έρχεται. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 26 νομοσχέδια ως τα τέλη Ιουλίου. Αν πιστεύει ότι η Δημοκρατία μπορεί να μπει σε παρένθεση, είναι βαθιά γελασμένος. Θα βρει απέναντί του, όχι ένα κόμμα ή έναν άνθρωπο, αλλά την κοινωνία, στην οποία οφείλει να λογοδοτήσει.

 

 

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η κυβέρνηση εκλογικό αιφνιδιασμό; Το ρεπορτάζ λέει πως ο πρωθυπουργός δέχεται τέτοιες εισηγήσεις ώστε να πλήξει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα…

 

Αυτή η κυβέρνηση καθημερινά μας δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο αλλά για την πολιτική της επιβίωση, φυσικά με το αζημίωτο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε φαίνεται και από την αρθρογραφία σε φιλικά ΜΜΕ, ότι ο στόχος δεν είναι η ανάπτυξη της χώρας αλλά η… πολιτική εξόντωση του… Αλέξη Τσίπρα. Και ούτε είναι τυχαίο αυτό που όλοι διαπιστώνουμε, ότι ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση! Αυτό έκανε π.χ. ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή όπου ασκούσε κριτική στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο ίδιος ισοπέδωνε την προστασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές, κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί. Είναι απολύτως ικανή να επιδείξει πολιτικό καιροσκοπισμό, το ίδιο έκανε και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα είναι εκλογές με απλή αναλογική και μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για τη δημοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση που χρειάζεται ο τόπος, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.

 


Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει κοινά σημεία με το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της απλής αναλογικής; Φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές εσωκομματικές αντιδράσεις για αυτό το ενδεχόμενο… 

 

 

Το κρίσιμο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη, αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για ένα ευρύ, δημοκρατικό, προοδευτικό πόλο στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης, με αριστερό, κοινωνικό, πράσινο πρόσημο. Στη βάση μιας συγκεκριμένης, αξιόπιστης, ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Ειδικά σήμερα που, εξαιτίας της πανδημίας, αλλάζουν τα δεδομένα παγκοσμίως. Διαγράφεται μια νέα εποχή, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, κλιματικής βαρβαρότητας. Οι  μαθητευόμενοι μάγοι και οι “ταλιμπάν” του νεοφιλελευθερισμού που θεωρούν τα δημόσια αγαθά, όπως την υγεία, την εργασία, το περιβάλλον, την παιδεία, προϊόντα προς πώληση, και τις ασφαλιστικές δικλείδες της κοινωνικής συνοχής, όπως οι συντάξεις ή η στήριξη των δημόσιων επιχειρήσεων, περιττές “υπερυθμίσεις”, είναι η επιταχυντές της. Οι ολετήρες των ζωών μας. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Αυτό είναι το χρέος όλων μας, πάνω από μικροκομματικές και προσωπικές στοχεύσεις.

Best Of

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ δείχνει κάθε μέρα το πραγματικό πρόσωπό της

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία...

Μάντζος: Οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν… με χέρια και πόδια

Στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 και...

Μαρινάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε τη χώρα όρθια σε δύσκολες συνθήκες

Τον νομό Χανίων επισκέφτηκαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ δείχνει κάθε μέρα το πραγματικό πρόσωπό της

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε...

Η… συναισθηματική σχέση του Σημίτη με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Μη διαχειρίσιμος. Όσα...

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία...

Μάντζος: Οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν… με χέρια και πόδια

Στην εκπομπή «Ημερολόγιο» του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 και...

Μαρινάκης: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε τη χώρα όρθια σε δύσκολες συνθήκες

Τον νομό Χανίων επισκέφτηκαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Κωνσταντινόπουλος: Η ΝΔ δείχνει κάθε μέρα το πραγματικό πρόσωπό της

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα in.gr. Αναλυτικά: -Ποιο είναι το ζήτημα που νομίζετε ότι έχει πλήξει πιο πολύ...

Η… συναισθηματική σχέση του Σημίτη με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Μη διαχειρίσιμος. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν οι συγκυρίες ταξιδεύουν στο πολύ μακρινό και σκοτεινό...

Μιχαηλίδου: Ευθύνη όλων μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συμπερίληψης

Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία που εδραιώνονται στην ελληνική κοινωνία ως ένας από τους κύριους θεσμούς αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με...