Πόντος. 100 χρόνια μνήμης


 
 
Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου
Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων που κατοικούσαν στα νότια παράλια του Εύξεινου Πόντου.
Ήταν 19 Μαΐου 1919 που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβαζόταν στην Αμισό (Σαμψούντα) βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για εκκαθάριση της Ανατολίας από τους μισητούς Έλληνες (παράλληλα με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους).
Οι Πόντιοι Έλληνες βρέθηκαν υπό διωγμό από τις πατρογονικές εστίες τους, βίαια και απάνθρωπα, σε μια προσπάθεια εκτουρκισμού του πληθυσμού. Τάγματα εργασίας, εξορίες σε αφιλόξενους τόπους, βιασμοί, δολοφονίες, λεηλασίες, δήμευση περιουσιών είναι μερικά μόνο από όσα συνέβησαν με σκοπό τον αφανισμό των χριστιανικών πληθυσμών από την περιοχή του Πόντου και των γύρω περιοχών.
Οι Πόντιοι δεν ξεχνούν! Αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας, όχι από ρεβανσισμό, αλλά από αγωνία μη τυχόν επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Αγωνίζονται από μαράζι για την πατρίδα τους, από σεβασμό στους νεκρούς τους, από υποχρέωση στις μελλοντικές γενιές!
Στην Ελλάδα το ποντιακό στοιχείο είναι μεγάλο!
Σε όλη τη χώρα οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια μαρτυρικής μνήμης έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα.
Πλήθος εκπομπών, ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεων και ομιλιών αφιερώνονται, Μάιο μήνα, στον μαρτυρικό Πόντο, την Παναγία Σουμελά και σε κάθε στοιχείο του ελληνικού ποντιακού πολιτισμού.
Απλά και μόνο επειδή Ελλάδα χωρίς Πόντο (κι αντίστροφα) δεν υπάρχει!
Υ.Γ.: Σας περιμένουμε την Κυριακή στην επιμνημόσυνη δέηση για του 353.000 νεκρούς του Πόντου στον ιερό ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας. Ακολουθεί εκδήλωση.