Πώς νίκησε τον Ομπάμα ο… “μαφιόζος” Πούτιν

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Στο καινούριο βιβλίο που έγραψε, ο Μπαράκ Ομπάμα μιλάει και πάλι οραματικά. Φυσικά… Ο δημοφιλέστερος Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ παραμένει και ο πιο δραστήριος και παρεμβατικός, μετά την αποχώρησή του από το Οβάλ Γραφείο.

Διεκδικεί ρόλο “συνδιαχειριστή” της εξουσίας στη διακυβέρνηση Μπάιντεν, προτού ακόμη αυτή ξεκινήσει, με την προώθηση δικών του ανθρώπων, όπως της Σούζαν Ράις, σε θέσεις-κλειδιά.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ωστόσο έδειξε κάτι ανησυχητικό για τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η παρουσία και οι περιοδείες του σε συγκεκριμένες Πολιτείες-κλειδιά, όπως τη Φλόριντα, το Οχάιο, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, είτε δεν βοήθησαν καθόλου τον Τζο Μπάιντεν, καθώς τις έχασε, είτε τον βοήθησαν ελάχιστα, καθώς τις κέρδισε οριακά.

Στο νέο βιβλίο του, ο Μπαράκ Ομπάμα μιλάει για το μέλλον. Τη Δημοκρατία. Τη συμμετοχή των πολιτών. Την κινητροδότηση των γενεών που ακολουθούν.

Υπάρχει ωστόσο και ένα “γκρίζο” σημείο, που… φωνάζει την αλήθεια. Μιλώντας για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα τον περιγράφει ως “αρχηγό Μαφίας του Σικάγου”. Υπονοώντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος του θύμιζε τις ιστορίες εγκλήματος από την Πόλη των Ανέμων, στην οποία μεγάλωσε και ο ίδιος.

Ίσως η περιγραφή να εξηγεί αυτό που η ανθρωπότητα έχει… εμπεδώσει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν νίκησε τον Μπαράκ Ομπάμα στη διεθνή σκακιέρα. Και έκτοτε, η Μόσχα… παίζει μπάλα σε διεθνές επίπεδο, με την Ουάσινγκτον να αδυνατεί να παρακολουθήσει τους ρυθμούς της.

 

Written by

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος