Ο Νίκος Ελευθερόγλου προτρέπει τα επιτελεία Τσίπρα και Μητσοτάκη να… μην κρύψουν τους δυο αρχηγούς από το debate


 
Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”
 
Το είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό, γιατί το βλέπαμε να έρχεται. Το σκηνικό της πόλωσης δεν είναι σημερινό, ούτε των τελευταίων ημερών. Το κλίμα το καλλιεργούν καιρό τώρα τα στρατόπεδα των δύο μονομάχων, χωρίς να λογαριάζουν κόστος για τη χώρα. Αλλά θα κριθούν αμφότεροι για τις επιλογές τους, που δημιουργούν τις συνθήκες περιπέτειας για τη χώρα. Διότι μου φαίνεται πραγματικά αδιανόητο να έχουμε περάσει τόσα τα τελευταία χρόνια και να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με όρους και συνθήκες εμφυλιοπολεμικές.
Τον τελευταίο καιρό, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, μπήκαν στο παιχνίδι και δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, που έκαναν ακόμη πιο θολό το πεδίο της αντιπαράθεσης. Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης κατηγορούν ο ένας τον άλλον για διασπορά fake news, για διαστρέβλωση δηλώσεων και θέσεών τους.
Αντί, λοιπόν, οι δύο αρχηγοί να περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι κατά μόνας, το πιο έντιμο θα ήταν να καθίσουν δίπλα δίπλα και να ανακριθούν από τους δημοσιογράφους.
Εκεί θα μπορεί ο πολίτης να σχηματίσει άποψη ξεκάθαρη για τις θέσεις κάθε αρχηγού για τη 13η σύνταξη, για τις ημέρες εργασίας, για το ποια Ευρώπη οραματίζονται και ποια η θέση της χώρας μας εντός της, αλλά και για το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα. Οι πολίτες πριν πάνε στις κάλπες πρέπει να γνωρίζουν χωρίς διαμεσολαβητές όλη την αλήθεια των θέσεων των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.
Διότι, όπως πάνε, οι δύο αρχηγοί θα λένε «καλημέρα» το πρωί και ο ένας θα διαψεύδει τον άλλον για το εάν είναι μέρα ή όχι. Τηλεμαχία τώρα λοιπόν, ώστε να κριθούν χωρίς… μεσάζοντες θέσεις, απόψεις, πρόσωπα και σχέδια. Οχι με κραυγές και ψιθύρους, αλλά με επιχειρήματα. Διότι όλα τα άλλα και το κρυφτούλι μόνο κακό κάνουν στη δημοκρατία μας αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να μάθουν να συνομιλούν, προτού ο ελληνικός λαός τούς υποχρεώσει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Πρέπει να μάθουν να σέβεται ο ένας τον άλλον, ώστε οι πολίτες να παραδειγματιστούν από αυτούς και να μπορέσουν και οι ίδιοι να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Αλίμονο εάν στις δημοκρατίες όλοι πρέπει να συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους ή να διαφωνούν σε όλα μεταξύ τους.
Αυτά απαιτούν η κοινωνία και κάθε σκεπτόμενος πολίτης. Ολα τα άλλα είναι υπεκφυγές και πόλεμος σκιών.
Δεν μπορεί λίγες ημέρες πριν από μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ο διάλογος να γίνεται με όρους που δεν αποτελούν τιμή για κανέναν. Είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία οι κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες να μην μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, αλλά μόνο με όρους… γηπέδου;
Θα λέγαμε, λοιπόν, στα επιτελεία των δύο αρχηγών να μην προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια κρύβοντας τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Να τους αφήσουν να απευθυνθούν στον λαό, όπως πρέπει και αξίζει στις αστικές δημοκρατίες. Εξάλλου, από αυτόν τον λαό θα ζητήσουν την ψήφο του.
Από αυτόν τον λαό που έχει πληρώσει ακριβά το μάρμαρο των Μνημονίων και αναζητεί πλέον την αλήθεια, και εκείνον που θα μπορέσει να τον οδηγήσει στην επόμενη μέρα με ασφάλεια. Δεν μπορεί να θεωρούν τους πολίτες ανήλικους.
Το κρυφτούλι δεν βοηθάει. Μπορεί να έχει για κάποιον πρόσκαιρα οφέλη, αλλά, αργά ή γρήγορα, ό,τι είναι ψεύτικο θα καταρρεύσει. Και τότε αλίμονο σε αυτούς που κρύφτηκαν ή τον εξαπάτησαν. Τηλεμαχία, λοιπόν, εδώ και τώρα.
 

Best Of

Κικίλιας: Οι προσπάθειές μας συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς

Στα φετινά εντυπωσιακά επίπεδα των ταξιδιωτικών εσόδων, στη ψήφο...

Μάχες χαρακωμάτων για τον Δήμο Χαλανδρίου, ενόψει εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Δήμος Χαλανδρίου εξελίσσεται σε έναν από...

Η νεολαία δίπλα στον Κικίλια

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Την άνεση που τον διακρίνει στη σχέση...
spot_img

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η ντροπιαστική… υπόκλιση της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης στο καθεστώς των “δολοφόνων”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Που είσαι Άνγκελα (Μέρκελ)... Η ντροπιαστική εικόνα...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για το εκσυγχρονιστικό μέτρο κατά των αποδείξεων-μαϊμού

Του Μανώλη Κομνηνού   Ο Γιάννης Παπαγιάννης ήταν καλεσμένος του Γιώργου...

Μαρία Καρακλιούμη και Διονύσης Μαρίνος συζητούν για το πώς μπορούμε να φρενάρουμε την (εθνική) φθορά

Του Μανώλη Κομνηνού   Μια συζήτηση που έδωσε αφορμές για τα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Η ντροπιαστική… υπόκλιση της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης στο καθεστώς των “δολοφόνων”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Που είσαι Άνγκελα (Μέρκελ)... Η ντροπιαστική εικόνα του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Οίκο των Σαούντ, συνιστά μια ντροπιαστική υπόκλιση της ισχυρότερης...

Το “ευχαριστώ” της Κατερίνας Παναγοπούλου για την πρωτιά που της χάρισαν οι τηλεθεατές

Του Μανώλη Κομνηνού Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η Κατερίνα Παναγοπούλου είπε ένα μεγάλο "ευχαριστώ", στους τηλεθεατές που της χάρισαν μια ακόμη...

Ακόμη να παραιτήσει κάποιος τη διορισμένη που υποδεικνύει στον ιταλικό λαό τι να ψηφίσει;

Του Νίκου Φυλάγγελου   Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα είναι επιεικής με την εποχή μας. Με την ατυχή συγκυρία να...