Πώς βλέπουν οι Γερμανοί τον "μελλοντικό ρόλο" Μητσοτάκη

Από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt είναι τις τελευταίες μέρες το 4ο μεγάλο διεθνές μέσο ενημέρωσης (μετά τη RAI, το Politico και τους Financial Times) που επιλέγει να αναφερθεί εκτενώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίζοντάς τον ως το πρόσωπο που σηματοδοτεί την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

O τίτλος στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας (Kyriakos Mitsotakis, Griechenlands Erneuerer) λέει με σαφήνεια αυτό ακριβώς: «Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόσωπο που φέρνει την ανανέωση στην Ελλάδα».

O διεθνής Τύπος καταγράφει αυτό που ξέρει ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων: Ότι η σκοτεινή περίοδος του λαϊκισμού, των ψεμάτων και της φτωχοποίησης τελειώνει. Και μόνο η προκήρυξη των εκλογών θα σημάνει τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή των προσδοκιών.

Ακολουθεί μεταφρασμένο το δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της Handelsblatt

«Kυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόσωπο που φέρνει την ανανέωση στην Ελλάδα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί ταχεία πολιτική αλλαγή. Οι πιθανότητες να αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου μικρές.

Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε το περασμένο Σαββατοκύριακο την κούρσα για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στη θέση της προέδρου του κόμματος CDU με μεγάλη προσοχή, πιθανότατα μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολιτικό. Με την ελπίδα της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο στο μέλλον, ο Μητσοτάκης συγχαίρει τη νέα ηγέτιδα του CDU, κ. Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη Handelsblatt ότι προσβλέπει στη διμερή συνεργασία με την κ. Κραμπ-Κάρενμπάουερ «για τη φιλία των δύο λαών μας», αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο «στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος». Επιπλέον, δήλωσε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να αντιταχθούν από κοινού στις δυνάμεις του λαϊκισμού και των άκρων, αλλά και να υποστηρίξουν μια ανταγωνιστική και ισχυρή Ευρώπη που θα βρίσκεται κοντά στους πολίτες της.

Όταν η Μέρκελ εγκαταλείψει την αρχηγία του κόμματός της, ο Μητσοτάκης θα μπορεί να συναντάται πολύ πιο συχνά στις Συνόδους Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Καγκελάριο της Γερμανίας. Και αυτό διότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. είναι κατά μέσο όρο 12% μπροστά από την αριστερή συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, του σημερινού Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το 2019 θα είναι «η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε εκδήλωση του κόμματός του στην Τρίπολη της Πελοποννήσου. Και ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Δυσαρεστημένοι Έλληνες.

Παρ’ όλο που η κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης λήγει κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019, οι περισσότεροι παρατηρητές δεν πιστεύουν ότι ο 44χρονος Τσίπρας θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία όλο αυτό το διάστημα και ότι θα προτιμούσε κι ο ίδιος οι εκλογές να γίνουν στις αρχές του χρόνου. Ο Μητσοτάκης είναι ο επισπεύδων: ζητάει «εκλογές το συντομότερο δυνατό», γιατί κάθε μέρα που ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία είναι «κίνδυνος για τη χώρα».

Παρόλο που η Ελλάδα βγήκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης στα τέλη Αυγούστου, δεν έχει ακόμη αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές. Οι τράπεζες αποδυναμώνονται και οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 23% το τρίτο τρίμηνο.

Σε μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη διακυβέρνηση του Τσίπρα. «Η καταιγίδα μάς πλησιάζει, αλλά δεν έχουμε καπετάνιο», λέει ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος, ο 50χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, θέλει να διαδεχθεί τον Τσίπρα το συντομότερο δυνατόν.

Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις παλαιότερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας. Η πολιτική παράδοση της οικογένειάς του φτάνει μέχρι τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός επί 15 χρόνια. Ο πατέρας του Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έγινε Πρωθυπουργός το 1990 και η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Σπούδασε στο Χάρβαρντ.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίστασε να εμπλακεί στην πολιτική. Μετά τις σπουδές του στην κοινωνιολογία στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, ακολούθησε αρχικά καριέρα ως οικονομικός αναλυτής στην τράπεζα Chase Manhattan στο Λονδίνο, την εταιρεία McKinsey & Company αλλά και στη συνέχεια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Σε ηλικία 36 ετών, το 2004, κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος βουλευτής.

Δεν είναι μόνο οι συνεργάτες του Μητσοτάκη στην έδρα του κόμματος, στην οδό Πειραιώς, που αποκαλούν τον Πρόεδρό τους «Κυριάκο». Έτσι αναφέρονται σε αυτόν πολλοί Έλληνες στα καφενεία των χωριών ή στις καφετέριες των Αθηνών, όταν μιλάνε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος με αυτήν την προσφώνηση. Δεν θέλει να ταυτιστεί με την παλιά πολιτική ελίτ, στην οποία παραπέμπει το επώνυμό του, αλλά αντίθετα επιθυμεί να τον εκλαμβάνουν ως το πρόσωπο που φέρνει την ανανέωση.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να συγκρουστεί με το πελατειακό σύστημα, το οποίο θεωρείται μία από τις κυρίαρχες αιτίες της ελληνικής κρίσης. Μάλιστα η μάχη του αυτή είχε ξεκινήσει από πιο παλιά: Από το 2013 ως το 2015 ο Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 27.000.

Την ώρα που ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας σκοπεύει να προσλάβει 10.000 ανθρώπους σε κυβερνητικές υπηρεσίες, ο Μητσοτάκης υπόσχεται 700.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Λέει: «Θέλουμε μια οικονομία με μικρότερο κράτος, λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις».

Best Of

Μητσοτάκης: Θα σαρώσουμε όλα τα εμπόδια

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των...

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας

Στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επίλογος» με τον δημοσιογράφο...

Τσίπρας: Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού

Συνάντηση με την Πρωτοβουλία για το δημόσιο νερό που...

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών του δυστυχήματος

«Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει τα πάντα για...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

202 χρόνια να αναρωτιέσαι αν… άξιζε τον κόπο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   202 χρόνια μιας διαδρομής... χαριτωμένης. Με τη...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με...

Γιώργος Λακόπουλος: Το σχέδιο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, αλά Ποτάμι

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Σε πολιτισμένα πολιτικά συστήματα, όταν...

Η Γαλλία. Πάντα η Γαλλία. Όλα ξεκινούν από τη Γαλλία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Σε αντίθεση με το έθνος μας, που...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

202 χρόνια να αναρωτιέσαι αν… άξιζε τον κόπο

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   202 χρόνια μιας διαδρομής... χαριτωμένης. Με τη σοβαρότητα και τον σχεδιασμό να απουσιάζουν κατά τρόπο σκανδαλιστικό από το εθνικό εκκρεμές. 202 χρόνια ανάδειξης...

Ο… λάθος Ανδρέας του μετά-ΠΑΣΟΚ

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα με περίσσευμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-Λοβέρδου υπάρχει διπλό, συστημικό λάθος. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το...

Γιάννης Πρετεντέρης: Είναι πάντα ευκολότερο να υπερασπιστείς εκείνο που υπάρχει, παρά να κατανοήσεις εκείνο που πρέπει να αλλάξει

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης Πηγή: Το Βήμα   Από το 1789, ίσως και παλαιότερα, η Γαλλία είναι η πατρίδα των «κοινωνικών αντιδράσεων». Ενας εμβριθής αναγνώστης του «Αστερίξ» θα...