Πώς "διάβασε" ο Βασίλης Κορκίδης την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα


 
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, έκανε την παρακάτω δήλωση, για τα αποτελέσματα του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας:
 

 
Το Eurogroup δεν αποφάσισε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει με προβληματισμό τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ότι συνολικά παρουσιάζει μία “μεικτή” εικόνα.
Η 2η έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας αποτύπωσε ελλιπή πρόοδο στην εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προαπαιτούμενων.
Το Eurogroup της “Καθαρής Δευτέρας” τελικά δεν “καθάρισε” την εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ των κερδών της ΕΚΤ από τα ANFAs και SMPs, αφού τουλάχιστον δύο σημεία παραμένουν ανοικτά και εφόσον ολοκληρωθούν τότε θα εγκριθεί. Δεν είναι μόνο ο νέος νόμος Κατσέλη, στο “report” της ΕΕ, το περιεχόμενο του οποίου φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αλλά επιπλέον η ΕΕ θέλει να δει μια λύση που να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των τραπεζών.
Οι πιστωτές δείχνουν ανησυχία για την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας την επιδείνωση της ελληνικής θέσης στους αντίστοιχους διεθνείς δείκτες. Στέκονται στο μεγάλο επενδυτικό κενό το οποίο συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, ενώ με προβληματισμό προσεγγίζουν τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2018 μετά από εννέα διαδοχικά τρίμηνα μεγέθυνσης.
Για το λόγο αυτό μιλούν για “μεικτή” εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία όμως επιφυλάσσει ρίσκο καθυστερήσεων στο θετικό μεταρρυθμιστικό “momentum” της Ελλάδας. Το βασικό πάντως θέμα που εκρεμμεί μετά το Eurogroup, αφορά στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε μία κατ´αρχάς συμφωνία, αλλά μένει η οριστικοποίηση όλων των επίμαχων παραμέτρων ένταξης των οφειλετών.
Η συμφωνία για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στο ελληνικό δημόσιο, μετατίθεται πλέον για το Eurogroup της 5ης Απριλίου, ενώ είναι εφικτό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μέχρι το επόμενο Euroworking Group, της 25ης Μαρτίου. Το μήνυμα των θεσμών να μπλοκάρει τη συμφωνία ήταν σαφές, ενώ οι εκρεμμείς ελληνικές δεσμεύσεις ήταν ο λόγος που μετέθεσαν την εκταμίευση, από γιορτή σε γιορτή!

Best Of

Όλγα Κεφαλογιάννη: Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται

Πηγή: newsbomb.gr   Με το ζήτημα των παρακολουθήσεων να συνεχίζει να βρίσκεται στην...

Πρωτοβουλίες Βορίδη για την ενίσχυση της διαφάνειας

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με απόφαση που υπέγραψε...

Μητσοτάκης: Οι ευκαιρίες που πρέπει να έχουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν

Τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι Μειονοτικών Σχολείων του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η (πρόωρη) στέψη του… επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Με τον Τζο Μπάιντεν να συζητά με...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για την παγίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την παγίωση της κυριαρχίας του Κυριάκου...

Ο αγώνας Αγγλία-ΗΠΑ όπως τον έζησαν οι φίλαθλοι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή βραδιά με ποδοσφαιρική δράση, εκπλήξεις και κλήρωση...

Ο Γιάννης Βαληνάκης συζητά με τον Μάνο Οικονομίδη τις “άβολες αλήθειες” στα εθνικά θέματα

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο καθηγητής και τέως υπουργός Γιάννης Βαληνάκης...

Πρόωρος τελικός για την Αργεντινή με το Μεξικό

Ένα ξεχωριστό δώρο* κάθε μέρα στο Pamestoixima.gr με το...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η (πρόωρη) στέψη του… επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Με τον Τζο Μπάιντεν να συζητά με την οικογένειά του το... μέλλον του, το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για την παγίωση της κυριαρχίας Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Για την παγίωση της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, μίλησε ο Γιάννης Παπαγιάννης, στο πλαίσιο παρουσίας του...

Ο αγώνας Αγγλία-ΗΠΑ όπως τον έζησαν οι φίλαθλοι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στη Θεσσαλονίκη

Μια ξεχωριστή βραδιά με ποδοσφαιρική δράση, εκπλήξεις και κλήρωση για ένα μεγάλο δώρο Στα χρώματα της Αγγλίας και των ΗΠΑ ντύθηκαν, χθες, τα καταστήματα ΟΠΑΠ...